Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
nasilništvo / nered
Roditelji i odvjetnici uhićenih Boysa strahuju od odmazde drugih navijača u zatvoru…

Roditelji i odvjetnici uhićenih Boysa strahuju od odmazde drugih navijača u zatvoru…

Pripadnicima navijačke skupine Bad Blue Boysa, koji su privedeni zbog ubojstva 29-godišnjeg AEK-ovog navijača Michalisa Katsourisa, koji je izboden nožem u navijačkim neredima u Ateni u ponedjeljak navečer, određen je pritvor. Govori se da bi mogli biti smješteni u čak 16 različitih zatvora diljem Grčke, nasuprot zahtjevima roditelja i odvjetnika da ih se ne razdvaja radi moguće opasnosti od odmazde…

Ukupno je 105 okrivljenih koje se tereti za kaznena djela vezana za zločinačko udruživanje, eksploziju i posjedovanje eksplozivnih materijala, te nedopušteno držanje oružja i nasilje na temelju Zakona o sportu.

Okrivljenici su priznali sudjelovanje u tučnjavi ali ne i krivnju za ubojstvo grčkog navijača. Kako se čini, nakon izlaska pred suca istrage, svi će natrag u pritvor.

O ovom događaju oglasio se i hrvatski predsjednik Zoran  Milanović koji je, uz ostalo, primijetio da se radi o odraslim ljudima koji su znali gdje idu i zašto, te, također, kazao:

-Pet dana ih policija ima pravo držati. To sad istječe i ako im svima daju pritvor, 100 ljudi, neovisno o tome zašto su oni išli dolje, išli su se mlatiti, a to ne mogu podržati, to je naprosto čudno ponašanje. Ali građani imaju svoja prava… Sad da ih Grčka vlast može držati svih stotinu kroz nekakav frizirani pritvor, to bi imalo elemente krvne osvete ili kolektivne odgovornosti. Očekujem da se vrlo brzo, a to znači u ovih pet dana koliko im zakon daje, izluče iz toga odgovorni, oni koji su stvarno, ako takvih ima krivi. Ni okolnosti smrti tog čovjeka nisu najjasnije- komentirao je predsjednik Milanović, upozoravajući na moguću odmazdu prema hrvatskim navijačima od grčkih navijača u zatvorima.

Njegova je izjava naišla na žestoke reakcije u Grčkoj, a posebno u tamošnjoj Odvjetničkoj komori koja ga je optužila za pritisak na neovisno grčko pravosuđe.  I iz grčke vlade poslali su poruku hrvatskom predsjedniku da je njihovo pravosuđe neovisno i da radi svoj posao, a prioritet im je uhvatiti krivce i izvršiti pravdu. Grčki premijer Micotakis najavio je za srijedu sastanak s predsjednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom s kojim će razgovarati o navijačkom nasilju kao međunarodnom problemu, a bit će organiziran i sastanak resornih ministara s vodstvima grčkih klubova Olympiakosa, Panathinaikosa, AEK-a i PAOK-a.

I odvjetnici hrvatskih navijača strahuju od odmazde u zatvorima, ali i od pristranosti suda.

-Zato apeliram da se diplomatskim putem napravi pritisak da Hrvati u grčkim zatvorima budu tretirani propisno i sigurno- kazao je odvjetnik hrvatskih navijača, koji im je određen po službenoj dužnosti, Athanasios Kaimenakis .

I hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica razgovarao je sa svojim grčkim kolegom ministrom pravosuđa od kojega je tražio da se hrvatskim navijačima osigura pravično suđenje i pravna zaštita. Roditelji uhićenih pripadnika BBB-a pisali su predsjedniku Republike i Vladi apelirajući : “Pomozite našoj djeci u Grčkoj”.

Govore o medijskom linču koji, unatoč presumpciji nevinosti, stvara percepciju da su uhićeni BBB-ovci ubojice. Zahtijevaju od nadležnih tijela u Hrvatskoj da se aktivno uključe u ovaj slučaj.

U subotu je počelo prikupljanje DNK materijala od uhićenih, no, procjenjuje se da bi rješavanje ovog slučaja i otkrivanje ubojice moglo biti iznimno teško zbog loše kvalitete snimki i fotografija s mjesta ubojstva.

Navodno, raspoložive snimke zločina pokazuju da je riječ o krupnom muškarcu čije se lice, zbog kapuljače, ne vidi, a već neko vrijeme se spekulira i da je ubojica grčki navijač AEK-a. No, za to nema nikakvih relevantnih, službenih potvrda.

U Grčkoj se i hrvatski glumac Rene Bitorajac našao na udaru tamošnjih medija koji su ga proglasili pripadnikom BBB-a, zbog njegove uloge u filmu “Metastaze”. Jedna od posljedica širenja takve dezinformaicje su i prve prijetnje koje su Bitorajcu počele stizati iz Grčke putem društvenih mreža…

November 2, 2022, London, United Kingdom: London, England, 2nd November 2022. Dinamo Zagreb fans during the UEFA Champions League match at Stamford Bridge, London. (Credit Image: © Paul Terry/CSM via ZUMA Press Wire) (Cal Sport Media via AP Images)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI