Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
'rvatska / europska hrvatska
Schengen, Schengen, Schengen…: Slovenija će kod granice zaustavljati vozila iz Hrvatske

Schengen, Schengen, Schengen…:
Slovenija će kod granice zaustavljati vozila iz Hrvatske

Schengen, Schengen, Schengen… – riječ je koju predsjednik HDZ-a i Vlade RH. A. Plenović vrlo često izgovara, hvaleći se kako je tzv. ukidanje granice između Hrvatske i drugih EU država u najmanju ruku njegova zasluga, a ne odluka tzv. viših međunarodnih političkih sfera. Pitanje je kako će hravtske glavešine komentirati frišku vijest iz Slovenije, a koja je odlučila da neće opet staviti graničare na granicu, ali će ipak nedaleko od granice uspostaviti stalne policijske kontrole koje će zaustavljati vozila koja dolaze iz Hrvatske. Hoće li pritom zaustavljati, kontrolirati, provjeravati i pretraživati vozila oduzimati vrijeme i živce nedužnih i poštenih hrvatskih građana ili će te svoje kontrole provoditi samo u slučaju sumnji da neka vozila prevoze ilegalne migrante i krijumčare ljudi, ostaje da se vidi.

Naime, kako javlja N1, odnosno neslužbeno doznaje 24ur, policija je odmah nakon graničnih prijelaza postavila punktove na kojima može sigurno zaustavljati vozila, i to na sljedećim mjestima: kod željezničkog nadvožnjaka u mjestu Rigonce u blizini prijelaza Harmica, na punktu Trnovec kod MetlikeObrežje kod Kalina, ali i na granici prema Italiji – u mjestima RakitovecPodgorje Sočerga na području PU Koper. Iza graničnog prijelaza Obrežje, najvećeg cestovnog prijelaza Hrvatske i Slovenije, policija je organizirala motrenje.

Navode kako je nakon ulaska Hrvatske u Schengen, porastao broj migranata koji u Sloveniju ilegalno dolaze preko tzv. zapadnobalkanske rute, uključujući i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Slovenska policija od početka godine do kraja kolovoza obradila je 36.137 ilegalnih prelazaka državne granice između Slovenije i Hrvatske. U istom razdoblju prošle godine obrađen je 13.601 neovlašteni ulazak.

Toliko o famoznom Schengenu.

U javnosti se već bilježe negativni komentari ovakve slovenske odluke, a ima i onih koji bi odmah neke protumjere, tipa kontrole za Slovence koji u Hrvatsku puno češće putuju nego u obratnom slučaju, te u Hrvatskoj borave u nebrojenim nekretninama koji su kupili u Hrvatskoj, te im je Hrvatska druga kuća. 

Putokaz u Sloveniji kod granice sa Hrvatskom (foto TRIS)


VEZANE VIJESTI