Neovisni novinarski portal
10.12.2023.
'rvatska / MEDIJI / Vlada
Prof. Ivan Pađen o LEX AP-u : Nakon 7 Plenkovićevih godina Hrvatska je puno manje liberalna demokracija, a za 4 bi mogla postati orbanovska demokracija…

Prof. Ivan Pađen o LEX AP-u :
Nakon 7 Plenkovićevih godina Hrvatska je puno manje liberalna demokracija, a za 4 bi mogla postati orbanovska demokracija…

Nije sveučilišni profesor prava Ivan Pađen prvi koji na najavljene izmjene Kaznenog zakona, tzv. Lex AP, gleda kao Plenkovićev pokušaj da dodatnim reduciranjem demokracije, prije svega zaštiti vlastiti lik i djelo. Ali je možda za nijansu eksplicitniji od drugih kritičara jer jasno kaže da su sporne izmjene Kaznenog zakona, u dijelu koji se odnosi na curenje informacija, značajan korak unazad.

Premijeru nije dugo trebalo od pojave njegovih inicijala u SMS-komunikaciji između dviju bivših perjanica HDZ-a, Josipe Rimac ( danas Čulina ) i Gabrijele Žalac, do odluke da rigidnim izmjenama Kaznenog zakona zaustavi curenje informacija koje bi potencijalno mogle diskreditirati njega ili nekog njemu bliskog.

Još u veljači ove godine premijer je najavio da će sev učiniti da informacije više ne cure, i vrlo brzo najavljeno i proveo.

-Ovakve situacije da nam stvari iz spisa namjerno, politički, selektirano izlaze van i čine političke probleme – to se više neće dogoditi, to će biti kazneno djelo – najavio je i dao se u akciju. Lex AP, kako su izmjene zakona odmah prozvane s obzirom na motiv zbog kojeg se donose, ozbiljno je zaprijetio novinarima. Iako se novinare izrijekom ne spominje u prijedlogu izmjena zakona, kao one na koje se zakonske odredbe izravno  odnose, nepobitno je da bi bili njegova bitna žrtva. Jer, da je neka informacija iz izvida procurila, javnost bez novinara i medija ne bi ni znala. Prema tome, ma što Plenković govorio, cilj je bio prije svega zastrašiti novinare, a ako se u tome ne uspije, onda ih i kazneno sankcionirati. Da im drugi put ne padne na pamet informacijama iz izvidnih  ili dokaznih radnji javno disponirati…

Novo kazneno djelo, “neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje” u izmjenama zakona regulirano je člankom 307.a, kojeg je za N1 komentirao i sveučilišni profesor prava Ivan Pađen.

Za razliku od suca Vrhovnog suda Damira Kosa koji je nedavno Lex AP nazvao praznom puškom, koja služi tek za zastrašivanje novinara, prof. Pađen naglasak stavlja na posljedice zakona po liberalnu demokraciju.

Prije svega, prof. Pađen ističe dva razloga zbog kojih su se novinari digli na noge nakon najave izmjena Kaznenog zakona u dijelu koji govori o curenju informacija. Prvi je, kaže prof. Pađen, to što zakonu nedostaje obrazloženje iz kojeg bi se vidio povod za izmjene, a jasno je i zašto to Plenković nije htio, jer je upravo on sam, odnosno zaštita njegova političkog i osobnog integriteta povod! Drugi je razlog sadržan u činjenici da šef vlade javno  maše nekakvom znanstvenom studijom koju ne objavljuje, onda se novinari pitaju što se uspoređuje, nitko tu studiju nije vidio.

Naposljetku, kaže prof. Pađen,  mi smo liberalna demokracija, i to je nešto što Plenković ne razumije, jer mora shvatiti da u liberalnoj demokraciji njegova glavna oporba nije ona u parlamentu, nego ona u njegovoj stranci. Nakon sedam godina njegove vladavine ova zemlja je puno manje liberalna demokracija nego što je to bila i možda će nakon četiri prestati biti liberalna demokracija i postati  jedna orbanovska demokracija. Zato bi bilo bolje- zaključuje prof. Pađen- da odustane od ovakvog širenja tajnosti postupka.

Pađen dijeli mišljenje sa sucem Kosom da je smisao odredbe kojom se želi spriječiti curenje informacija zapravo zastrašivanje. Smatra čak da je ovo na neki način povratak kaznenog djela sramoćenja koje ide i na dušu  bivše(  lijeve ) vlade Zorana Milanovića, a koja je, nažalost, učinila puno zla i nepravde novinarima.

Kako bilo, veli prof. Pađen, prenosi N1, Plenkoviću je svejedno hoće li netko završiti u zatvoru, njemu je najbitnije da informacije ne cure, pogotovo od njegovih ministara, u kojima se i sam spominje, te na određeni način diskreditira. Tome, zapravo, Plenković želi stati na kraj, a ne svojim nekompetentnim, krimogenim ministrima koji ga kontinuirano kompromitiraju brojnim aferama, svejedno, spominju li pritom i njega ili ne. Već sama činjenica da su njegovi bliski suradnici umočeni u suspektne radnje do laktova, a on ih brani i štiti kao najčasnije, dovodi i njega samog u pitanje. Takvih je u Vladi previše, sve pod tepih ne stane. Zato premijer staje na kraj informacijama koje mu ne čine dobro. Zapravo, zaustavlja Reuters…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI