Neovisni novinarski portal
10.12.2023.
hrvatsko novinarsko društvo / POLITIKA
HND traži očitovanje AZTN-a: Provodi li osječka tvrtka Media Solutions nedopuštenu koncentraciju, odnosno porobljavanje regionalnih medija uoči izborne 2024.!

HND traži očitovanje AZTN-a:
Provodi li osječka tvrtka Media Solutions nedopuštenu koncentraciju, odnosno porobljavanje regionalnih medija uoči izborne 2024.!

Kako se trenutno razvija situacija u hrvatskim medijima, u bliskoj perspkeitvi mogli bismo imati tek jednog, dva ili najviše tri vlasnika svih domaćih medija. Tako bi vlasti ( HDZ-u ) bila osigurana brza i laka kontrola, da ne kažemo discipliniranje, ukupnog medijskog prostora.  Hrvatsko novinarsko društvo (HND ) se ne miri s takvim trendovima porobljavanja medija, pa je, reagirajući na tekst novinarke Chiare Bilić objavljen na portalu Istra24 o preuzimanju Novog listaGlasa Istre i Zadarskog lista u tvrtku Media Solutions, nakladnika Glasa Slavonije,  uputilo Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) upit o postupku koji provodi za ocjenu dopuštenosti koncentracije nakladnika.

HND podsjeća da je  novinarki Bilić AZTN odgovorio kako su prijavu namjere provedbe koncentracije poduzetnika primili 4. kolovoza te da su od Media Solutions tražili dopunu prijave, koja 18. rujna, kad je objavljen tekst o okrupnjavanju vlasništva regionalnih dnevnika, AZTN-u još nije bila dostavljena.

— Zarobljavanje medija i njihova politička kontrola nešto je što itekako treba zabrinuti sve kojima je stalo do dobrobiti ovog društva. Također, zanimljivo je da u ovoj priči – od Glasa Istre pa do Glasa Slavonije – imamo uvijek iste aktere koji su iza sebe ostavili pustoš, pad profesionalnih standarda i egzodus nepoćudnih kolegica i kolega. Tako možemo zaključiti da cijela ova priča nema nikakve veze s poticanjem kvalitetnog novinarstva, nego s političkom kontrolom regionalnih listova kojima će se upravljati s jednog mjesta – upozorava Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a tim povodom.

Inače, Chiara Bilić, potpredsjednica HND-a, potrudila se infomrirati tko stoji iza osječke tvrtke Media Solutions. I evo što je otkrila:

-Jedan od suvlasnika Media Solutions je tako Bojan Divjak, nećak HDZ-ova Vladimira Šeksa, drugi je Oleg Uskoković, Dubrovčanin s varaždinskom adresom, koji, prema poslovnim registrima, trenutno ima brojne, uglavnom (su)vlasničke, direktorske i prokurističke funkcije u 23 poduzeća. Oleg Uskoković bio je i politički donator Damira Habijana, saborskog zastupnika HDZ-a, kada se na lokalnim izborima 2017. godine kandidirao za varaždinskoga gradonačelnika- navodi u svom priopćenju HND.

Uz Divjaka, Upravu nakladnika Glasa Slavonije vode Ivica Božan, donedavni jedini član Uprave Glasa Istre, te Ivan Šimić, jedan od 48 osnivača HDZ-a.

Zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Glasa Slavonije je Ivica Modrić, bivši član osječke podružnice HDZ-a, iz kojeg je suspendiran nakon što je 2019. godine fizički teško ozlijedio pješaka i zaradio kaznenu prijavu.

Vlasnička struktura Media Solutions, kao i činjenica da je tvrtka u financijskim poteškoćama zbog kojih plaće radnicima u Glasu Slavonije mjesecima kasne, a račun je blokiran, ovoj poslovnoj transakciji daje političke konotacije. Dodatni argument koji govori tome u prilog je da se proces spajanja provodi uoči superizborne 2024. godine, kada će građani i građanke birati Vladu, predsjednika Republike i zastupnike u Europskom parlamentu– kaže se u reagiranju HND-a na tekst novinarke Chiare Bilić koja je uspjela demaskirati one koji ubrzano, uoči izborne 2024. , nezaustavljivo porobljavaju hrvatske medije. Radi lakšeg plasiranja lažne slike  o vlasti ( HDZ-u ) koja ima ambiciju vladati Hrvatskom – vječno!

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI