Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
PRAVDOSUĐE / štrajk!
Prekid štrajka u pravosuđu za 70 eura: Za ono što su dobili sada, bit će im umanjeno povećanje plaća od Nove godine; jesu li to znali oni koji su glasali za prekid štrajka?

Prekid štrajka u pravosuđu za 70 eura:
Za ono što su dobili sada, bit će im umanjeno povećanje plaća od Nove godine; jesu li to znali oni koji su glasali za prekid štrajka?

Jutro poslije za dobar broj sudskih službenika i namještenika koji su bili 53 dana u štrajku zbog iznimno malih plaća i nespremnosti Vlade da ih poveća, bilo je ružno otriježnjenje. Mnogi od njih se danas pitaju kakvog smisla je imalo toliko dugo ustrajavati na štrajku da bi se nakon osam tjedana prihvatila prva vladina ponuda od jedva 70-ak eura povišice. Osim toga, 12-postotno povećanje službeničkih plaća u pravosuđu, koje se primjenjuje već na plaći u srpnju ( s isplatom u kolovozu ) neće biti njihova osnovica na koju će se od 1. siječnja 2024. primijeniti nova vladina uredba o plaćama, nego će, naravno, ona biti umanjena za ovu povišicu “izboksanu” zbog izvanrednog stanja u sudstvu, kako je to jasno dao do znanja ministar financija Marko Primorac.

Stvarnog razloga za zadovoljstvo ima samo Vlada, odnosno ministar Ivan Malenica koji je već pomalo postajao remetilački faktor svome šefu Plenkoviću u stvaranju slike bajkovite Hrvatske. Zato nije ni čudo što je, kako javljaju neki mediji, ministar s kolegama u Vladi proslavio okončanje štrajka u pravosuđu. Za razliku od Malenice i Vlade, sindikalno članstvo na sudovima ( pogotovo zagrebačkom ) osjeća se iznevjereno, izigrano, prineseno na “oltar Vlade” kao svojevrsni dar Sindikata. Koliko je uistinu njihovo nezadovoljstvo pokazat će se narednih dana kroz eventualni odljev sindikalnog članstva, ali i mlađih zaposlenika. Dio onih koji nisu spremni i dalje raditi za tako male plaće, vjerojatno će napustiti pravosuđe i potražiti primjerenije plaćen posao.

Kako kaže politički analitičar Žarko Puhovski, bio je to “trijumf siromaštva”. Sindikat je bio prisiljen pristati  na skromnu vladinu ponudu jer su zbog neplaćenog štrajka  od 17. srpnja, mnogi dovedeni na rub egzistencije, a sindikat u blagajni nema toliko novaca da im nadomjesti ono što im je Vlada odlučila oduzeti kako bi ih prisilila da se vrate na posao. I u tome je uspjela. Za povećanje plaća od 70 eura. Iako su svi, pa i Vlada, bili svjesni da se bez njih ne može. Da je pravosuđe u blokadi, da nema rasprava, ročišta, sudskih presuda, nema tko voditi zapisnike, pisati presude…

No, strah da bi se mogli naći u materijalno posve ugroženoj situaciji ako nastave i dalje, presudio je, za samo stotinjak glasova, okončanju štrajka. Oni koji su tom odlukom nezadovoljni čak optužuju sindikalne predstavnike da su im radili iza leđa, da se netko dogovarao ispod žita,  da su ih izručili za sitniš… Puno je razočaranih, osobito što je sindikat “pao” na prvu vladinu ponudu. Ubuduće će biti doista teško sudske službenike okupiti u nekoj novoj sindikalnoj akciji.

Odluku su zapravo donijeli veliki sudovi ( od 47 sindikalnih podružnica 22 su bile za nastavak štrajka ) gdje mnogi rade i više poslova za plaću od 750 eura, sa stažem na korak do mirovine.

I dok ministar Ivan Malenica slavodobitno pozdravlja okončanje štrajka jer je to, kaže, u interesu normalizacije rada na sudovima, predsjendik Vrhovnog suda Radovan Dobronić upozorava:

-Prekid štrajka je pozitivna činjenica samo zbog toga što će građani i poduzetnici moći ostvarivati svoja temeljna zakonska i ustavna prava. Temeljna pitanja položaja sudova i sudskih službenika su i dalje otvoreno pitanje– komentirao je odluku sudskih službenika o povratku na posao Dobronić.

A bio je to najduži štrajk u hrvatskoj povijesti, trajao je 53 dana, i završio skromnom povišicom od tek 12 posto, oko 70-ak eura, nasuprot sindikalnog zahtjeva od 400 eura- odmah.

I još nešto: Čini se, kako na to skreće pažnju ministar financija, Marko Primorac, da nije dobro iskomunicirano povećanje plaća  (uzgred rečeno Vladu stoji 13 milijuna eura )“jer veće plaće trenutno ne znače bolje startne pozicije od 1. siječnja”.  Ne radi se ni o kakvom lomljenju startnih pozicija, ovo probijanje sustava samo zanči da ono što bi se nekome isplaćivalo kasnije, od siječnja 2024., temeljem nove vladine uredbe,  za pravosudne službenike i namještenike isplaćivat će se ranije, i za tih 12 posto povišice bit će umanjeno kod primjene nove uredbe o plaćama. Jer, oni su dobili nekoliko mjeseci ranije povećanje po diskrecijskom pravu Vlade zbog izvanrednih okolnosti u pravosuđu- objasnio je ministar Primorac.

Jesu li to znali oni koji su glasali za prekid štrajka?

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI