Neovisni novinarski portal
10.12.2023.
POLITIKA & KRIMINAL / Vlada
Je li “mali, iz konteksta izvađeni, tračeraj” još jedan od razloga zašto AP mijenja Kazneni zakon?

Je li “mali, iz konteksta izvađeni, tračeraj” još jedan od razloga zašto AP mijenja Kazneni zakon?

Predsjednik Republike je lijen i obijestan, a Frane Barbarić i njegova nezakonita gradnja vile na Hvaru nisu mu u fokusu, ima većih prioriteta. To je otprilike sukus onoga što je premijer Andrej Plenković poručio na konferenciji za novinare koju je sazvao nakon sastanka parlamentarne većine. Usput, nehotično je otkrio da je zaštita AP i njegove obitelji, kao što se i vjerovalo, glavni razlog zbog kojeg curenje informacija postaje kazneno djelo…

Izvijestio je novinare da se dosad iz Izraela vratilo 69 hrvatskih državljana, a tijekom utorka očekuje se povratak još njih stotinu. U napadu Hamasa na Izrael nije ozlijeđen nitko od hrvatskih državljana, priopćio je predsjednik Vlade.

Vladajuća većina na svom je dnevnom redu imala Zakon o izbornim jedinicama, ali ne i Franu Barbarića, odnosno njegovu moguću smjenu zbog afere “plin za cent” i bespravne gradnje vile na Hvaru za koju je upravo dobio novu kaznu Državnog inspektorata na iznos od 10 tisuća eura.

Kad je riječ o Zakonu o izbornim jedinicama, koji će morati ponovo u proceduru, za to je, kaže, kriva lijenost i obijest predsjednika Republike Zorana Milanovića.

U mandatu njegove ( Milanovićeve ) vlade čak 15 puta se dogodilo da bude naveden datum stupanja zakona na snagu i bez oklijevanja su ih na vrijeme potpisivali i predsjednik Ivo Josipović i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, jednako je bilo i u mandatu premijera Tihomira Oreškovića,  a i u Plenkovićevom mandatu. Jedan takav zakon je čak potpisao i sam Milanović. To samo znači da se radi o uobičajenoj praksi, a ovog puta su morali provesti odluku Ustavnog suda ( donijeti novi zakon do 30.rujna ) i pritom nastojali izbjeći zakonodavni vakuum, kazao je Plenković te konstatirao da je potez predsjednika Milanovića koji nije potpisao zakon 1. listopada, čista obijest, zbog koje zakon sada mora ponovo u proceduru.

Osvrnuo se i na tekst u Nacionalu u kojem se njegova supruga dovodi u vezu sa zapošljavanjem jedne članice zagrebačkog HDZ-a, pri čemu, javlja N1, posebno naglašava kako su supruga i on u javnom životu iznimno diskretni, pa je “taj mali, iz konteksta izvađeni, tračeraj” koji je osvanuo na naslovnici, sračunat isključivo na stvaranje političke štete- rekao je Plenković. Naglasio je da nitko nije kontaktirao ni osobe koje su tako komunicirale, ni njega, a ni njegovu suprugu, ocjenjujući takvo pisanje neprofesionalizmom najvišeg ranga.

Ja ne želim društvo u kojem su ovakve stvari stalna praksa, laž do laži, manipulacija do manipulacije, i zato je itekako ispravno ići u promjene Kaznenog zakona- otkriva svoje motive za izmjenu zakona AP, potencijalno štiteći i AMP ( suprugu Anu Maslać Plenković ).

-Meni je to marketing- dodat će neuvjerljivo- supruga mi super izgleda na toj slici, ja sam bio puno mršaviji, a sve što piše unutra je zlonamjerno- zaključio je, napominjući da je “riječ o klasičnoj manipulaciji dokumentima u spisu i njegovoj zloupotrebi. To je ekatantan slučaj onoga što je postalo normalno u hrvatskom društvu”, kazao je uz opasku da se na sve to ne bi ni osvrnuo, ali nije htio prešutjeti iz poštovanja prema svojoj supruzi, obitelji i gospođi koja je u tom tekstu završila ni kriva ni dužna, prenosi N1.

Ni približno tako razgovorljiv nije bio kad su ga novinari pitali za Franu Barbarića, ili, recimo, tužbu HEP-a protiv zastupnika Mosta Zvonimira Troskota. O tome Plenković ništa ne zna, nije vidio tu informaciju, a i Troskot ga ne zanima.

Ne znam ništa o tome– rečenica je kojom se, kao štitom, branio pred novinarskim pitanjima o direktoru HEP-a koji unatoč rješenjima o uklanjanju nezakonito građene vile na Hvaru i kaznama Državnog inspektorata, i dalje uživa povjerenje predsjednika vlade. Na čuđenje novinara da premijer o tome ništa ne zna, s visoka je uzvratio da ima većih prioriteta, primjerice financijska konsolidacija HEP-a u energetskoj krizi.

Odgovorio je tek na pitanje zašto dopušta da HEP-om upravlja čovjek koji je pod izvidima.

-Zato što postoji proces za koji je zadužen NO HEP-a i imamo proces financijske konsolidacije HEP-a u vremenu najveće financijske krize, a ovo su stvari koje će se riješiti kasnije- rekao je Plenković apsolvirajući time sva pitanja o statusu i sudbini Frane Barbarića. Uostalom, dodao je, izvješće NO HEP-a nisu dobili.

I na kraju, u standardnoj plenkovićevskoj maniri, na pitanje novinara što će biti ako Barbarić bude uhapšen na poziciji direktora, kao što je svojedobno Darko Horvat bio uhapšen kao aktivni ministar u njegovoj vladi, uzvratio je cinizmom: -Jako važno voditi računa o obijesnom predsjedniku koji ne potpisuje zakon namjerno da bi napravio trošak Saboru i Vladi.

Da, lakše je gvooriti o Milanoviću nego o Barbariću…

(foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI