Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
PRAVDOSUĐE / štrajk!
Predsjednik Vrhovnog suda Dobronić Vladu smatra isključivo odgovornom za štrajk, a Plenković s njim ne želi ni razgovarati!

Predsjednik Vrhovnog suda Dobronić Vladu smatra isključivo odgovornom za štrajk, a Plenković s njim ne želi ni razgovarati!

Štrajk pravosudnih službenika ušao je u sedmi tjedan, a od ponedjeljka dani provedeni u štrajku ionako potplaćenim službenicima u sudstvu neće biti plaćeni. To ih je dovelo do totalnog štrajka. Radit će se samo nužni predmeti. Pravosuđe je u potpunom kolapsu na što je otvoreno i oštro upozorio i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić izravno optužujući Vladu kao isključivo odgovornu za najduži štrajk u Hrvatskoj ikad. Jer premijer Plenković i njegova vlada tjeraju mak na konac sa službenicima, mahom ženama, čije su plaće gotovo na razini prosječnih naknada za probranu HDZ-ovu elitu nagrađenu dopunskim sinekurama ( uz plaće ) po kojekakvim upravnim vijećima i nadzornim odborima.  Da im se nađe. Sram ih bilo!

Radije da pravosuđe potpuno kolabira, da na tisuće građana ne ostvaruje svoja prava i pravdu, negoli da Vlada izađe u susret službenicima u štrajku koji doista nemaju što izgubiti. A država itekako ima. S kim će zamijeniti one koji danas štrajkaju i koje su odlučili za to sankcionirati? Tko je to spreman raditi takav posao za 4-5  tisuća kuna?! Pa pravosudnih službenika i danas nedostaje toliko da jedan obavlja posao objektivno za dvoje!

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, kojeg premijer uporno ignorira i ne odaziva se na njegove pozive, izrijekom kaže:

-Mi kao sudska uprava smatramo da ovo stanje više nije održivo i da, ako do kraja ovog tjedna Vlada i sindikati ne postignu dogovor, više sudske uprave neće i ne mogu snositi odgovornost za posljedice ovog stanja. Mi smo ocijenili da sve ovo što Ministarstvo sada traži i očekuje je prebacivanje odgovornosti na sudove za situaciju za koju je najodgovornije Ministarstvo čiji su potezi i doveli do ovoga– bez okolišanja će Dobronić, svjestan, za razliku od Plenkovića, da sudski službenici rade za plaće od kojih jedva preživljavaju i zbog kojih su postali socijalni slučajevi.

-Neumjesno je to pokušavati opravdati brigom o statusu sudskih službenika. Svako pozivanje da se njihov problem ne može riješiti prije problema svih 219 tisuća službenika potpuno promašen i sistemski i suštinski. Oni nemaju nikakve dodatke i u stvarnosti su manje plaćeni od službenika u tijelima izvršne vlasti- ističe Dobronić. Osudio je i uskratu isplate plaće za službenike u štrajku, baš kao i slanje interventne policjje na njih.  Što je se njega tiče, “Vlada je u punoj mjeri odgovorna za ovu situaciju i ako se do kraja tjedna ne dogovore sa sindikatima, sudske uprave ne mogu preuzeti odgovornost”, poručio je predsjednik VS-a Plenkoviću i društvu koje je odlučilo silom, prijetnjama i ponižavanjem lomiti otpor ogorčenih, potplaćenih radnika u pravosuđu.

To što imamo ionako slabo, nefunkcionalno, tromo pravosuđe, koje je ovim štrajkom došlo u potpuni kolaps, to, izgleda , ne brine ni predsjednika Vlade ni njegov tim koji mu osigurava potporu u svemu što čini, pa i makar da je potpuno pogrešno.

Dobronić, međutim, upozorava da je stanje u sudstvu neodrživo, prestao je, kaže, rad u sudu, a sve što se radi, radi se zbog osjećaja odgovornosti sudaca i sudskih službenika. Položaj sudova je sad takav da se radi manje nego u Domovinskom ratu”, kazao je Dobronić posebno napominjući kao dodatni problem i narušene odnose do kojih je došlo između sudaca i zapisničara. Za sve to smatra odgovornom Vladu ( izvršnu vlast ) koje je svojom politikom plaća sudbenu vlast dovela u stanje nefunkcionalnosti. Plaće su već predugo male sudskim službenicima i namještenicima, a kad su zbog toga odlazili sa sudova, nije se reagiralo, i sad je nezadovoljstvo kulminiralo štrajkom koji, bez ispunjenja, makar dijela, službeničkih zahtjeva neće stati.

Zapisničarke su toliko ponižavane i podcjenjivane, prije svega mizernom plaćom, toliko su vlasti bile nevažne, a zamislite, kad su one odlučile prosvjedovati i objaviti štrajk, koji je, evo, sad već ušao u sedmi tjedan, sve je stalo, sudovi ne rade, država je došla u izvanredno stanje koje ne vidi samo najuspješnija hrvatska vlada ikad i najbolji premijer kojeg je Hrvatska dosad imala…Sve zbog potpuno “nevažnih” žena koje sucima pišu zapisnike!

A kako premijer ne vidi nikakvu krizu, ne daj bože izvanredno stanje u državi blokiranog sudstva, s predsjednikom Vrhovnog suda ne želi ni razgovarati. O čemu bi, uopće razgovarali?!

No, Dobronić se unatoč potpunom ignoriranju koje doživljava od Plenkovića, ipak ufa u zdrav razum, a sam će, poručio je, poduzeti sve da ovu situaciju promijeni, jer “racionalno postupanje nalaže svima, naročito Vladi, da izbjegava ovakvu situaciju. Iako je to od strane Vlade već ušlo u sferu iracionalnog… To je preraslo sferu štrajka, to je sad pitanje funkcioniranja sudbene vlasti”, upozorava čelnik VS-a.

A što je na Dobronićeve kritike imao za reći ministar pravosuđa Ivan Malenica?

Optužio je predsjednika najvišeg suda u državi za – politiziranje! I ne samo on. Brzo je svoju lojalnost Plenkoviću demonstrirao i ministar Davor Božinović. Predsjednik VS-a ružno politizira temu, veli…

-Imamo i kritike predsjednika Vrhovnog suda i oporbe da se ne ulaže dovoljno u pravosuđe. U idućem razdoblju osigurali smo oko 300 milijuna eura iz stranh izvora, ali i iz domaćih za ulaganje u pravosudnu infrastrukturu. To pokazuje namjeru Vlade da se riješe loši prostorni uvjeti. To prati ulaganje u digitalizaciju. Vrata Ministarstva su im otvorena. Spremni smo na nove razgovore. Nastavit ćemo razgovarati. Svaki konstruktivan doprinos završetku štrajka cijenimo i dobrodošao je. Moj osobni stav je da je predsjednik Vrhovnog suda ipak ušao u politizaciju teme što ne doprinosi rješavanju situacije”, ocijenio je ministar Malenica.

Pozvao je službenike da se vrate na posao i prihvate vladinu ponudu. Ne vidi što su u Vladi propustili učiniti, što su učinili krivo. Ako dođe upit od Europske komisije– reći će, očito pribojavajući se kritika iz Bruxellesa- naravno da ćemo odgovoriti i istaknuti sve što smo učinili i što smo planirali za početak iduće godine- rekao je.

Što su to učinili ako je točno, kako je izjavio Ante Sorić, sindikalni povjerenik na Općinskom sudu u Šibeniku, da je 2017. bez minulog rada imao plaću od 3.270 kuna, a sada je za lipanj 2023. dobio 4.400,  minuli rad je 500-600 kuna! A premijer se hvali kako su im se plaće povećale 50 posto! Jel’ se to s njima Plenković i ekipa  rugaju?

I sad će im još i uskratiti isplatu za dane u štrajku. Dokle će ih ponižavati? Nemaju ni klima uređaje na poslu. Dakle, nemaju ni uvjete za štrajk, kamoli za rad, kako reče jedna od službenica u štrajku. Zar je čudno što im je dosta, toliko da su odlučile obavljati samo nužne poslove. Pa što bude…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI