Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
katastrofe / požari
Veliki požar u krugu tvornice “Drava International” u Osijeku: Dvadeset godina vlasnici ignoriraju sva upozorenja na moguću katastrofu, tvrdi župan Anušić…

Veliki požar u krugu tvornice “Drava International” u Osijeku:
Dvadeset godina vlasnici ignoriraju sva upozorenja na moguću katastrofu, tvrdi župan Anušić…

Nezapamćeni požar u dvorištu osječke tvrtke “Drava International”, koji je izbio s utorka na srijedu ( nešto iza ponoći ) u prigradskom naselju Brijest, opasno prijeti zdravlju Osječana. Radi se, naime, o pogonu punom uskladištene plastike, kemikalija i plinskih boca, a požar, unatoč brzoj intervenciji vatrogasaca, Javne vatrogasne postrojbe i DVD-ova u gradu, još nije ugašen.

Policija PU Osječko-baranjske zaprimila je u srijedu, u 00,43 sati dojavu da je u Brijestu buknuo požar u tvornici za preradu plastike. Od 9,15 sati zatvorena je zbog požara i državna cesta D518 od kružnog toka u Brijestu do skretanja za Ivanovac. Bagerima se, u polju plastičnog otpada, javio je HRT, rade koridori da bi se vatra lokalizirala. Strani radnici koji su u pogonu, ne samo radili, nego i živjeli, evakuirani su i zbrinuti.

Širim područjem Osijeka širi se gusti dim ali i smrad izgorene plastike. Čestice koje lebde zrakom su kancerogene, što situaciju čini posebno ozbiljnom. Ima i ozlijeđenih vatrogasaca ( spominju se trojica ). Dim je, kažu, stigao do Bosne i Hercegovine, vidi se i iz svemira…

Kontinuirano se provode mjerenja kvalitete vode i zraka, kako je javnost izvijestio osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je apelirao na građane da, ako ne moraju, ne izlaze van iz svojih kuća i stanova, te da dobro zatvore prozore jer je izgaranjem plastike nastala velika količina dima i otrovnih plinova koji se šire radi jakog vjetra i toplinskog isijavanja, a dim, opasan po ljudsko zdravlje, nadvio se nad cijelu županiju.

Požar je prouzročio veliku štetu, no, potencijalno najveća opasnost je ona koja prijeti zdravlju građana zbog udisanja sitnih otrovnih čestica koje lebde atmosferom.

Župan Anušić je nije krio bijes prema vlasnicima tvrtke koja je 20 godina uporno ignorirala sva upozorenja iz županije da bi sada izazvala ekološku katastrofu.  U izjavi za N1 naglasio da je ključno sada poslati na teren stručnjake iz Forenzičkog instituta Vučetić iz Zagreba koji će utvrditi kako se požar dogodio, koji su propusti vlasnika tvrtke “Drava International” kumovali tome i je li ovakav način deponiranja plastike na otvorenom, kakav se ovdje prakticira godinama, primjeren.

-Već 20 godina upozoravamo i pokušavamo doći do informacija i izvijestiti nadležne službe kako se ovdje deponiraju milijuni tona plastike bez ikakve kontrole, nabacane, zatrpane zemljom, koje su upravo sinoć izazvale ovaj veliki požar- kazao je Anušić, dodajući  da su svi koji ovdje žive bili svjesni da će prije ili kasnije doći do ovakve katastrofe.

Saniranje  nastale ogromne štete će, smatra župan, trajati godinama, a ukupan trošak dužni su snositi vlasnici objekta. Anušić je ogorčen na vlasnike jer, tvrdi, nisu proveli sve mjere zaštite od požara, a i dosad je bilo više manjih i jedan veći požar 2015. u krugu tvornice, no, nikad ovakav. Godinama se na to upozorava, ali, žale se i mještani, nas nitko ništa ne pita, kao da se govori gluhima…

Kako je vjetar dim nosio prema Čepinu, Ivanovcu i okolnim mjestima, tamošnja djeca u srijedu nisu, za razilku od one u Osijeku, otišla u školu, javlja HRT.

Na požarištu su jake vatrogasne snage koje pokušavaju obuzdati vatrenu buktinju i obraniti tvornicu u kojoj se nalaze velike količine opasnih kemikalija, plinskih boca. i sl., a dio toga vatrogasci su tijekom noći , priopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice, iznijeli iz zgrade tvornice, 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida, kako bi spriječili da dođe do veće eksplozije.

Na trenutak je vatra zahvatila i tvorničku zgradu, ali je brzim djelovanjem vatrogasaca, koji su se služili i robotom Civilne zaštite, spriječeno da plamen zahvati i objekt s najopasnijim materijalom. Na jedan objekt se vatra ipak proširila i nije ga bilo moguće spasiti, jer, kako je izjavio zamjenik zapovjednika JVP-a Osijek Boris Bajan za Glas Slavonije  temperature na požarištu su nevjerojatno visoke, ne može se prići na više od 30 metara jer se oprema na vatrogascima počinje topiti. Nažalost, hidrantska mreža je ostala bez vode u presudnim  trenucima, no, i da je bilo vode, teško da bi ovakvu buktinju ugasila. S obzirom na pakao koji je nastao, kakav u životu, kaže Bajan, nije vidio, dobro je da su svi živi i zdravi. No, trojica vatrogasaca su zadobila ozljede, jedan teže, prilikom gašenja vatre. Ukupno ih je na intervenciji 180. Požar još nije ugašen. Uzroci se zasad ne znaju.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI