Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
POLITIKA / rat / vijesti iz svijeta
UN-ova rezolucija o humanitarnom primirju u Gazi: Hrvatska glasala protiv, dok je većina članica EU bila suzdržana, a susjedna Slovenija nije se libila glasati za rezoluciju!

UN-ova rezolucija o humanitarnom primirju u Gazi:
Hrvatska glasala protiv, dok je većina članica EU bila suzdržana, a susjedna Slovenija nije se libila glasati za rezoluciju!

Da hrvatska diplomacija nema ni autentičnosti ni samostalnosti, pokazala je i najnovija rezolucija UN-a o privremenom humanitarnom primirju u pojasu Gaze. Hrvatska je, naime, glasala protiv rezolucije, a iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova objašnjavaju kako su tako postupili zato što e u tekstu rezolucije ne spominje da je Hamas izvršio “teroristički napad” na Izrael te da je odgovoran za “pokolj civila” u Izraelu. Predsjednik Republike Zoran Milanović nije bio o tome konzultiran, niti je znao kako će Hrvatska glasati u UN-u, a iz njegovog Ureda poručuju da je Plenković hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika, a Hrvatsku u protivnika mira…

Iz MVEP-a se pozivaju  na tekst rezolucije u kojem nema spomena o Hamasovom terorističkom napadu 7. listopada, a niti se njome zahtijeva bezuvjetno oslobađanje talaca koje drži Hamas.

– Ovakav izričaj ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU-a glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju- priopćili su iz MVEP-a, dodajući da Hrvatska nije mogla podržati dokument u kojem se ne spominje da je Hamas izvršio pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradavanjem Židova nakon Drugog svjetskog rata. Istodobno odbacuju da je Hrvatska glasanjem protiv rezolucije “ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva”, a u prilog tomu napominju da je Hrvatska još prošloga tjedna uputila humanitarnu pomoć u iznosu od 250.000 eura stanovnicima u pojasu Gaze.

Hrvatska je. kažu iz MVEP-a, podržala zaključak Europskog vijeća kojim su predložene “humanitarne pauze” kako bi se civilima u Gazi dopremila pomoć, a da istovremeno Hamas ne dobije podršku. Izrael ima pravo na sigurnost i samoobranu, uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva, ponavlja se stav Hrvatske koja je, tvrde iz MVEP-a, protiv daljnje regionalne eskalacije krize.

Opća skupština UN-a, međutim, u petak je usvojila rezoluciju kojom se traži “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje” u Gazi, a prilikom  glasanja protiv je bilo 14 zemalja, među kojima i Hrvatska. Uz Izrael i SAD, rezoluciji se, pored Hrvatske usprotivila i Austrija, te Mađarska i Češka. Većina članica EU bila je suzdržana, a Francuska, Španjolska, Slovenija, Portugal, Irska i Belgija nisu se libile rezoluciju podržati.

Predsjednik  Milanović takvo ponašanje hrvatske diplomacije smatra sluganskim, kontra miru, a posebno napominje i da nije bio ni konzultiran niti obaviješten o tome kako će Hrvatska glasati o rezoluciji UN-a, poručili su iz njegova ureda na Pantovčaku.

U priopćenju, koje su tim povodom iz Ureda predsjednika objavili, se kaže:

-Veleposlanik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima glasao je u Općoj skupštini UN-a protiv rezolucije kojom se poziva na trenutačno humanitarno primirje i zaustavljanje neprijateljstva u Gazi isključivo prema nalogu Vlade RH. Ured Predsjednika Republike Hrvatske nije bio ni konzultiran niti obaviješten o stavu koji će u ime Republike Hrvatske zastupati hrvatski veleposlanik pri UN-u.

Nije prvi puta da Vlada RH o vanjskopolitičkim odlukama ne konzultira Predsjednika Republike i tako krši svoju ustavnu obvezu sukreiranja vanjske politike Republike Hrvatske s Predsjednikom Republike. No, u ovom delikatnom slučaju Vlada RH je svojom nepromišljenom i štetnom odlukom obilježila Republiku Hrvatsku kao protivnika mira i kršitelja međunarodnog humanitarnog prava te tako nanijela dugoročnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske. Još je opasnije što je Vlada RH svojom odlukom nepotrebno kompromitirala nacionalnu sigurnost i izložila Republiku Hrvatsku potencijalnim ugrozama za što će morati snositi svu odgovornost.

Hrvatska je trebala ostati suzdržana prilikom glasanja o spomenutoj rezoluciji, kao i većina država članica Europske unije. Teško je shvatiti razloge koji su naveli Vladu RH da tako očigledno odstupi od zalaganja za mir i poštivanja humanitarnog prava, osim ukoliko se i u ovom slučaju ne radi o osobnim političkim interesima i pozicioniranju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Osim toga, sada je valjda nedvojbeno jasno svima zbog čega predsjednik Vlade RH ne želi dogovor o kadrovskim promjenama u hrvatskoj diplomaciji: Andrej Plenković želi zadržati postojeće diplomate koji bespogovorno izvršavaju njegove političke naloge. Glasanje veleposlanika u UN-u, bez prethodnih konzultacija i usuglašavanja s Predsjednikom Republike, dokazalo je kako je Andrej Plenković hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika– stoji na kraju priopćenja.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI