Neovisni novinarski portal
10.12.2023.
POLITIKA & KRIMINAL / Vlada
Zašto je Plenkoviću tako teško smijeniti kompromitiranog Barbarića, kojeg više nisu spremni braniti ni koalicijski partneri HDZ-a ?

Zašto je Plenkoviću tako teško smijeniti kompromitiranog Barbarića, kojeg više nisu spremni braniti ni koalicijski partneri HDZ-a ?

Više ni HDZ-ovi koalicijski partneri nisu spremni braniti ostanak kompromitiranog Frane Barbarića na dužnosti predsjednika uprave HEP-a. Što će premijer u vezi s tim učiniti i kada, s obzirom da je od otkrića afere “plin za cent” prošlo tri mjeseca, ništa manje ni od rješenja Državnog inspektorata po kojem je prvi čovjek HEP-a dužan sam ukloniti svoje nezakonito izgrađene objekte, a ako to ne učini, rušit će država i to od njega naplatiti? Što Plenković čeka sa Barbarićevom smjenom?

Na ta pitanja Plenković je odgovarao novinarima i u Istri gdje je boravio u ponedjeljak u povodu dana Istarske županije, no, sve što se moglo od njega doznati jest da je sutra ( utorak ) sastanak koalicije. Ali, baš kao što premijer ne može otrpjeti da oporba i novinari od njega traže ostavke njegovih izabranih suradnika, tako to ne dopušta ni koalicijskim partnerima, iako  njegova vlast počiva na njihovoj potpori.

Pitanje čelnog čovjeka HEP-a je u domeni Vlade, a ne njezinih partnera, jasno je poručio onima iz koalicije koji traže smjenu Barbarića. Spekuliranja o tome kako ga iz nekih razloga Frane Barbarić drži u šaci te ga zbog toga ne može smijeniti, odbacio je s kratkim “ne”, te novinarima savjetovao da šire razmišljaju o ulozi HEP-a u paketu pomoći građanima i gospodarstvu, ma što to značilo…

Upitan šteti li sada već afera HEP i Frane Barbarić interesima vladajuće stranke, odnosno većine, Plenković umjesto odgovora tek kaže kako o tome nije ništa čuo, “ne znam tko to kaže, nisam to čuo”. A ako Plenković o tome nije ništa ćuo, to i ne postoji…

Ali, zato postoje vladina “dobroćinstva”  zahvaljujući kojima građani bolje žive i “to javnost mora znati”. A te trice i kučine oko plina za cent ili bespravne gradnje jednog direktora državne kompanije, to je nevažno, makar u svijetu Andreja Plenkovića koji blješti zlatnim sjajem.

O smjenama će, kao i dosad, poručio je, odlučiti Vlada kad i ako to bude htjela. Ma što koalicijski partneri govorili, premijer se ne boji da će mu okrenuti leđa. – Tko vam to govori- pitao je novinare kad su spomenuli takvu mogućnost. Jasno, uvjeren kako su novinari tek glasnogovornici “oporbene sitneži”.

No, HSLS, koji ima dva saborska zastupnika kojima podupire vladajuću većinu, očito smatra da Frane Barbarić mora otići s čelne pozicije u HEP-u. U tom smislu se predsjednik stranke, Dario Hrebak, jasno očitovao.

-Mene tu više muči dio vezan za njegovu vilu. Ako je jedno tijelo države utvrdilo da je on protupravno izgradio kuću i dva puta je dobio nalog da ju sruši, to su neosporno utvrđene stvari. Mislim da je tu problem da šef Uprave HEP-a bude osoba koja je to napravila. U ovom trenutku je medijski za nas vladajuće to puno štetnije od plina. Kako to više braniti?- izjavio je Hrebak na N1 televiziji.

A nije jedini koji tako misli. U tome mu se pridružuje i predsjednik  SDSS-a Milorad Pupovac, koji HDZ-ovu vlast podržava s tri saborska zastupnika u koaliciji, i smatra da je vrijeme da se teret Frane Barbarića skine s leđa Vlade i koalicije.

-Mi smo na više koalicijskih sastanaka raspravljali o tome i rekli smo da očekujemo da oni za koje se utvrdi da su odgovorni, bilo djelovanjem ili nedjelovanjem u slučaju trgovanja plinom, trebaju prestati biti na svojim funkcijama i prestati biti teret Vladi, koaliciji i političkom životu u Hrvatskoj. Oni koji su dosad utvrđivali tko je odgovoran zbog pogrešnog djelovanja ili nedjelovanja su, vjerujem, to utvrdili i zato nam se čini da je neophodno da se taj teret skine s leđa koalicije i Vlade- kazao je Pupovac, a isto se odnosi i na Barbarićevu bespravno izgrađenu kuću na Hvaru za koju je nedvojbeno utvrđeno da je nelegalna, dodao je, piše Jutarnji list.

Pupovac je, također, izrazio nadu da o tome koalicija više neće trebati razgovarati jer su razrješenje te situacije na sebe preuzeli Vlada i njezin predsjednik.

Čini se da afera HEP, koliko god to Plenkoviću bilo teško, ipak ulazi u svoju završnicu. Vidjet ćemo…

Prosvjed ispred HEP-a

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI