Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
POLITIKA & KRIMINAL
Na pomolu novi skandal u HEP-u : Kome je, kako i zašto, prodan plin za 1 cent/mWh, iako je kupljen za 47 eura?

Na pomolu novi skandal u HEP-u :
Kome je, kako i zašto, prodan plin za 1 cent/mWh, iako je kupljen za 47 eura?

Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot zastupničkim pitanjem, izravno adresiranim na premijera Plenkovića, potencijalno je otvorio novu aferu vladajućih, nalik onoj u kojoj je Damir Škugor, s partnerima. iz INA-e izvukao milijardu kuna na privatne račune. Samo, ovog puta se radi o HEP-u.  Troskot problematizira HEP-ovu nabavu plina po cijeni od 47,6 eur/ mWh, da bi njegove viškove preko HROTE-.a zadnja tri mjeseca prodavali opskrbljivačima za 10-ak- 20 eura, pa čak i za samo jedan cent/mWh! Dnevno je HEP u tim štetnim transferima gubio, tvrdi zastupnik, i pola milijuna eura. A samo tijekom lipnja izgubili su 10 milijuna eura! Vlada najavljuje rješenje svih spornih pitanja u ovom slučaju na sjednici u četvrtak. Hoćemo li saznati i kome je prodan plin za jedan cent po megavatsatu?

U vrijeme energetske krize, izazvane ratom u Ukrajini, koncem ožujka Vlada je donijela uredba kojom obvezuje Inu da poveća proizvodnju za 10 posto, te definirala cijenu od 47 eura/mWh po kojoj će prodavač morati prodavati plin HEP-u. Prema proračunima, rekao je Troskot, znalo se da će skladište Okoli biti na 92 posto popunjenosti, jer se nikad zbog tlakova ne puni do kraja, pa se očekivalo da će Vlada revidirati uredbu jer je bilo jasno da će se početi javljati viškovi.

Kako se moglo dogoditi da se plin kupljen za 47 eura, i čija je burzovna cijena 30-50 eura, prodaje za 1 cent  po megavatsatu?! Tko je kriv za milijunske gubitke HEP-a zbog prisilne  prodaje viškova prirodnog plina?  Tko je taj koji  može kupiti tolike količine plina? To su sve pitanja za Vladu, HROTE i HERA-u, a kako reče zastupnik Mosta, ne bi se iznenadio da se otkrije kako je taj privilegirani kupac bio PPD i Pavao Vujnovac.

Oko pitanja odgovornosti za nastale gubitke HEP-a odmah je krenulo loptanje između HEP-a i Ministarstva gospodarstva. Iz HEP-a tvrde da regulativa potrebna za uspješno gospodarenje plinom kasni, da su o spornim viškovima obavijestili Vladu, odnosno Ministarstvo gospodarstva i upozorili na potrebu žurnog predlaganja nove uredbe, i rješenja problema viškova, ali do danas, tvrde, nisu dobili nikakvo očitovanje. A osim toga prodaja plina je u nadležnosti operatora tržišta HROTE-a i Plinacroa, a ne HEP-a, peru ruke od bilo kakve odgovornosti za ovaj slučaj iz Hrvatske elektroprivrede.

Iz HROTE-a ih demantiraju, te ističu kako oni niti kupuju niti prodaju plin, već isključivo obračunavaju cijenu za stabilizaciju plinskog sustava.

A što se tiče prozvanog ministra gospodarstva, Davora Filipovića, naravno, i on odbija svaku odgovornost, te protivno navodima HEP-a izrijekom kaže da do danas HEP nije dostavio nikakav dopis kojim bi obavijestio Ministarstvo gospodarstva o problemima s nemogućnošću skladištenja plina koji se preuzima od INA-e. HROTE je, pak, prvi put obavijestio Ministarstvo, tvrdi Filipović, o viškovima plina koji se događa na bilančnoj grupi HEP d.d., 29. lipnja 2023..

E sad, tko govori istinu a tko laže?

Upitan o potencijalnom skandalu u HEP-u, premijer Plenković, međutim, krajnje ignorantski odgovara kako nema pojma “što je govorio netko iz oporbene stranke, nit sam to čuo niti se imam vremena baviti njima”-rekao je, dodajući, više kao alibi, da je Hrvatska prošla kroz energetsku krizu koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu. Ali, zatražio je od ministra Filipovića da vidi o čemu se tu radi i od njega i nadležnih ministara s kojima će razgovarati, očekuje prijedlog rješenja. Dakle,  što se tiče premijera, nema razloga za uzbuđenje…

Oporba, međutim, odgovornim za nastalu situaciju  smatra upravo premijera Plenkovića. Jest da je po funkciji odgovoran i ministar gospodarstva Davor Filipović, ali kako kaže Mostov Nikola Grmoja, njegova odgovornost u ovoj priči postoji, jer je ministar, ali je puno veća odgovornost onoga tko je Franu Barbarića postavio na čelo HEP-a. A taj isti Barbarić na Hvaru pribjegava bez srama i kompleksa izgradnji bespravne vile za koju Državni inspektorat donosi rješenje o rušenju, pa je pitanje kako je moguće da je takav čovjek još uvijek direktor tako velike i važne državne tvrtke.

I Filipovića i Barbarića na njihove je funkcije postavio i na njima ih drži, iako proizvode samo štetu, Andrej Plenković, pa je jasno, smatra i šef SDP-a Peđa Grbin, da je njegova odgovornost najveća.

Tko je kriv, kako je do ovog skandala došlo, kome je plin prodan u bescijenje, sve to kompletno utvrdit će Vlada na svojoj sjednici u četvrtak, te donijeti novu regulativu i riješiti to pitanje, obećao je potpredsjednik Oleg Butković. A što se tiče Frane Barbarića na čelu HEP-a, unatoč nezakonitoj gradnji u kojoj je uhvaćen, Butković smatra da dužnosnici na svim razinama moraju poštovati propise, a ako to ne čine, trebaju snositi konzekvencije.

Prosvjed ispred zgrade HEP-a/Maja Bota/Greenpeace

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI