Neovisni novinarski portal
13.4.2024.
FESTIVALI / FILM
Završen 29. Sarajevo Film Festival: Srce Sarajeva pripalo gruzijsko-švicarskom filmu “Kos, kos, kupina”

Završen 29. Sarajevo Film Festival:
Srce Sarajeva pripalo gruzijsko-švicarskom filmu “Kos, kos, kupina”

Dodjelom nagrada najuspješnijim filmskim ostvarenjima završen je 29. Sarajevo Film Festival. Počasno Srce Sarajeva, koje se dodjeljuje kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, pripalo je Marku Cousinsu, redatelju i piscu, Lynne Ramsay, redateljici, scenaristici i producentici, te Charlieu Kaufmanu, scenaristu, redatelju i producentu. U konkurenciji 49. filmova, najboljim igranim filmom ovogodišnjeg SFF-a, kojemu je uručeno Srce Sarajeva, proglašen je  gruzijsko-švicarski film “Kos, kos, kupina”  u režiji Elene Naveriani. Nagrađeni i hrvatski autori za kratki dokumentarni film ( Valerija ) i studentski film ( Niska trava )…

Srce Sarajeva za najbolju režiju pripalo je Philipu Sotnychenku za ukrajinski film La Palisiada. Najbolji glumac 29. SFF-a je Jovan Ginić za ostvarenje u filmu Lost Country ( Srbija, Francuska, Hrvatska, Luksemburg, Katar ), a najbolja glumica Ekaterina Chavleishvili za ulogu u nagrađenom filmu Kos, kos, kupina.

U konkurenciji dokumentarnog filma slavio je srpsko-slovenski film Flašaroši, redatelja Nemanje Vojinovića, a u konkurenciji kratkog dokumentarnog  filma nagradu je odnio hrvatski film Valerija, redateljice Sare Jurinčić.

“Šutnja razuma” , Kumjane Novakove ( Sjeverna Makedonija, BiH ), dobio je Nagradu za ljudska prava, dok je Specijalna nagrada žirija pripala “Vilinskom vrtu”, Gergoa Somogyvarija ( Mađarka, Rumunjka, Hrvatska).

Srce Sarajeva za najbolji kratki film dobio je “27”, u režiji Flore Anne Bude ( Mađarska, Francuska ), a kao najbolji Studentski film nagrađeno je “Padanje” u režiji Anne Gyimesi ( Mađarska, Belgija, Portugal ).

Hrvatski film “Niska trava”, Davida Gaše, dobio je Specijalno priznanje žirija, a Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti otišlo je u ruke Selme Doborac za film De facto ( Austrija, Njemačka ).

Tags: ,

VEZANE VIJESTI