Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
brda i planine
Možemo!: ‘Nakon sto su nam pokušali oteti plaže, HDZ nam sad pokušava oteti planinarske domove’

Možemo!:
‘Nakon sto su nam pokušali oteti plaže, HDZ nam sad pokušava oteti planinarske domove’

‘Nakon sto su nam pokušali oteti plaže, HDZ nam sad pokušava oteti planinarske domove’, istakli su danas u političkoj platformi Možemo!, a koja je zasad jedina politička grupacija koja je reagirala na, po mnogima, nedopustiv  nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Njihovu reakciju prenosimo u nastavku:

-Upravljanje planinarskim domovima treba ostaviti u rukama planinarskih udruga koje njima upravljaju već desetljećima i jedino su jamstvo za funkcioniranje planinarske infrastrukture. Planinarski domovi, kuće i skloništa imaju osobitu važnost za sigurnost u planinskim područjima, ne samo za više desetaka tisuća registriranih planinara, nego i za mnogo širi krug posjetitelja koji dolaze u planine. Ovim prijedlogom zakona planinarski domovi i kuće ne samo da se otimaju iz ruku onih koji su ih gradili i brinu o njima, već se pokušavaju komercijalizirati”, istaknuli su danas saborski zastupnici i gradski i županijski vijećnici stranke Možemo!, Urša Raukar, Morena Lekan i Dobriša Adamec.

Novim prijedlogom Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, točnije spornim člankom 16., propisuje se da se planinarski domovi smješteni na državnim i županijskim zemljištima daju na upravljanje javnim ustanovama i županijama. Županije su pritom ovlaštene donositi odluke o pokretanju postupka raspolaganja i odluke o raspolaganju isključivo radi davanja u zakup tih nekretnina.

„Nakon sto su nam pokušali oteti plaže, HDZ nam sad pokušava oteti planinarske domove. Nakon sedam desetljeća što planinarske udruge kontinuirano brinu o planinarskim objektima, volonterski i većinom isključivo vlastitim sredstvima, sad ih odjednom država odlučuje prebaciti na upravljanje županijama i javnim ustanovama te omogućuje da se oni daju u zakup onima koji nemaju veze s planinarstvom, da ih ako žele i prenamjenjuju“, rekla je Urša Raukar.

Kod upravljanja planinarskim domovima ne smije prevladati komercijalni interes, ti objekti su većinom sagrađeni na teško dostupnim mjestima gdje nema uvjeta za ugostiteljstvo ili hotelijerstvo, tako da bi eventualna komercijalizacija propala, ali bi pri tome bili žrtvovani i propali važni planinarski objekti. A možda si je netko zamislio da će neki od tih domova ili kuća pretvoriti u privatno imanje? Ovaj zakon udara u temelje razvoja i sigurnosti planinarstva u Hrvatskoj“, istaknula je saborska zastupnica Urša Raukar.

Kroz godine i godine upravljanja od strane lokalnih planinarskih udruga, ti su objekti postali i dio zajednice. U Primorsko-goranskoj županiji primjeri dobrog upravljanja i takvog srastanja te suradnje s lokalnom i regionalnom sredinom su dom “Hahlić” na Obruču i dom “Poklon” na Učki, oba pod upravljanjem lokalnih planinarskih društava”, istaknula je Morena Lekan, županijska vijećnica stranke u PGŽ. U istoj županiji nažalost imamo i primjer lošeg iskustva glede upravljanja objektom od strane ustanove, a što novi zakon predviđa kao novo rješenje. Naime, jedini planinarski dom od njih ukupno 47 koji su na zemljištu u vlasništvu RH, Schlosserov dom na Risnjaku, već dugi niz godina pod upravom ustanove Nacionalni park Risnjak, zatvoren je i u lošem stanju.

Podržavamo Hrvatski planinarski savez u preispitivanju ove jednostrane odluke Vlade. Vlast mora uključiti HPS koji je temelj planinarenja u Hrvatskoj i koji je do sada sve napravio za planinarenje u Hrvatskoj kakvo imamo i poznamo”, naglasio je Dobriša Adamec, gradski vijećnik stranke u Karlovcu. “Planinarstvo je oduvijek segment društva koji počiva na entuzijazmu, brizi, toleranciji i otvorenosti za sve. U njemu djeluje veliki broj ljudi, planinara, volontera koji svoj rad obavljaju sa ljubavlju i za opće dobro. Nažalost, poučeni iskustvom upletanja države, imamo pravo sumnjati da će takvo i ostati.”

Vlada je evidentno izgubila kompas i zato sve građane pozivamo da se priključe u službu spašavanja planinarskih domova od “komercijalizacije” i potpišu peticiju kojom se od Vlade zahtijeva odustajanje od spornog čl. 16. Zakona o upravljanju nekretninama u vlasništvu RH, kako bi planinarskim domovima nastavila upravljati planinarska društva – na korist svih planinara – a ne županije koje bi ih davale u zakup”, zaključili su zastupnici.

Peticija je dostupna na linku: https://www.mozemo.hr/peticija-2/potpisi-peticiju-za-spas-planinarskih-domova/

Planinarska kuća Vodice (foto HPS)

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI