Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
POLITIKA & KRIMINAL / županija
Petrina pozvao Primoštence u masovni prosvjed u Zagrebu: Načelnik pokapa “pravnu državu” zbog 20-godišnje nebrige za Primošten d.d., a mađarski vlasnici preusmjeravaju kapital iz Primoštena u Gradac…

Petrina pozvao Primoštence u masovni prosvjed u Zagrebu:
Načelnik pokapa “pravnu državu” zbog 20-godišnje nebrige za Primošten d.d., a mađarski vlasnici preusmjeravaju kapital iz Primoštena u Gradac…

U situaciji najavljenog prosvjednog okupljanja ispred zgrade Državnog odvjetništva u Zagrebu, potom mimohoda do Hrvatskog sabora i Vlade, koje organizira općina Primošten u četvrtak, 21. rujna, s početkom u 12 sati, kako bi, priopćavaju, na simboličan način ispratila “pravnu državu ” i sahranila je, jer njezina birokracija ne čini već 20-ak godina ništa da spriječi katastrofalan ishod privatizacijske pljačke Primoštena d.d., novi mađarski vlasnici,  Dalmatie Grupa, obraćaju se javnosti svojim priopćenjem o upravo završenim projektima u Primoštenu, vrijednim 3,5 milijuna eura, te porukom da odustaju od potpune obnove hotela Zora jer nemaju potporu lokalne zajednice ( ?! )

Spominje se  1,9 milijuna eura uloženih u kamp Adriatik za nabavu 36 najsuvremenijih mobilnih kućica uz more, te u marinu Kremik za nadogradnju objekata, vrijednu 1,5 milijuna eura. Iz Dalmatia Grupe poručuju da su ti projekti, unatoč izostaloj potpori lokalne zajednice, dokaz njihove predanosti ovoj regiji. O kakvoj se predanosti radi, vidljivo je i iz informacije da su planiranu potpunu obnovu primoštenskog hotela “Zora”, koja je bila planirana za ovu godinu, odlučili “ostaviti po strani”, a osigurana sredstva za obnovu preusmjeriti na ulaganja u hotel Laguna u Gradcu ( ?! ) Kažu, bila je to bolna, ali racionalna odluka…

“Nijedan investitor neće riskirati da potroši nekoliko milijuna eura u mjesto u kojem je nedostatak lokalne potpore očit, a ton i djelovanje lokalnog vodstva usmjereni na stvaranje lažne agende radi ostvarivanja političkih bodova,” poručuju.

Hotel Zora ponoov je otvoren sredinom lipnja s ograničenim kapacitetom i već je zatvorio svoju kratku, ali tvrde, uspješnu sezonu s oko 30 tisuća noćenja ostvarenih do kraja kolovoza, odnosno s ukupno ostvarenih 34.223 noćenja do polovine rujna.

Preusmjeravanje investicija iz Primoštena u Gradac samo je potvrdilo nepovjerenje općine Primošten prema novim vlasnicima nekoć prestižnog ugostiteljsko-turističkog poduzeća koje je odhranilo generacije Primoštenaca..

Zato umjesto potpore mađarskim investitorima, načelnik općine Stipe Petrina poziva Primoštence, i ne samo njih, u masovan provjed/ mimohod u Zagrebu.

Namjera im je, kako su priopćili, upozoriti sve razine državne vlasti na posljedice loših privatizacijskih ugovora između države i mađarskih “investitora”, kako navode, te ukazati na nepoštivanje obveza vlasnika ( neulaganje, protuzakonita prodaja imovine itd. ), pasivnost i nemoć državne vlasti da revidira ili raskine štetne ugovore i spriječi štetu koja kontinuirano nastaje i lokalnoj samoupravi i državi. Istodobno, prosvjedom žele skrenuti pozornost javnosti na dugogodišnje nepostojanje volje i tromost države u sprječavanju uzurpacije oko 60 tisuća kvadratnih metara pomorskog dobra na pravnu osobu i brojne ( sumnjive ) malvezracije koje su se činile tijekom proteklih 20-ak godina.

Državnim institucijama, DORH-u, Saboru i Vladi poručuju da ne žele biti taoci države koja ne štiti ni vlastite, ni interese lokalne zajednice.

-Svi pokušaji da ukažemo državnom vrhu i državnim institucijama ( ŽDO, DORH, CERP, premijer Plenković I ministar Bačić ) na štetu koja je nastala i dalje nastaje cijeloj zajednici, nisu urodili plodom, pa, kažu, takva pasivna državna vlast ne zaslužuje ništa drugo nego da joj “pokucamo na prozor”i svojom prisutnošću pokažemo kako brinemo o svojoj imovini i da ćemo učiniti sve kako bi zaštitili svoju djedovinu- navodi se u priopćenju općine Primošten.

Posebno žele ukazati kako je, zbog neulaganja i nebrige mađarskih “investitora” Primošten od perjanice turizma došao u situaciju da strepi hoće li ostati bez jednog hotelskog kreveta u sezoni, i na ovaj način ubrzo postati spomenik kriminalne privatizacije– stoji u priopćenju kojim se načelnik općine Stipe Petrina obratio javnosti uoči najavljenog zagrebačkog prosvjeda.

Stipe Petrina na sjednici Općinskog vijeća (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI