Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
POLITIKA
Odnosi Milanović- Plenković: Kad je obično, protokolarno rukovanje vijest…

Odnosi Milanović- Plenković:
Kad je obično, protokolarno rukovanje vijest…

U Kninu su, prilikom obilježavanja 28. godišnjice Oluje , “probili led” i jedan drugome pružili, makar samo protokolarno, ruku. U Sinju su, na 308. Sinjskoj alci, već demonstrirali i nešto više od protokola, gotovo- srdačnost. Ulaze li odnosi predsjednika Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića u novu fazu, makar nužne suradnje i podnošenja, da ne pretjerujemo s očekivanjima…?

Ilustracija: Milanović i Plenković

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović u Kninu  su se rukovali, ali jedva da su se i pogledali. Iako je tom rukovanju prethodio, navodni, dogovor o imenovanju ravnatelja VSOA-e ( brigadnog generala Ivana Turkalja ). Ipak, bio je to prvi pomak u njihovim napetim, bezmalo neprijateljskim odnosima. Razgovor je započeo. Pitanje je koliko će trajati i je li sva municija, s obiju strana, ispucana. Žalosno je da je i samo njihovo  rukovanje u Hrvatskoj – vijest.

U Sinju, na tradicionalnoj Sinjskoj alci učinjen je i korak više. Stisak ruku, izravan pogled, oči u oči i neka vrst srdačnog osmijeha. Fingiranog za kamere i fotoreportere ili iskrenog, svejedno. Pogotovo ako je to nagovještaj normalizacije odnosa i početak prijeko potrebne suradnje dviju ključnih političkih osoba u državi. Prijateljstvo među njima nitko ne očekuje, a nije ni nužno, no pristojan dijalog u funkciji zajedničkog rješavanja državnih pitanja od nacionalnog interesa, to svakako građani imaju pravo, ne samo očekivati, nego i zahtijevati od državnog vrha.

Premijer Plenković stisak ruke s predsjednikom  Milanovićem komentirao je kao uobičajeni dio protokola, neovisno o razmiricama koje među njima traju još od inauguracije Zorana Milanovića za predsjednika Republike.

-Uvijek se kulturno pozdravimo na Oluji i na Alci- izjavio je Plenković ne pridajući nikakav poseban značaj činjenici da su se, za promjenu, pristojno pozdravili. A hoće li šef države potpisati odluku o VSOA-i, to je sad na njemu, “mi smo svoj dio napravili, usuglasili, i ja sam svoj dio papira potpisao. Bilo bi dobro da i on to napravi, jer su ostala četiri radna dana. Vlada i danas radi, održat ćemo telefonsku sjednicu radi pomoći poplavljenoj Sloveniji i poslat ćemo jedan helikopter koji će im pomoći u prijevozi stvari i pomoći-  komentirao je predsjednik Vlade.

Napomenuo je i da je 90 posto svih imenovanja unutar oružanih snaga na stolu predsjednika Milanovića koji se “ne ponaša sukladno zakonu jer traži nekakav paket. – To je možda u njegovoj glavi, ali toga nema u zakonu- rekao je Plenković.

Nije htio govoriti o čemu je tijekom obilježavanja godišnjice Oluje razgovarao s Milanoviće, tek je smješkajući se, očito ironično, promrmljao: Honeymoon ( medeni mjesec ).

Milanović je bio još suzdržaniji i odbio je otkriti bilo kakvu pojedinost iz razgovora s premijerom, no znakovito je da je na opasku kako su se ipak rukovali, kazao: “Sve će to doći na svoje, vidjet ćete”.

Uoči Sinjske alke, na prijemu u Alkarskim dvorima, predsjedniku Republike uručena je Zlatna plaketa Alke, a prijemu su bili prisutni  i ministri Tomislav Medved, Oleg Butković, Branko Bačić, Goran Radman, Marija Vučković, Šime Erlić, Davor Filipović, Nikolina Brnjac i Ivan Malenica te gradonačelnici Zagreba Tomislav Tomašević i Splita Ivica Puljak.

Ministrima, koji su uoči svečanog obilježavanja Oluje, odbili poziv predsjednika Milanovića na njegov tradicionalni prijem ratnih zapovjednika, nije nimalo smetalo zajedno sa šefom države biti na alkarskom prijemu. Pogotovo jer je u Alkarske dvore došao i premijer Plenković, gdje se sreo, a potom i rukovao, s predsjednikom Republike

Na ovogodišnju Sinjsku alku, po pozivu Zorana Milanovića, stigla je i predsjednica Mađarske Katlin Novak, a organizatori Alke imali su i za nju Zlatnu plaketu koju su joj uručili u Alkarskim dvorima.

Slavodobitnik (Foto: HRT)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI