Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
FESTIVALI
Otvoren 11. Fališ u Šibeniku: Izložba fotografija grupe autora “Obnova”, predstavljanje stripa “El Shatt zbijeg i Zid Mediterana”, autorice Helene Klakočar…

Otvoren 11. Fališ u Šibeniku:
Izložba fotografija grupe autora “Obnova”, predstavljanje stripa “El Shatt zbijeg i Zid Mediterana”, autorice Helene Klakočar…

Otvoren je 11. Fališ, Festival alternative i ljevice u Šibeniku. Ovogodišnje druženje štovatelja i sudionika Festivala je počelo izložbom fotografija pod naslovom “Obnova”, čiji su autori Emil Jurcan, Maja Šintić, Ivan Buvinić i Mate Rupić, a fotografije su izložene u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”. Festival traje od 6. do 9. rujna, a ako ste vidjeli plakate s velikim crvenim X-om preko naziva festivala i pomislili da je  riječ o sabotaži, bez brige, radi se tek o nespretnosti- ispala je greškom rimska jedinica, koja je s X-om trebala označavati 11. izdanje Fališa. Tako je bar objasnio Kruno Lokotar, jedan od stalnih suradnika Festivala…

Otvaranje 11. Fališa i izložbe fotografija (foto: Fališ)

Izložba je zapravo posvećena obnovi Spomen parka Šubićevac u kojem su 22. svibnja 1942. talijanski fašisti strijeljali Radu Končara i njegove suborce, rodoljube, pripadnike pokreta otpora u Dalmaciji.

Kako su to objasnili organizatori Fališa, izložba sintetizira dvije vrste rituala, institucionalizirane, prikazane kroz arhivske fotografije i neinstitucionalizirane, prikazane fotografijama Ivana Buvinića kroz portrete današnjih korisnika parka.

– Obje vrste rituala slave život, a razlikuje ih to što su prvi izgubili podršku institucija promjenom režima, dok je drugi zapravo nikad nisu ni zadobili, već su marginalizirani i učinjeni nevidljivima. Cilj izložbe je pružiti vidljivost upravo današnjim ritualima i aktivnostima, usporediti ih s prošlošću i dovesti na ravnopravnu razinu institucionaliziranjem putem umjetničke prakse – kažu organizatori.

Nakon izložbe u Gradskoj knjižnici, Fališ se preselio na tvrđavu Barone gdje je predstavljen strip, ili kako bi se to danas reklo, grafička novela, “El Shatt zbijeg i Zid Mediterana” autorice Helene Klakočar s kojom je razgovarao Kuno Lokotar.

Predstavljajući se publici, Helena Klakočar nije propustila spomenuti i svoje čvrste veze sa Šibenikom gdje je, kako je rekla, živjela 8 mjeseci i rodila dijete, a i suprug joj je porijeklom iz šibenske stare gradske četvrti Crnica ( Panjkota ). Godinama je ljetovala u Vodicama, a u ljeto 1991. se njezina obitelj s vlastitim brodom otisnula do Italije, potom Grčke gdje su ih sustigle vijesti o početku rata u Hrvatskoj, pa su sasvim neplanski ostali neko vrijeme u Grčkoj gdje je i radila.

-Osjetila sam da je morska sol, morski zrak nešto što produhovljuje ljude. Osjećali smo se na moru kao astronauti, kao da smo u nekom prostoru najbližem svemiru- ispričala je autorica, komentirajući svoj strip “Nemirno more” koji more prikazuje  kao kakvu-takvu sigurnost, jer na kopnu je rat.

Zid Mediterana more tretira sasvim drugačije, kao plavu grobnicu migranata koji nisu uspjeli u pokušaju da se dobace do Europe. U El Shattu, kako je rekao Lokotar, stvar je vrlo složena jer postoji povijesni kontekst El Shatta, dakle, Italija kapitulira, dolaze Nijemci a svi koji imaju veze s partizanima moraju biti evakuirani, ako nisu sposobni za bitku. I tu počinje pripovijest Helene Klakočar čija je obitelj, s majčine strane, također bila u zbijegu u El Shattu.

Nakon predstavljanja stripa Helene Klakočar, prikazan je i film Ivana Ramljaka “El Shatt- nacrt za utopiju”.

Program Fališa za četvrtak,7. rujna

 18:00, „Spomen park Šubićevac“
vođena šetnja
sudjeluju: Emil Jurcan, Mate Rupić

 20:00 (Mala loža / Trg Ivana Pavla II):

„Beda ljudskih prava. Desnica, pandemija i nauka kao novo polje političke borbe“;
predstavljanje knjige Filipa Balunovića;
sudjeluju: Filip Balunović,

21:00 (Mala loža / Trg Ivana Pavla II):

„Feminizam i prostor: javnost i protest“;
razgovor; sudjeluju: Biljana Kašić, Vesna Janković

22:00 (Mala loža / Trg Ivana Pavla II):

„Grad u tranziciji: od tvornice do pozornice“;
okrugli stol; sudjeluju: Emil Jurcan, Igor Lasić, Marin Nižić, Blanka Levačić;
moderator: Mate Rupić

(foto: Fališ)

Tags:

VEZANE VIJESTI