Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
POLITIKA / Politika i kriminal
USKOK u HEP-u : Iz Vlade se i dalje brane da do konca lipnja nisu ništa znali!

USKOK u HEP-u :
Iz Vlade se i dalje brane da do konca lipnja nisu ništa znali!

U utorak ujutro, u HEP-u su se ukazali istražitelji USKOK-a! Navodno su došli po dokumentaciju vezanu za plinsku aferu u kojoj je HEP kupovao plin po 47,6 eura, a prodavao ga, kao višak, čak i za samo jedan cent/ MWh.

HEP je Vlada uredbom obvezala da kupuje sav plin koji proizvede INA po fiksnoj cijeni od 47,6 eura, ali kad se skladište plina Okoli napunilo, nastao je problem što s viškovima. Pa su viškovi prodavani u bescijenje, od jednog centa do maksimalno 34 eura!

Kako otkriva tjednik Nacional, na problem viškova plina uprava HEP-a upozoravala je više puta. Navodno je od siječnja  direktor HEP-a Frane Barbarić poslao četiri dopisa Ministarstvu gospodarstva obavještavajući ih o nastalim viškovima, ali je Ministarstvo propustilo donijeti novu uredbu po kojoj HEP više neće morati kupovati sav plin INA-e po fiksnoj cijeni. Prema tome, Vlada i premijer Plenković znali su za problem viškova plina puno prije negoli je izbila afera, zbog čega je sasvim razumljivo očekivati da Uskok iz HEP-a, kako veli bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, prošeta do Vlade i Ministarstva gospodarstva i priupita “za zdravlje” i Andreja Plenkovića i Davora Filipovića koji je uporno osporavao da je dobio bilo kakvo upozorenje o viškovima u HEP-u.

Nasuprot Plenkovićevom uvjeravanju javnosti da nije znao što se događa u HEP-u, štoviše i današnjoj izjavi potpredsjednika Vlade Olega Butkovića da su prvo saznanje o plinskoj aferi dobili 30. lipnja zbog čega je premijer odmah sazvao sastanak i zatražio izmjenu uredbe, Nacional objavljuje dokumente iz kojih je razvidno da je Frane Barbarić višekratno upozoravao Ministarstvo gospodarstva da se viškovi plina prodaju budzašto.

Iz HDZ-a pokušavaju relativizirati činjenicu da je USKOK u utorak ušao u HEP, ništa iznenađujuće, veli HDZ-ov zastupnik Mario Kapulica. USKOK samo provjerava navode koji su se pojavili u javnom prostoru kao što su i najavili, a brinuti se treba samo onaj koji je napravio nešto zbog čega se treba zabrinuti.

Predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić bio je sasvim eksplicitan:- Andrej Plenković laže. Ne vjerujte čovjeku koji laže. Ovo zahtijeva samo jednu stvar- ostavku Andreja Plenkovića– izjavio je Hajdaš Dončić, referirajući se na premijerova uvjeravanja kako o prodaji plinskih viškova iz HEP-a po višestruko jeftinijoj cijeni negoli su ga kupovali, nije znao ništa.

Službeno se o aktivnostima DORH-a u aferi HEP oglasio tek HROTE ( Hrvatski operator tržišta energije ) čiji je direktor Boris Abramović potvrdio još prije nekoliko dana da je DORH zatražio podatke koji se odnose na razdoblje primjene vladine Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odnosno koji su vezani za obvezu HEP-a da otkupljuje sav plin koji INA proizvede u Hrvatskoj. Potvrdio je i da je Plinacro tijekom lipnja iz sustava otpustio 57 tisuća megavata plina koje je prodao svojim kupcima. Tko su oni, koliko je svaki pojedini kupac kupio i po kojoj cijeni, HROTE o tome ne govori.

Hoće li itko odgovarati za štetne posljedice koje je nemar ili kriminal s viškovima plina proizveo državi, odnosno hrvatskim građanima? Napose, pitanje je zašto je premijer Plenković tvrdio da nije bio upozoren na viškove plina i njegovu rasprodaju. Zašto je lagao?

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI