Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
cijene / POLITIKA / Vlada
Peti vladin paket pomoći kućanstvima i gospodarstvu težak 464 milijuna eura

Peti vladin paket pomoći kućanstvima i gospodarstvu težak 464 milijuna eura

Dugo očekivani vladin paket mjera za pomoć kućanstvima i gospodarstvu predstavio je, naravno, sam premijer. Nije to mogao odraditi nitko drugi, nijedan njegov ministar, pa ni oni kojima bi to po logici resora pripadalo, jer narod to mora čuti i saznati od onoga najzaslužnijega. Andreja Plenkovića. Cilj najnovijeg, petog paketa je pomoć najugroženijima i sprječavanje inflatornog udara na građane suočene s dramatičnim rastom cijena. Predsjednik Vlade odlučio je tome stati na kraj, sastao se s predstavnicima trgovačkih lanaca i djelovao, a kako drugo do li- političkim pritiskom!

Za 30 osnovnih artikala koji se redovito kupuju, cijene su ovim vladinim mjerama ograničene, na zadovoljstvo građana, ali i u cilju usporavanja inflacije, kaže premijer. Ograničenje se odnosi na suncokretovo jestivo ulje, mlijeko s 2,8 posto mm,  brašno glatko  i oštro, šećer, pile, svinjsko mljeveno meso, jogurt, sir gauda, riža, špageti, svježa jaja, svinjski vrat, juneći vrat, hrenovke, hamburger, krumpir, mrkva, šareni grah, pasirana rajčica, limun, jabuka “Gala”, mliječna čokolada, sirup sa šećerom, pasta za zube, gel za tuširanje, šampon, toaletni papir, higijenski ulošci i pelene.

Subvencionirana cijena električne energije i plina usmjerena je na sve građane, za razliku od nekih drugih mjera koje su ciljane na socijalno ugrožene, umirovljenike, obitelji s djecom, naglasio je premijer Plenković.

Cijene ključnih artikala se vraćaju na razinu 31. prosinca 2022. i to već od ponedjeljka. Paket je težak 464 milijuna eura, i kako veli premijer, “mislim da će građani i gospodarstvo biti zadovoljni” jer je ključna poruka ovog paketa stabilnost, sigurnost i mir ove jeseni.

Čak 112 tisuća obitelji ( 220 tisuća djece )  koje primaju dječji dodatak, dobit će posebnu novčanu potporu na račun početka školske godine. Za velike gospodarstvenike nema posebnih mjera, ali, kako se moglo čuti, bude li ozbiljnijih poremećaja, Vlada će intervenirati.

U fokusu su posebno mjere za kućanstva, osobito cijene najosnovnijih artikala.

Izvršni direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško najavio je i dodatna sniženja s kojima će Konzum krenuti već u petak, a lista od  čak 365 proizvoda vratit će se cijenama na 31. prosinca 2022.No, u Konzumu će od petka biti i dodatnih sniženja od 5 do 40 posto a obuhvatit će, rekao je Peruško, čak 1200 artikala kroz različite akcije kojima su pokrivene sve kategorije hrane.

Neposredno pred sjednicu Vlade, održano je i Gospodarsko-socijalno vijeće čiji je predsjednik Ivan Mišetić potvrdio da se paketom mjera Vlade zamrzavaju cijene 30 artikala, a dobra vijest je i da u se u paket uključile banke koje će povećati kamatne stope na štednju građana.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI