Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
hrvatski sabor / POLITIKA & KRIMINAL
Hrvatski sabor, jesensko zasijedanje: Propagandni poligon Andreja Plenkovića Silnog i ponižavanje oporbe

Hrvatski sabor, jesensko zasijedanje:
Propagandni poligon Andreja Plenkovića Silnog i ponižavanje oporbe

Kukavički su se razbježali po svijetu, navodno, neodgodivim poslom, i svo troje, pazi molim te, izbjegli pitanja zastupnika Hrvatskog sabora o najaktualnijim HDZ-ovim aferama u kojima su glavni akteri. Da, riječ je o Mariju Banožiću, Gordanu Grliću Radmanu i Mariji Vučković. Eto, slučaj je htio da baš u utorak, nakon 57 dana dugog ljetnog odmora, kada ponovo zasjeda državni parlament, njih nema. A koga nema, njega se i ne pita. Do idućeg “aktualca” bit će to lanjski snijeg…

Baš zato, teško je razumjeti oporbu koja pribjegava, zapravo, oportunizmu pa tek sporadično adresira na premijera Plenkovića vruće teme, poput 2 milijuna eura u imovinskoj kartici neprijavljene dobiti od dividendi obiteljske tvrtke Gordana Grlića Radmana ostvarenih u visoko profitabilnom poslu s državom, ili plagirani, diletantski “doktorski rad” Marija Banožića i njegov pokušaj izbora u zvanje izvanrednog profesora baš tijekom dužnosničkog mandata, ili pak eutanaziranja 18 tisuća svinja u istočnoj Slavoniji i niza drugih “svinjarija” u nepravodobnom sprječavanju širenja virusa afričke svinjske kuge, a koje su “na duši” ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Zbog navodne korektnosti, kad već nisu tu kompromitirani ministri, olako se pušta da se “vruća roba” hladi.

Umjesto rafalne paljbe po žalosno nekompetentnim ministrima kojima je, tko zna iz kojih razloga, osim zbog puke taštine, pokrovitelj i čuvar “dobrog imena” upravo premijer, i nekoliko mjeseci poslije zastupnici opozicije udaraju po aferi “plin za cent” kao ključnoj temi, umjesto da je koriste kao začin. Plenković je već jasno dao do znanja da njegove ministre, osim njega, mogu smjenjivati samo DORH i USKOK, po mogućnosti OLAF- uhićenjima. Oporba svakako nije ta kojoj bi priuštio takvu radost destabiliziranja njegove vlade.

I tako je, kako reče dosjetljivi SDP-ovac Arsen Bauk, aktualno prijepodne ostalo samo- prijepodne. Aktualno, svakako nije bilo. No, svejedno je bilo žestoko.  Rasteglo se do poslijepodnevnih sati, a zaključilo s 56 opomena i 20 isključenja sa sjednice. Koju je premijer obilato koristio kao propagandni poligon. Ma što zastupnici pitali predsjednika Vlade, on je uporno i neumorno papagajski odgovarao nabrajanjem “postignuća” njegovog ingenioznog aferaškog tima. Možda bi za oporbu bilo najbolje da jednom sabotira “aktualac” čime bi izbila iz ruku vladajućima reklamni megafon, a evenatualni pokušaj HDZ-ovih zastupnika i njima pridruženih satelita da šutnju opozicije nadoknade propagiranjem “velikog vođe” i njegovih “velikih postignuća”, učinili bi na taj način još karikaturalnijim. HDZ pita, HDZ odgovara. Kome to treba?

Ovako, “plin za cent”, Pavao Vujnovac ( veli Troskot da Plenković nije premijer, nego obični glasnogovornik u vladi Pave Vujnovca ), neuništivi Frane Barbarić kojega premijer ne može ili ne želi smijeniti, a zastupnicima, veli Sandra Benčić, ne kaže koje je od toga, korupcija, pismo američkog kongresnika Douga Lamborna premijeru Andreju Plenkoviću i američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu u kojem iznosi prilično ozbiljne optužbe o sustavnoj korupciji te sveprisutnom utjecaju Rusije na Hrvatsku, sve te teme djeluju više kao ispušni ventil oporbe kad već nema alata za konkretne promjene. Pogotovo za iznuđene ostavke. Iz njihove nemoći Plenković crpi svoju moć. Ali i nevjerojatnu aroganciju, drskost i iritantnu samodopadnost. Svi su glupi, nesposobni, nedorasli ulozi zastupnika, kamoli premijera i ministara, samo on sve zna, sve može, pa kad i ako hoće i vrijeđati oporbene zastupnike.

Mostovom Zvonimiru Troskotu, koji ne odustaje od afere “plin za cent” i utjecaja Vujnovca na Plenkovićevu politiku, a od premijera traži da zastupnicima kaže što misli napraviti da se korupcija zaustavi, Plenković nije ni pomislio odgovarati.  Stao se hvaliti kako je “aferu milijarda” ( Škugor i ekipa ) otkrila Vlada ( Ministarstvo financija ) a ne oporba, na što je isprovocirao podsmijeh zastupnika. No, izgleda da se ni to ne smije pred ovim HDZ-ovim premijerom, koji je odmah prijezirno upitao:

– Što se smijete? Ipak s vama nije sve u redu. Slabo povezujete. Kako to da informacije upadaju u uvijek isti lonac Mosta, a Vlada za to ne zna . Uvijek znate vi i neki s vama povezani medij. Vi objasnite javnosti vaše susrete s lobistima koji imaju poslovne interese i kako baš vi saznajete tko kupuje nekretninu- uzvratio je, umjesto konkretnog odgovora na konkretno pitanje zastupniku Mosta kada je ovaj spomenuo da je Pavao Vujnovac kupio nekretninu od člana Uprave HEP-a, što po njemu jasno upućuje na spregu državne kompanije sa šefom PPD-a.

Ivani Kekin, koja je govorila o iznimnom broju oboljelih i umrlih od malignih bolesti u Hrvatskoj, u odnosu na europski prosjek, te konstatirala da “liječimo skupo i liječimo loše, a vaša Vlada taj segment pozicionira u ruke vama bliskih, “dobrohotno” je udijelio savjete.

“Malo to suspregnite, smirite malo lažne izjave, jer onda ćemo se baviti parkingom vašeg muža, nemojte govoriti da je meni blizak kad ga ne poznajem”, zajedljivo će Plenković.

Obrušio se i na zastupnika Bakića:

-Što se vi smijete, gospodine Bakić? Kako se možete tako cinično smijati, kao kad kažete da nemate dovoljno prihoda u Zagrebu da smanjim porez na dohodak… Nema te donatorske konferencije koja bi vam donijela toliko novca kao mi, zato se nemojte smijati, pogledajte kako stranka posluje – nema pozajmice, neplaćenih računa, kredita, to je model kako djeluje nekorumpirani političar – kao apoteka.

Kad ga je Sandra Benčić upitala o “plinskoj aferi” i ostavljanju direktora HEP-a na poziciji moći čime mu omogućuje da s pozicije moći skriva dokaze i utječe na svjedoke, nazivajući ga, zbog takvog modela zaštite korumpiranih surandika, mecenom korupcije, Plenković je, s visoka, održao “edukativno predavanje” oporbi.

“Moram iskoristiti ovo vaše pitanje jer vidim da ni vi ni druge kolege oporbe nemate kud i ne znate kako pobijediti HDZ. Krenula je nova strategija koja se svodi na to da moramo stvoriti medijski okvir. Plenković je korumpiran. To je drug Grmoja plasirao, pa sad Vidović Krišto, Mrak Taritaš i sad Benčić… HDZ će njih pobijediti i sad kad su sve adute ispucali, sad moramo staviti okvir pa ćemo kasnije nešto i naći. To oni rade, javnost mora shvatiti – lažna, perfidna operacija političke sitneži koja želi doći na vlast tako da lažno optužuju i to premijera. To rade sustavno i redovito. Sve vas štiti imunitet da vas ne tužim!“, gnjevno će Plenković poručujući da su oni koji plasiraju takve optužbe “nemoćni, jadni i patetični”.

Treba li još?Vjerojatno je i ovo previše. Problem je što takvo nepoštovanje prema zastupnicima pokazuje premijer s iznimnim darom za okupljanje korumpiranih, kompromitiranih suradnika, koji s punom sviješću ponosno  stoji na čelu stranke s najvećom koncentracijom lopova, osumnjičenih, optuženih ili osuđenih. I nije ga sram. Nije mu čak ni neugodno, kao da predvodi društvo najčasnijih, najsposobnijih i najispravnijih među nama. Takva se arogancija rijetko viđa. I zbilja je nepodnošljiva.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI