Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
POLITIKA & KRIMINAL
Boris Abramović više nije direktor HROTE-a: Razotkrio Barbarića i Vujnovca i postao Plenkoviću – nepodoban?!

Boris Abramović više nije direktor HROTE-a:
Razotkrio Barbarića i Vujnovca i postao Plenkoviću – nepodoban?!

Boris Abramović, direktor neovisne regulatorne agencije HROTE ( Hrvatskog operatora tržišta energije ) ostaje bez posla, odnosno istekao mu je mandat, a Vlada mu ga je, bez ikakve najave, odbila produžiti, nego je za to mjesto Nadzornom odboru predložila njegovog zamjenika, Darjana Budimira, do izbora novog direktora, najdulje za šest mjeseci. Je li Abramović kažnjen zbog toga što je prvi otvoreno upozorio na viškove plina u HEP-u i  plinsku aferu poznatu kao “plin za cent”, ili mu je najveći krimen što je stigmatiziran kao onaj od koga su curile informacije prema Mostu?

Direktor HEP-a Frane Barbarić i dalje sjedi u svojoj fotelji unatoč aferi koja mu se dogodila pod krovom kompanije i uz njegov blagoslov, unatoč nespornoj činjenici da je na Hvaru bespravno gradio kuću i dobio rješenje Državnog inspektorata o uklanjanju nezakonitih objekata, što nije učinio do danas, a Abramović koji ukazuje na kriminal i štetu koja se čini državi, Plenkoviću je nepodoban!?

Već tri mjeseca hrvatsku javnost trese afera “plin za cent” koju je raskrinkao upravo Boris Abramović koji je na saborskom Odboru za gospodarstvo nedvosmisleno svjedočio da je HEP plin koji je kupio po 47 eura prodavao, najvećim dijelom Pavi Vujnovcu ( PPD-u ), po prosječnoj cijeni od 14 eura, ali i za tek 1 cent!

Iako su i drugi u sustavu, poput HERA-e i Plinacroa, imali ista saznanja, nitko nije reagirao osim Abramovića koji je smatrao da se nešto hitno mora učiniti s viškovima koji se prodaju po bagatelnoj cijeni, gotovo daruju.

Predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću bilo je dovoljno Barbarićevo objašnjenje da nema nikakve štete za državu i da se pravi problem gdje ga nema( ?) No, umjesto da HEP ima zalihe plina ( trebali su se na vrijeme pobrinuti za skladištenje ), plina za cent domogao se Pavo Vujnovac ( i još neki manji kupci ) kako bi ga prodavali po višestruko skupljoj cijeni i bez pola muke zaradili ogroman novac. No, Plenković u tome ne vidi problem…

I u “aferi milijarda” u kojoj je glavni akter jedan od direktora Ine, Damir Škugor koji je na prodaji domaćeg plina izvukao milijardu iz Ine, Abramović je iznosio svoje sumnje i upozoravao na viškove plina u sustavu kojemu pada cijena. Ostali su šutjeli i o tome…

Nije podlegao ni pritisku bivše državne tajnice Josipe.Rimac ( danaa Čulina ) koja mu je, kako navodi N1, dostavila zahtjeve investitora Vjetroelektrane Krš Pađene, Milenka Bašića, da mu se osigura status povlaštenog proizvođača električne enerije, iako tada na to nije imao pravo, pa zahtjeve Abramović nije prihvatio, a od Rimac je dobio prijeteće poruke.

-U e-mailu mi je napisala da će Ministarstvo uprave razmotriti pravilnik koji regulira poslovanje HROTE-a. To sam shvatio kao suptilnu prijetnju- svjedočio je u aferi Vjetroelektrane Abramović.

Posebno žestoko na vijest o demontiranju Abramovića s čela HROTE-a, reagirao je Most. Zvonimir Troskot je izjavio da je smijenjen jedini čovjek koji je imao hrabrosti raskrinkati Pavu Vujnovca.

Nastavlja se s manipulacijama energetskog sustava, poručili su s konferencije za novinare zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot, napominjući da je Most otkrio tri afere ali nijedna nije dobila epilog jer –”sve koči jedna osoba- Andrej Plenković”.

-Ovo je kazna Abramoviću jer je sustav postavljen tako da onaj tko otkrije takve stvari mora biti kažnjen- kazao je Troskot, dodajući da “imamo notornog Barbarića koji je na čelu HEP-a, a ima bespravno izgrađenu vilu. “Poruka Andreja Plenkovića je dvojaka”, smatra Troskot. “Prvo – dozvoljen je kriminal i ja ću vas štititi, drugo – tko će ići protiv kriminala ili će ga se progoniti ili će ga se odmaknuti.”

U Plenkovićevoj Hrvatskoj sve što je Abramović činio da se razotkrije i spriječi kriminal, nije mu donijelo nagradu nego kaznu. Iako se HDZ upinje dokazati kako nema govora ni o kakvoj smjeni (nedaj bože o neprodužavanju mandata iz “osvete” zbog prevelikog “brbljanja” ) , da se radi tek o tome da mu je istekao mandat, a novi nije dobio jer je u 64-toj godini i uskoro će u mirovinu, teško u to mogu bilo koga uvjeriti. Kako reče SDP-ov Peđa Grbin, “nije problem kad se krade, nego kad se upozori na to”. Pogotovo javno!

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI