Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
hrvatsko novinarsko društvo / Politika i kriminal
Konferencija za novinare HND-a u Splitu u povodu godišnjice smrti Vladimira Matijanića: Matijanić je žrtva sustava kojeg kontrolira HDZ i koji je “ubio Matijanića”

Konferencija za novinare HND-a u Splitu u povodu godišnjice smrti Vladimira Matijanića:
Matijanić je žrtva sustava kojeg kontrolira HDZ i koji je “ubio Matijanića”

Hrvatsko novinarsko društvo nije zaboravilo godišnjicu smrti svog kolege Vladimira Matijanića koji je preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima, zbog odbijanja sustava da mu pruži pomoć koju je višekratno doslovce molio. Vodstvo HND-a u Splitu je održalo konferenciju za novinare s koje je predsjednik krovne novinarske organizacije Hrvoje Zovko otvoreno optužio ministra zdravstva Vilija Beroša za zataškavanje okolnosti Matijanićeve smrti.

– HDZ kontrolira zdravstveni sustav koji je ubio Matijanića- izjavio je Zovko posebno poručujući premijeru Plenkoviću: -Ovo je tema koju nikada nećemo zaboraviti!

-Ministre Beroš i predsjedniče vlade Plenkoviću, koji štitite Beroša i ljude u splitskoj bolnici jer su to vaši stranačke kolege, morate znati da će vas ovaj slučaj pratiti cijelog života i nikad nećete moći pobjeći od činjenice da je ovdje riječ o medicinski potpomognutom ubojstvu- kazao je Zovko, ponavljajući u više navrata da je Vladimir Matijanić žrtva sustava kojeg kontrolira HDZ i koji je “ubio Matijanića”, a dio odgovornosti za tu tragičnu smrt snose i ministar Beroš i premijer Plenković koji ga štiti.

Beroš uporno, već godinu dana zataškava okolnosti Matijanićeve smrti i hladno ignorira sve zahtjeve HND-a da se otkrije istina i sankcioniraju krivci. Umjesto toga, optužuje HND i  njegovo vodstvo za politizaciju slučaja Matijanić.

-Što točno mi politiziramo? Je li politizacija zahtijevanje istine?- pita se Zovko.

Posebno je potresno bilo čuti Matijanićevu partnericu Andreu Topić koja je ispričala kako joj je Vlado umro na rukama, i da su zapravo oboje pogriješili kada su vjerovali liječnicima koji su im govorili da nije potrebna nikakva hospitalizacija, da Vladini simptomi covida nisu ni po čemu ekstremni nego uobičajeni.

Iako su utvrđeni brojni propusti u zdravstvenom sustavu za koje nitko nije odgovarao, realno se u proteklih godinu dana od Matijanićeve smrti nije dogodilo ništa što bi napokon bacilo svjetlo na okolnosti pod kojima je umro i one koji su tu smrt svojim nečinjenjem skrivili.

Iako je konferencija za novinare u Splitu održana u sjeni obilježavanja 28. godišnjice Oluje koja je preplavila sve medije i preuzela svu pozornost javnosti, nije prošla nezapaženo. Posebno dobro je poruke čuo prozvani ministar Vili Beroš koji je našao vremena i za priopćenje kako bi pokušao osporiti izjave s novinarske konferencije.

Beroš se u priopćenju zaklanja iza Ministarstva zdravstva te tvrdi da ono “nema nikakvih novih informacija i saznanja koji bi utjecali na promjenu ranije utvrđenih činjenica i ocjena  tijeka liječenja i uzroka smrti Vladimira Matijanića”, a optužbe predsjednika HND-a Hrvoja Zovka smatra neprimjerenim.

Ministar ističe da su o svim nalazima provedene zdravstvene inspekcije, obaviještena  sva za to nadležna tijela, od Hrvatske liječničke komore, preko Hrvatske komore medicinskih sestara do nadležnog Županijskog državnog odvjetništva. Ministarstvo, navodi se u priopćenju, nije uskratilo odgovor niti na pitanja  javnosti i medija u odnosu na ovaj slučaj, a uz izvanredni zdravstveno- inspekcijski nadzor, Stručno povjerenstvo sastavljeno od šest neovisnih, uglednih stručnjaka iz područja medicine relevantnih za konkretan slučaj, donijelo je zaključak i ukazalo na propuste na razini individualne odgovornosti, zbog čega je predmet, sukladno proceduri, upućen spomenutim nadležnim i mjerodavnim institucijama, ističe Beroš u svome reagiranju na splitsku konferenciju za novinare povodom godišnjice Matijanićeve smrti. Ministarstvo zdravstva, naglašava, ne može i ne smije utjecati na stručna mišljenja nadležnih tijela, pa ni na to kada će i kako iznijeti svoje viđenje ovog događaja.

Stručne ocjene tih tijela i institucija temelj su za poduzimanje radnji na utvrđivanju odgovornosti dionika zdravstvenih ustanova koje su pružale zdravstvenu skrb i kontaktirali s pacijentom Vladimirom MatijanićemKBC Split, Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, Ordinacija obiteljske medicine Emilije Ugarković, dr.med. i Privatna ordinacija interne medicine Miroslava Pavić Reić, dr. med. spec.

Stoga čudi- poručuju iz Ministarstva- što su na današnjoj konferenciji za medije u Splitu predstavnici Hrvatskog novinarskog društva iznova ponovili ničim potkrijepljene optužbe dižući individualne propuste na razinu cjelokupnog zdravstvenog sustava, ovoga puta upakirane u novo ruho s naglašenim prizvukom politiziranja.

Svaki izgubljeni život je veliki gubitak za najmilije te i ovim putem izražavam žaljenje i najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i kolegama Vladimira Matijanića. No, neprimjereno je da vodstvo Hrvatskog novinarskog društva, pod krinkom prisjećanja na pokojnog kolegu, koristi njegovu smrt za političke obračune. Kao strukovna organizacija čiji članovi nemaju političku jednoznačnost trebali bi biti predvodnici u nastojanjima da hrvatskim građanima putem medija prenose istinu i dokazive činjenice. Sve ostalo je korištenje moći javne riječi u neke druge svrhe- na kraju će ministar Beroš koji se, međutim, nikada nije založio ni da se utvrdi odgovornost na individualnoj razini na koju se njegovo ministarstvo poziva.

Prema tome, cilj je da se istina zataška a krivci zaštite od bilo kakve odgovornosti, da smrt kolege Matijanića naprosto prekrije prašina i zaborav. No, HND, Vladine kolege i prijatelji, odlučni su u tome da nastave i dalje tragati za istinom i da ovu temu nikad ne zaborave.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI