Neovisni novinarski portal
13.4.2024.
POLITIKA
www.pixabay.com, ilustracija

Možemo!:
HDZ očito ne želi da građani sami postavljaju solarne elektrane 

www.pixabay.com, ilustracija

-HDZ očito ne želi da građani sami postavljaju solarne elektrane i imaju struju u svojim rukama jer bi time smanjili uvoz fosilnih goriva i mogućnost malverzacija poput onih u HEP-u s prodajom plina za cent. – istakli su na tiskovnoj konferenciji političke platforme Možemo! Tomislav Tomašević i Sandra Benčić, a gdje su im podršku za nadolazeće europske i nacionalne izbore dali  zastupnica u Europskom parlamentu Gwendoline Delbos-Corfield i supredsjednik Kluba Zelenih/EFA u EP -u . 

Sandra Benčić podsjetila je da je Hrvatska, jedna od članica EU s najvećim brojem sunčanih dana, u 2021. proizvela jedva 0,8 posto električne energije iz solarnih elektrana .

-Hrvatska ima ogroman potencijal za brzu dekarbonizaciju proizvodnje električne energije i postavljanje solarnih elektrana, no Vlada tome uporno ostavlja prepreke u zakonima. HDZ očito ne želi da građani sami postavljaju solarne elektrane i imaju struju u svojim rukama jer bi time smanjili uvoz fosilnih goriva i mogućnost malverzacija poput onih u HEP-u s prodajom plina za cent. Brza dekarbonizacija proizvodnje električne energije i solarizacija Hrvatske…civilna energija bit će jedan od ključnih fokusa našeg programa. Zašto je to važno: osim borbe protiv klimatskih promjena, u tome vidimo i prostor za provođenje zelene reindustrijalizacije Hrvatske, promjenu gospodarskog modela koji se sada temelji na turizmu i rentijerstvu u model koji stvara kvalitetnija i stalna radna mjestakazala je Sandra Benčić. 

Naglasila je da bi to smanjilo energetsko siromaštvo, omogućilo građanima da sami upravljaju vlastitom energijom te obnovilo stambeni fond, jer bi uz postavljanje sunčanih elektrana išlo i subvencioniranje energetske obnove.

S njihovim viđenjima su se složili i predstavnici Europskog parlamenta.

-Hrvatska ni blizu ne iskorištava svoje potencijale za povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Sretan sam da u Hrvatskoj postoji jaka stranka poput Možemo, koja to može promijeniti i koja je predvodnik u zelenoj tranziciji – ustvrdio je Bas Eickhout, dok je Delbos-Corfield kazala: Možemo nam je jedan od najboljih novih partnera, fokusiran na bitna pitanja zelene tranzicije, vladavine prava i rodne ravnopravnosti – trebamo vaše zastupnike u Europskom parlamentu i očekujem da ćete na europskim izborima osvojiti bar dva mandata”.

Eickhout je rekao da će zelena tranzicija biti jedna od glavnih tema na europskim izborima 2024., dijelom i jer je ta tema postala još bitnija zbog rata u Ukrajini.

Tomislav Tomašević je istaknuo da Grad Zagreb trenutno ima samo 0,7 MW instaliranih kapaciteta solarnih panela na javnim zgradama u  svom vlasništvu Grada, a ima 340 javnih ustanova i više od tisuću zgrada. Istaknuo je da je cilj ove gradske uprave do kraja ovog mandata taj kapacitet povećati za čak 50 puta te najavio da će sutra u pogon pustiti sunčanu elektranu na krovu jedne od gradskih ustanova, koja će imati kapacitet od 0,3 MW.

-Dakle, samo taj jedan projekt će biti pola od onoga što se postavilo u zadnjih nekoliko desetljeća – rekao je.

Tomašević je naglasio i da su najjača oluja u Zagrebu otkad postoje mjerenja te prijetnja poplavom tijekom ljeta također ukazale na potrebu za ulaganjima u klimatsku adaptaciju.

-Zbog toga će Grad Zagreb nastaviti investirati u vatrogasce, obranu od poplava, civilnu zaštitu, ali i energetsku tranziciju – ustvrdio je T. Tomašević.

www.pixabay.com, ilustracija

Tomašević je najavio i projekte u kojima će građani moći postati suvlasnici velikih sunčanih elektrana koje Grad planira na zemljištima u svom vlasništvu, kao i pilot projekt zelene javne nabave, za koji se već prijavilo više od sto institucija.

U sklopu zelene javne nabave, Grad će za javne ustanove, prvenstveno dječje vrtiće i škole, nabavljati hranu od poljoprivrednika iz prstena od oko 10 kilometara oko grada Zagreba. Istaknuo je da je to dobro i zbog smanjenja emisija tijekom transporta, i jer će djeca u školama i vrtićima imati kvalitetnu hranu, a zato što će to poljoprivrednicima osigurati plasman proizvoda i potaknuti lokalnu ekonomiju.

-To su samo primjeri što sve možemo i što ćemo sve napraviti u Zagrebu i Hrvatskoj, nakon superizborne godine koja je pred nama – zaključio je Tomašević.

Inače, iz Možemo! podsjećaju kako su na krovovima Klinike za psihijatriju Sveti Ivan postavili dosad najveću sunčanu elektranu na objektima u vlasništvu Grada Zagreba: instalirana elektrana od 0,3 MW će postojeće solarne kapacitete Grada sama povećati za 42%. Naime, Grad je na svoje objekte dosad instalirao samo 0,7 MW, a do o kraja mandata taj broj imaju namjeru povećati čak 50 puta.

To je, ističu, jedan od 8 objekata na kojima sunčane elektrane s 85% sufinanciraju iz tzv. Norveškog mehanizma (uz bazene Utrina, Svetice i Jelkovec, Dječji vrtić Trnsko, domove za starije Trešnjevka 1 i 2 i Servisno-operativni centar Čistoće), te kako su tih 8 objekata tek početak velikog zamaha u instaliranju sunčanih elektrana na objektima i zemljištima u vlasništvu Grada.

Hoće li u tome uspjeti, vidjet će se uskoro na zagrebačkim krovovima.

 

 

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI