Neovisni novinarski portal
26.9.2023.
poduzetništvo / POLITIKA & KRIMINAL
“Svinjarija” na visokoj razini: Eutanazijom zaraženih svinja domaće svinjogojstvo bačeno na koljena, a ministar Grlić Radman napunio kesu!

“Svinjarija” na visokoj razini:
Eutanazijom zaraženih svinja domaće svinjogojstvo bačeno na koljena, a ministar Grlić Radman napunio kesu!

Afrička svinjska kuga ovog je proljeća doslovce desetkovala hrvatsko svinjogojstvo. Jer, širenje bolesti sprječava se eutanaziranjem oboljelih životinja, a Hrvatska je preko noći postala najgora u Europskoj uniji po intenzitetu širenja svinjske kuge. K tome, uz Srbiju, Rumunjsku i BiH, među rijetkima je gdje se ova pošast pojavila najprije u domaćem uzgoju, a tek potom na divljim svinjama koje su inače najčešći prenosioci zaraze. Ali, tu je, hvala bogu, Agroproteinka d.d. iz Sesvetskog Kraljevca koja s Ministarstvom poljoprivrede ima ( od 2017. ) sklopljen ugovor o 10-godišnjoj koncesiji za obavljanje poslova sakupljanja, prerade i uklanjanja nusproizvoda životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi kategorije 1 i kategorije 2. A Agroproteinka nije tek bilo kakva i bilo čija firma, nego firma od visokog povjerenja Vlade…

-Što mislite u čijem je vlasništvu firma koja je eutanazirala 12. 200 svinja u Vukovarsko-srijemskoj županiji?- postavio je, više retoričko, pitanje svojim pratiteljima na Facebooku saborski zastupnik Miro Bulj.

Jer, Agroproteinka ima više nego zanimljivu vlasničku strukturu. Moglo bi se slobodno reći, da je riječ o obiteljskoj firmi ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. Kako navodi N1, ministar ima 20 posto udjela u tvrtki koja je odradila preradu eutanaziranih domaćih svinja. Njegov brat Ivica Grlić Radman ima 20,57 posto, a na popisu dioničara je i ministrova sestra Irena Bubalo s 20,56 posto vlasništva u tvrtki. K tome, Irena je i članica Nadzornog odbora.

Spoznaja o tvrtki Grlić Radmanovih potakla je zastupnika Bulja na zaključak:

“Narodu pobijene, uništavaju se naši stočari, uvozni lobi trlja ruke, a veseljak sa slike dodatno napunio ionako prepune džepove.

Sve naravno uz blagoslov briselskog potrčka koji zahvaljujući narodu koji ne izlazi na izbore ostaje na vlasti i nastavlja uništavati Hrvatsku.

#Podijeli da cijela Hrvatska vidi tko zarađuje na patnji naše Slavonije koja je toliko pretrpjela za slobodu naše Hrvatske!”, napisao je revoltirani Bulj u svojoj objavi na Facebooku.

Jedan ministar ( ministrica ) zakaže u pravodobnom donošenju mjera za suzbijanje bolesti, a drugi na tome obilato profitira. To je sinkronizirano djelovanje stranačkih kolega i članova Vlade. Sad bi, doduše, ministrica poljoprivrede Marija Vučković mogla reći da nije ona kriva što je Agroproteinka d.d. jedina tvrtka u Hrvatskoj koja ima  odobreni ( licencirani ) objekt za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla za materijal kategorije 1 i 2, odnosno da eutanazirane svinja prerađuje, a nastalo mesno-koštano brašno naknadno spaljuje i tim procesom dobiva mast koja se koristi u tehničke svrhe ili u obnovljivim izvorima enerije. Kakav dobar posao domišljatih Grlić Radmanovih!

A zbog činjenice da su jedini ovlašteni, jedini su se i javili u postupku dodjele koncesije koji je Ministarstvo otvorilo 25. rujna 2017. , i dali, kako je ocijenilo Ministarstvo, prihvatljivu ponudu. Dakako da su dobili posao. I to na deset godina. Eto, netko i od bolesti profitira. A tko će nego onaj tko je u pravom trenutku na pravom mjestu i u pravo vrijeme ima pravu informaciju…

Ukratko, ta afrička svinjska kuga koja je u Hrvatskoj krenula od hrvatskih, domaćih svinja ( ?! ), prava je svinjarija. Pitanje je samo u kojoj je mjeri životinjskoj, a u kojoj ljudskog porijekla. Jer da su u Ministarstvu poljoprivrede radili svoj posao kako treba i na vrijeme se pripremili za eventualno širenje bolesti, na što su svinjogojci upozoravali godinama, mogli su je prevenirati, a ne svinje masovno istrijebiti i domaće svinjogojske farme baciti na koljena. Ali, eto, nekome se to itekako isplatilo. Baš čudno da je taj netko HDZ-ov reprezentativac, ni manje ni više nego ministar.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI