Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
POLITIKA / stranke
Novi politički razvod: Dalija Orešković napušta Centar i Puljkove

Novi politički razvod:
Dalija Orešković napušta Centar i Puljkove

Dalija Orešković i formalno je objavila da se razišla sa strankom Centar, odnosno bračnim parom Marijanom i Ivicom Puljkom, te izjavila da nemaju zajedničku budućnost i da više nisu na istoj valnoj dužini. Ovaj politički razvod malo koga je iznenadio jer prijepori između Orešković i Puljkovih traju već neko vrijeme a eskalirali su suspenzijom Maje Đerek s mjesta pročelnice za gradsku imovinu u splitskoj gradskoj upravi nakon njezinog sukoba s gradonačelnikom Ivicom Puljkom i njegovim zamjenikom Bojanom Ivoševićem.

Dalija Orešković je u Hrvatski sabor ušla kao izabrana zastupnica u srpnju 2020. na listi Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa, a nakon osnivanja Centra  na čelu s Ivicom Puljkom postala je politička tajnica te stranke. Činilo se da je napokon našla odgovarajući  politički kišobran pod kojim će se skrasiti, no, kako je riječ o samosvjesnoj osobi nesklonoj klasičnoj stranačkoj stezi, “ljubav” nije dugo trajala i suspenzija Maje Đerek tek je bio okidač za “završni udarac” Centru u kojem se osjećala sve više kao “strano tkivo”.

Zastupnica je javno potvrdila da Maji Đerek daje punu moralnu i pravnu podršku. I u trenutku objave raskida stranačkih veza s Centrom izjavila je, gostujući na N1 televiziji, da i dalje misli kako bez ljudi poput Maje Đerek Hrvatska ne može naprijed.

– Ne samo zbog stručnog znanja- kazala je- već zbog specifičnog uvida gdje su skrivene nagazne mine našeg društva- rekla je Orešković.

Slučaj Đerek nije ni jedini ni presudan element u ovom političkom razvodu, kako je naglasila, napominjući da su se problemi kumulirali duže vrijeme i da je jasno kako zajedničke budućnosti Centar i ona nemaju. Ozbiljniji raskol nastao je između Orešković i Puljak nedavno zbog slučaja Noštromo kada je zastupnica javno zamjerila šefu stranke što je većerao na račun splitskog ugostitelja kojemu je dodijeljen na korištenje prostor gradske peškarije bez natječaja.

Sasvim je moguće, potvrdila je, da je ovo kraj njezine političke karijere, no, ni nakon završetka zastupničkog mandata ne namjerava odustati, jer, kako kaže, doprinos politici može biti različit i ne svodi se uvijek samo na to da obnašaš neku političku funkciju. Svoje stečeno znanje i iskustvo želi iskoristiti kao potporu onima koji se bore sami i treba im netko tko će stajati uz njih da se bore za iste vrijednosti, poručila je.

Zasad, kaže, ne namjerava ulaziti ni u jednu drugu političku stranku ili opciju.

Dalija Orešković

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI