Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
POLITIKA / stranke
Izvanredna skupština Centra u Zagrebu: Cilj je pokušati splitski scenarij prenijeti na cijelu Hrvatsku ( bez HDZ-a )

Izvanredna skupština Centra u Zagrebu:
Cilj je pokušati splitski scenarij prenijeti na cijelu Hrvatsku ( bez HDZ-a )

U Zagrebu je održana izvanredna skupština stranke Centar kojom je, kako je konstatirao predsjednik Ivica Puljak, dovršen proces fuzije dviju stranaka- Pametno i Stranke s imenom i prezimenom – u jednu ( Centar ) s kojom kreću u konkretne pripreme za izborne cikluse u super izbornoj 2024. Centar je moderna stranka, kazao je na skupštini Puljak, čiji je program sažet u slogan “Ili HDZ ili Hrvatska”.

Skupština je održana u prilično turbulentnim vremenima za stranku, koja su obilježena unutarnjim razilaženjima s jakim medijskim odjekom. S jedne strane je konačan razlaz Ivice Puljka i gradske pročelnice Maje Đerek koja je kao trenutno najpoznatija hrvatska zviždačica došla iz Zagreba u Split nakon što je dobila otkaz u Državnim nekretninama zbog javnog upozoravanja na nezakonita postupanja u toj državnoj tvrtki. Ispostavilo se da Đerek nije spremna šutjeti ni pred onim što je u splitskoj gradskoj upravi smatrala nezakonitim i neprihvatljivim ponašanjem, pa je, nažalost, doživjela istu sudbinu kao i u Državnim nekretninama. Trenutno je suspendirana i čeka epilog postupka, a u međuvremenu je podnijela prijave protiv gradonačelnika Puljka i njegovog zamjenika Ivoševića.

S Ivicom Puljkom, pa time i strankom Centar kojoj je na čelu, razišla se i donedavna politička tajnica stranke,  saborska zastupnica Dalija Orešković.  Objema, Đerek i Orešković, sa izvanredne skupštine Centra Puljak je poručio da završetkom fuzije dviju stranaka ( Pametno i Stranke s imenom i prezimenom ) u jednu kreću ususret super izbornoj 2024. na “čist način”, i to je prilika svima koji su se odlučili biti u toj stranci, da to i budu. Pa, dakle, i onima koji to više ne žele, da odu, vjerojatno je mislio Puljak.

Dalija Orešković je odabrala svoj put u politici, oni to u Centru cijene i žele joj sve najbolje na tom putu, a Centar nastavlja svojim putem, kazao je Puljak novinarima a propos eventualne štete koju je najava njezinog odlaska nanijela stranci. O nasljedniku Orešković na dužnosti političkog tajnika  odlučit će, rekao je, Predsjedništvo stranke.

Za Maju Đerek je kazao da je riječ o službenici koja je izašla izvan svojih ovlasti i zbog toga je suspendirana i ne bi se, smatra, trebala miješati u politiku.

Puljak vidi Centar kao modernu stranku koja je svoj program artikulirala kroz slogan “Ili HDZ ili Hrvatska”, a oslanja se na činjenicu da čak 70 posto hrvatskih građana želi Hrvatsku bez HDZ-a. To neće biti lako, priznaje, u Centru vjeruju da je to moguće, a pokazali su to i u Splitu.

No, problem je, kazao je Puljak, čak i kad uspijete postići taj cilj, Split bez HDZ-a, ono što potom slijedi. A to su kojekakva podmetanja i spletkarenja koja su, međutim, spremni izdržati kako bi pokušali splitski scenarij prenijeti na cijelu Hrvatsku.

Nažalost, iako čak 70 posto građana priželjkuje Hrvatsku bez HDZ-a, Puljak dvoji koliko svi u oporbi to iskreno misle, uvjeren je da se oporba nikada neće ujediniti, pa ni oko toga, navodno, zajedničkog cilja. Ali oni koji zaista žele promjene i silazak HDZ-a s vlasti, naći će, smatra, načina da se dogovore.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI