Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
POLITIKA & KRIMINAL
Državni inspektorat najavio ovrhu protiv Frane Barbarića: Ne plati li kaznu slijedi – rušenje!

Državni inspektorat najavio ovrhu protiv Frane Barbarića:
Ne plati li kaznu slijedi – rušenje!

Kad ne ide milom, tada nema druge do li da se zakon provodi silom. Silom, odnosno rušenjem, mogao bi biti uskoro apsolviran i slučaj bespravne gradnje Frane Barbarića, direktora Hrvatske elektroprivrede i utjecajnog člana HDZ-a. Naime, kako je Državni inspektorat naveo u odgovoru na upit N1 televizije, pokreće se ovrha protiv čelnika Uprave HEP-a zbog neplaćanja kazni o kojima je dobio tri rješenja Državnog inspektorata zbog nezakonite gradnje na Hvaru, no, na sva se Barbarić oglušio.

-Građevinska inspekcija Državnog inspektorata provodi inspekcijski postupak sukladno zakonskim propisima. Nezakonitog graditelja na izvršenje rješenja o uklanjanju sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu prisiljava se izricanjem tri novčane kazne. Uz konkretnu lokaciju ( na Hvaru ) na koju se upit odnosi, Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je- kaže se u odgovoru- inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da investitor nije postupio po Rješenju o uklanjanju te mu je izrečena i posljednja od tri novčane kazne kojom ga se prisiljava na izvršenje Rješenja. Ako ne postupi po spomenutom Rješenju, pristupit će se uklanjanju bespravne gradnje na trošak investitora ( Barbarića ).

Također, iz Inspektorata napominju da zbog neplaćenih kazni podnose zahtjev za pokretanje ovršnog postupka, a država će sama, kad to već odbija učiniti investitor, organizirati rušenje, i naplatiti ga Barbariću.

Zanimljivo je kako se nitko u Plenkovićevoj vladi ne usudi ni riječi kazati o skandaloznom ponašanju njihovog stranačkog kolege, šefa uprave strateške državne kompanije ( HEP-a ), koji odbija postupati sukladno zakonu i dobivenim rješenjima Državnog inspektorata. Zar Barbarić doista misli da se na njega zakoni ne odnose, a ministarski klimoglavi nemaju petlje javno izreći što o tome misle kako se ne bi zamjerili predsjendiku Vlade i tako i sami završili u njegovoj nemilosti.

Jer, premijer ne smjenjuje Franu Barbarića unatoč aferi “plin za cent”, čije je štete za državu Plenković relativizirao tvrdnjom da nikomu prodajom HEP-ovih plinskih viškova privatnim poduzetnicima doslovce za cent nije učinjena šteta (??? ), dok za njegovu nelegalnu gradnju vile na Hvaru javnosti uporno uskraćuje bilo kakav komentar. Kamoli da bi šefa Uprave HEP-a smijenio.

Jedini iz buketa Plenkovićevih poniznih ministara koji se usudio reći što misli o direktoru velike državne kompanije koji krši zakon gradeći bez potrebnih dozvola,  Ivan Anušić, imao je mišljenje, ali samo dok nije izabran za ministra.

Donedavni osječko-baranjski župan, danas ministar obrane Ivan Anušić, nije se ustezao reći da smatra kako je Barbarić problem za HDZ,  jer nijedan dužnosnik ne bi smio raditi protivno zakonu, ali on nije taj koji odlučuje tko će biti imenovan u Vladu a tko smijenjen. Šef stranke Andrej Plenković tada mu je ljutito poručio da bi bilo bolje da dolazi na sjednice Predsjendištva stranke jer bi tada bio bolje informiran…

Otkad je popio “jezikovu juhu” od šefa, a pogotovo otkad je izabran na ministarsku poziciju, Anušić je okrenuo ploču. Sada, pak, kaže da slučaj Barbarić ne bi ni komentirao da je znao ono što sada zna

Novinari su u međuvremenu pokušavali od Barbarića dobiti izjavu, zapravo očitovanje o tome je li njegova pozicija u HEP-u poljuljana ( on ne vidi zašto bi bila!? ) i kani li sam ukloniti ono što je na Hvaru gradio nezakonito ili će to prepustiti državi.

– To nije sada tema- dobacio je u prolazu novinaru N1 televizije, mrmljajući kroz zube te mu potom priprijetio policijom jer ga ometa u razgovoru s kolegom.

Što ti je bahatost!

Pravo je pitanje zbog čega predsjednik Vlade Andrej Plenković odbija smijeniti inkriminiranog Barbarića i kakvu poruku šalje javnosti toleriranjem takvog čelnika državne kompanije koji evidentno krši zakone i ignorira rješenja državnih institucija?

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI