Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
'rvatska
Spaljeni automobili, brodovi i ostalo usred Grebaštice (foto TRIS)

Spaljene kuće, automobili, brodovi…:
Može li država više učiniti na preventivi požarnih katastrofa?

Spaljeni automobili, brodovi i ostalo usred Grebaštice (foto TRIS)

Požarište jučerašnjeg velikog požara koji se navodno zapalio oko 11 sati u naselju iznad Grebaštice, mjesta na Jadranskoj magistrali između Šibenika i Primoštena, danas izgleda žalosno i potresno. Izgorjelo je više objekata, nekolicina automobila, brodova, maslinika, polja, garaža i koječega. Spaljena je gusta borova šuma na polovici brda Jelinjak i glavnina raslinja prema brdu Orlice, te prema Primoštenu Burnjem. Požar je umalo spalio i gusto naseljena naselja Šparadići i Donju Grebašticu. Kako se jutros može vidjeti, vatra je prešla magistralu i ofurila stabla, vrtove i dvorišta  nekih kuća, a koje su tamo načičkane jedna do druge zbog bjesomučne izgradnje apartmana.

Vatrogasci, kojih je bilo oko 170 uspjeli su spasiti brojne kuće, a vjerojatno i živote tamnošnjeg življa i turista. Unatoč čak pet protupožarnih zrakoplova i brojnim vatrogascima, požar se brzo proširio do naselja, a da vjetar navečer nije oslabio, teško je zamisliti razmjere moguće požarne katastrofe.

-Situacija je jutros puno bolja. Nema otvorenog plamena i radi se na dogašavanju, posebno na području Šparadića. Požar još nije ugašen, ali je pod nadzorom – kazao je vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Šetnja zgarištem u (foto TRIS)

Vatrogasci su dakako i dalje na požarištu: više cisterni je uz Jadransku magistralu, a dim se još diže.

Troje vatrogasaca je lakše ozlijeđeno, među njima i mladi sezonski dobrovoljni vatrogasci, pa bi to mogla biti još jedna pouka vatrogasnim zapovjednicima da manje iskusne vatrogasce ne upućuju na pozicije na požarištu za koje nisu dovoljno obučeni niti su pritom primjereno opremljeni.

Uvijek se nameće pitanje i je li se mogu izbjeći ovakve katastrofe boljom, sustavnijom, temeljitijom i mudrijom  pripremom za ljetne požare. Može li država koja silni novac troši na kojekakve nepotrebne  troškove uložiti više u protupožarnu infrastrukturu, vatrogasnu opremu, edukaciju stanovništva, protupožarne puteve, hidrante, dojavne sustave, te uposliti više profesionalnih vatrogasaca…

Naravno da može, no čini se kako zbog sudjelovanja u silnim aferama ne ostaje vremena za razmišljanje o općem boljitku i sigurnosti zemlje.

Evo nekoliko fotografija iz Grebaštice koje govore dovoljno:

Spaljeni automobili, brodovi i ostalo usred Grebaštice (foto TRIS)

Spaljeni gliser (foto TRIS)

Spaljena oglasna ploča Turističke zajednice (foto TRIS)

Spaljena ‘zabrana’ (foto TRIS)

(foto TRIS)

Umalo spaljeni apartmani
(foto TRIS)

(foto TRIS)

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI