Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
'rvatska / POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
“Tišina koja je srušila spomenik” uskrsava skulpturu Vojina Bakića u Kamenskoj

“Tišina koja je srušila spomenik” uskrsava skulpturu Vojina Bakića u Kamenskoj

U Kamenskoj kod Požege u subotu je organiziran jedinstveni multimedijalni događaj u čast  barbarski miniranom remekdjelu kipara Vojina Bakića, skulpturi “Spomenik pobjedi naroda Slavonije”, koji spektakularnim multimedisjkim projektom obnove doslovce ustaje iz pepela. Doduše , obnova je virtualna, zahvaljujući zanimljivom konceptu proširene stvarnosti, umjetnika Sandra Đukića čiji je performance nazvan “Tišina koja je srušila spomenik”…

Spomenik pobjedi naroda Slavonije bio je monumentalno umjetničko djelo kipara Vojina Bakića, napravljen od nehrđajućeg čelika , postavljen 1968. na padinama Papuka kod sela Kamenske, podignut u čast  poginulim partizanskim borcima i žrtvama fašističkog terora s područja Slavonije. Kada je otkriven, bio je to najveći postmodernistički spomenik u svijetu.

Gradio se više od deset godina ( 1957- 1968. ), a kad je završen i postavljen  bio je visok 30 metara, napravljen od nehrđajućeg čelika čiju su otpornost testirali vojni stručnjaci, a svečano ga je otkrio predsjendik SFRJ Josip Broz Tito.

Ova jedinstvena skulptura minirana je 21. veljače 1992., no barbarima koji su je raznijeli trebalo je čak pet dana miniranja da bi je uništili iz devetog pokušaja. Sumnja se da je to (ne)djelo pripadnika Hrvatske vojske

Srpsko narodno vijeće ( SNV ) organiziralo je u subotu poslijepodne svojevrsno uskrsnuće spomenika, posvetu kiparu Vojinu Bakiću virtualnom obnovom spomenika,  multimedijalnom instalacijom za koju je zaslužan umjetnik Sandro Đukić.

Pod nazivom “Tišina koja je srušila spomenik”, Đukić unutar dvadesetmetarskog ekrana oživljava spomenik na mjestu gdje je nekoć ponosno stajala Bakićeva impresivna skulptura, sve do veljače 1992. kada je besramno višednevno minirana.

Multimedijalni događaja u Kamenskoj, uz glazbenu interpretaciju spomenika koje izvode Dani Bošnjak ( flauta ) i Marko Paunović (sound-art), potpisuje autorski tim; Milorad Pupovac, Sandro Đukić, Davorka Perić i Lana Lovrenčić, produkcija SNV- priopćio je glasnogovornik SNV-a Eugen Jakovčić.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI