Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
POLITIKA / predsjednik RH
Milanović supotpisao prijedlog kandidata za ravnatelja VSOA-e, ali i imenovanja časnika u OSRH

Milanović supotpisao prijedlog kandidata za ravnatelja VSOA-e, ali i imenovanja časnika u OSRH

Predsjednik Milanović napokon je supotpisao prijedlog kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, brigadnog generala Ivana Turkalja, ali i ostale odluke o imenovanju i raspoređivanju časnika na dužnosti zapovjednika u OSRH. Je li baš moralo biti ovako?

O odluci predsjednika Republike Zorana Milanovića da dade suglasnost na imenovanja u OSRH, izvijestili su priopćenjem s Pantovčaka. U priopćenju iz Ureda predsjednika se navodi:

-Temeljem ranije postignute suglasnosti o imenovanju čelnika na otvorena i nepopunjena zapovjedna mjesta u OSRH te nakon razgovora i dogovora predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića jučer u Sinju, predsjednik Milanović danas je potpisao odluke o imenovanju i raspoređivanju časnika na dužnosti zapovjednika u OSRH.

General-bojnik Krešo Tuškan raspoređen je na dužnost direktora Glavnog stožera OSRH, general-bojnik Slaven Zdilar imenovan je na dužnost zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, general-bojnik Denis Tretinjak raspoređen je na dužnost načelnika Operativne uprave Glavnog stožera OSRH, komodor Milan Blažević imenovan je na dužnost zapovjednika Obalne straže RH, brigadni-general Ivan Zelić raspoređen je na dužnost načelnika Personalne uprave Glavnog stožera OSRH na rok do 31. prosinca 2023., brigadir Jozo Matković raspoređen je na dužnost načelnika Uprave za logistiku Glavnog stožera OSRH, brigadir Mirko Stošić imenovan je na dužnost zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a, a brigadir Tihomir Zebec imenovan je na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne OSRH.

Isto tako, Predsjednik Republike je danas supotpisao – uz supotpis predsjednika Vlade RH – Prijedlog kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, brigadnog generala Ivana Turkalja, a koji se upućuje Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora na prethodno mišljenje.

Predsjednik Republike, nadalje, potpisat će i ostala ranije usuglašena imenovanja na vojne dužnosti koje su nepopunjene ili će biti upražnjene zbog spomenutih imenovanja zapovjednika u OSRH čim za te, ranije dogovorene i usuglašene prijedloge kandidata, ministar obrane provede i formalne procedure izbora kandidata. Predsjednik Vlade Andrej Plenković zajamčio je predsjedniku Milanoviću tijekom jučerašnjeg razgovora kako će ministar obrane ispuniti ranije dogovorene i usuglašene prijedloge kandidata te da će se u najbržem mogućem roku provesti procedure predlaganja Vojnog predstavnika RH pri NATO i EU, te imenovanje zamjenika direktora Centra za sigurnosnu suradnju – RACVIAC.

Predsjednik Republike kao vrhovni zapovjednik OSRH koji odgovara za obranu Republike Hrvatske i za funkcioniranje sigurnosnog sustava čvrsto stoji na stajalištu kako se kod imenovanja na dužnosti u OSRH mora postupati sustavno i planski, vodeći računa o svim sastavnicama sustava- kaže se u priopćenju.

Time je stavljena točka na blokadu imenovanja u Oružanim snagama za koja je potreban supotpis predsjednika Republike, ali i za imenovanje ravnatelja VSOA-e oko kojeg je bilo puno prijepora, nesuglasja pa čak i tjeranja inata između Vlade i Pantovčaka, navodno zbog nepoštivanja procedure i institucije predsjednika Republike, odnosno njegovih ovlasti. Ipak, je li sve moralo biti baš ovako…?

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI