Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
rvatska / sabor
Cirkus u Saboru: Željko Reiner ne razlikuje Sabor i HDZ

Cirkus u Saboru:
Željko Reiner ne razlikuje Sabor i HDZ

Cirkus u Saboru! Nije prvi put, ali je svakako najglasniji dosad. Predsjednik Vlade Andrej Plenković podnio je Saboru izvješće o radu, zadnje u ovom mandatu, a oporba je za to vrijeme, sat vremena neprekidno lupala po zastupničkim klupama potpuno prekrivajući premijerov glas i sadržaj koji je iznosio. Plenković je tu kakofoniju u parlamentu nazvao divljaštvom oporbe i primitivnom opstrukcijom njih 20-ak koji su ustrajno lupali palicama za replike, što je, ponovlja po tko zna koji put, samo potvrdilo njegovu tezu o dvije Hrvatske: onoj koja radi i rješava probleme, i onoj destruktivnoj koju vodi mržnja i isključivost.

Unatoč zaglušujućoj buci u sabornici premijer Plenković je iznio izvješće o radu do kraja, zaključujući izlaganje svojom standardnom tezom o dvije Hrvatske, desnoj, konstruktivnoj koja želi naprijed, i lijevoj, koja se razotkrila kao destruktivna, primitivna i isključiva.

Bio je to signal zastupnicima HDZ-a da ustanu i snažno zaplješću svome šefu, u čemu im se pridružio i sam Plenković. Za oporbu je to bilo poražavajuće ponašanje potpredsjednika Sabora Željka Reinera koji je zaboravio da je Sabor zakonodavna a ne izvršna vlast, a ponajmanje da je u HDZ-u..

Treba reći da je oporba cijelo jutro nizala zahtjeve za stankama pokušavajući izvješće premijera dugim stankama dovesti u neatraktivan kasno poslijepodnevni termin,  a buka u Saboru nastala je kada je predsjedavajući Sabora Reiner odbio zahtjev Marijana Pavličeka za 10-minutnom stankom, prije početka Plenkovićevog izlaganja, što je isprovociralo kolektivni bučni revolt. Pavliček je takvu odluku predsjedavajućeg da dade riječ premijeru, a ne zastupniku, nazvao porazom parlamentarne demokracije u Hrvatskoj.

Plenković, međutim, u buci oporbe ne vidi ništa do li primitivizma i destrukcije onih koji znaju da su politički mrtvaci ukoliko i treći put ostanu u oporbi.

Ipak, reakcija opozicije silno ga je iziritirala, tako da se neposredno nakon incidenta u Saboru obratio medijima izjavom “pod visokim naponom”.

Spomenuo je kako je njegovo izvješće Saboru bilo važno, uz ostalo, jer je zadnje u ovom mandatu, ali, eto, zastupnici oporbe nisu ga htjeli čuti, pa su to onemogućili i onima koji su to htjeli, proizvodeći nesnosnu buku tijekom trajanja cijelog izlaganja. Premijer je to nazvao “više nego jasnim primitivizmom” 20-ak zastupnika opozicije, među kojima nisu bili i kolege iz kluba Socijaldemokrata, što premijer, kako je rekao, posebno cijeni. Izrazio je nadu da u toj, dosad nezabilježenoj manifestaciji oporbenog nezadovoljstva, nije stradao i saborski inventar.

Ali je štošta stradalo, od razine demokracije u ovoj zemlji, poštovanja državnog parlamenta, uljuđene komunikacije između pozicije i opozicije, pa  do živaca šefa Vlade nenaviklog da se njegov glas ne sluša…

-Danas se u potpunosti potvrdila moja teza o dvije Hrvatske, jedna koja radi i koja se trudi rješavati probleme, i jedna Hrvatska ljevice i desnice koju vodi mržnja, destrukcija i isključivost- ponovio je svoju uobičajenu mantru Plenković, nazivajući oporbene “bukače”, koji su uzgred, mlađi od njega 10-ak godina, političkim mrtvacima.

Ali, veli Plenković, nije to nešto zabrinjavajuće za hrvatsku demokraciju, to je realnost,  štoviše, premijer misli da je to za vladajuće dobro, jer su u ovom incidentu građani mogli jasno vidjeti tko u Hrvatskoj radi, a tko su primitivci koji ne rade ništa.

Pohvalio se dogovorom sa sidnikatima o rastu osnovice plaća za još 5 posto, porastom minimalne bruto plaće na 700 eura, bit će, najavio je, veća i božićnica , a bit će i uskrsnica od 100 eura.

Ipak, čeka nas superizborna 2024….

Plenković je, unatoč ogorčenju onim što je doživio u sabornici, izjavio da bi s guštom bio premijer kad vidi što je ovaj AP prije njega napravio, i najavio da ide po četvrti mandat.

Medijima je, kao i inače, adresirao samo kritike, jer oni ne vide, zapravo ignoriraju, ono bitno. U tom je kontekstu spomenuo da je u ponedjeljak sud u Sisku donio presudu za prijetnju njemu, dan nakon Bezukovog terorističkog napada, za što je izrečena kazna od godinu dana zatvora. Na to je podsjetio, rekao je, kako bi naglasio da je Bezuk kao mladi čovjek bio izmanipulirano dijete zadojeno mržnjom, a time se nitko ne bavi.

-Bavimo se Gongom i političkom strančicom koje brine ograda na Markovom trgu- dobacio je, te debilnim nazvao nedavno objavljen članak u Jutarnjem listu, “nekog tipa koji govori o tome da je taj mladi frustrirani čovjek napravio dobro”, zgražao se Plenković.

Nakon ovoga danas, očekujem potpunu pobjedu na izborima– izjavio je, referirajući se na moguću koaliciju s Domovinskim pokretom nakon izbora. Ne zna, kaže, tko može glasati za tu ekipu iz oporbe, ali pametni su Hrvati, vidjeli su sve danas, zaključio je.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI