Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
haerte / hrvatsko novinarsko društvo
Reizbor Katarine Periše Čakarun još je jedan čavao u lijes profesionalizmu, objektivnosti i medijskim slobodama na javnom servisu

Reizbor Katarine Periše Čakarun još je jedan čavao u lijes profesionalizmu, objektivnosti i medijskim slobodama na javnom servisu

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva pri Hrvatskoj televiziji te Podružnica Sindikata novinara Hrvatske pri HRT-u oglasili su se priopćenjem u povodu ponovnog izbora Katarine Periše Čakarun za uredniku Informativnog medijskog servisa ( IMS ) HTV-a. Upozoravaju na netransparentnu i neprofesionalnu provedbu postupka odabira urednika (prema javnom natječaju od 7. srpnja 2023.) te izražavaju nezadovoljstvo izborom Katarine Periše Čakarun na novih pet godina mandata.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Iz postupka provedbe natječaja za jednu od ključnih pozicija na Hrvatskoj radioteleviziji možemo zaključiti da je rađen za jednu određenu kandidatkinju. Ni javnosti ni zaposlenicima nije, naime, poznato tko je u komisiji koja je provela natječaj, prema kojoj se metodologiji utvrđivalo da kandidat ispunjava određene uvjete natječaje, nije poznato zašto su uvjeti natječaja promijenjeni u odnosu na prethodni (iz 2018. godine), nije poznato koliko se kandidata prijavilo na natječaj, koliko ih je zadovoljilo uvjete natječaja te na kraju iz Odluke i obrazloženja o izboru Katarine Periše Čakarun nije razvidno po čemu je ona jedina kandidatkinja koja zadovoljava tražene uvjete natječaja.

Važno je upozoriti javnost da su izbori za ključne pozicije na HRT-u prepuni nedostataka i daleko od razine kakvu zahtijeva odgovorno ponašanje prema pretplatnicima i javnosti. Od kandidata za najvažnije funkcije traže se osobni podaci i kratko obrazloženje motiva prijave, bez obaveze da predstave plan i program rada iz kojeg bi se vidjelo što kandidati planiraju ako budu izabrani. 

Farsa pri izboru urednika programa nastavlja se izjašnjavanjem kreativnog osoblja, ali samo savjetodavnim, pa je tako nedavno na mjesto glavne urednice Hrvatskog radija izabrana osoba koja je dobila 67 glasova od 1377 zaposlenika koji su imali pravo izaći na glasanje. Za imenovanje urednice IMS-a, programa koji je zadužen za profesionalno i objektivno informiranje građana, prema pravilnicima HRT-a, nije potrebno ni ovakvo izjašnjavanje zaposlenika.

Riječ je o kandidatkinji koja je i do sada radila na radnome mjestu urednice IMS-a HTV-a, a čiji je mandat počeo 2016. godine „vikend“ smjenama nepodobnih te je obilježen skandalima, propustima, egzodusom cijenjenih novinara i urednika, javnim optužbama za mobbing i zataškavanjem seksualnog uznemiravanja zaposlenica, krajnjim padom profesionalnih standarda te na kraju pravomoćnim presudama o cenzuri, autocenzuri i ograničavanju slobode izražavanja.

Kao kruna takvog mandata dolazi Strategija poslovanja i razvoja iz 2022. godine, jedan od ključnih dokumenata HRT-a, u kojoj je Odjel IMS-a nakon analize stručnih tijela HRT-a dobio ocjenu dovoljan (2). U ocjeni stanja navodi se kako Informativni program HTV-a u javnosti ne uživa dovoljno povjerenje, a građani RH ne vjeruju u njegovu neovisnost i nepristranost, što su na kraju, kako se navodi u Strategiji, potvrdila i istraživanja koje je proveo sam HRT. Spomenutu je Strategiju, u kojoj se poseban naglasak stavlja na povratak relevantnosti, na skupu zaposlenika predstavio glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb.

Zbog svega navedenog reizbor Katarine Periše Čakarun na mjesto ključne osobe IMS-a, i to u susret superizbornoj 2024. godini, držimo nastavkom poslovne i programske politike koja dovodi u pitanje poštivanje temeljnih profesionalnih standarda, novinarskih sloboda, ali i prava cjelokupne javnosti na objektivno i vjerodostojno informiranje. Zbog svega navedenog smatramo da je ovaj izbor, kao i način na koji je proveden, još jedan čavao u lijes profesionalizmu, objektivnosti i medijskim slobodama na javnom medijskom servisu, stoji na kraju priopćenja kojeg potpisuju Gordana Škaljac Narančić, predsjendica Ogranka HND-a pri HTV-u, te Maja Sever, predsjednica Povjereništva SNH na HRT-u.

Ilustracija: Zgrada HRT-a i križ (foto Tris/G. Šimac)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI