Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
POVIJEST/SADAŠNJOST / predsjednik RH / SNV
Milanović otišao u Oklaj pa prozvao političke predstavnike Srba za nedolazak na stratište žrtava hrvatskog naroda iz prominskog kraja…

Milanović otišao u Oklaj pa prozvao političke predstavnike Srba za nedolazak na stratište žrtava hrvatskog naroda iz prominskog kraja…

Prema prijedlogu šefa države, Zorana Milanovića, u Saboru traje izvanredno zasjedanje inicirano od oporbenih stranaka zbog plinske afere i blokade pravosuđa dugotrajnim štrajkom pravosudnih službenika. No, predsjednik Republike nije u Saboru, umjesto toga otišao je u Oklaj na obilježavanje spomendana na poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. Iz Oklaja je imao i posebnu poruku političkim predstavnicima građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj od kojih, kako je rekao, očekuje da dođu u Oklaj i izraze žaljenje zbog krvoprolića, zbog žrtava, i da kažu da se to više nikad ne smije ponoviti.  IZ SNV-a i SDSS-a su mu uzvratili da je odavanje pijeteta svim žrtvama rata ključna misija njihovog postojanja…

Ognjen Vukmirović (foto TRIS/G. Šimac)

Predsjednik Republike u Oklaju ( općina Promina ) je podsjetio da su ljudi tu ubijeni zbog bijesa, iz odmazde zbog jedne uspješne operacije Hrvatske vojske i da stoga očekuje da politički predstavnici Srba u Hrvatskoj dođu na to stratiše i izraze žaljenje s naglaskom da se to nikad više ne smije ponoviti.

Milanović je izrazio poštovanje prema žrtvama  prominskog kraja u Domovinskom ratu i upozorio da takve tragedije moraju ostati trajna opomena o posljedicama nasilja, zločina i netolerancije. Kao hrvatski Predsjendik, rekao je, redovito posjećuje stratišta srpskog naroda, ne samo Jasenovac, pa se stoga pita zašto opet nitko od predstavnika SDSS-a nije došao odati počast žrtvama  hrvatskog naroda u prominskom kraju.

-Imam ljudsko očekivanje da netko tko je politički predstavnik građana srpske nacionalnosti ovdje, da dođe i kaže: Žao mi je, ovakve stvari se više ne smiju događati. Ja se nadam i vjerujem da se više neće događati- poručio je predsjednik Milanović iz Oklaja.

Odmah je uslijedio odgovor iz prozvanog SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća koje se obratilo priopćenjem javnosti.

-I dok je predsjednik još jednom prozivao političke predstavnike/ce Srba u Hrvatskoj za izostanak empatije spram hrvatskih žrtava, na istoj toj komemoraciji sudjelovao je SDSS-ov Ognjen Vukmirović, zamjenik šibensko-kninskog župana, upravo odajući pijetet hrvatskim žrtvama prominskog kraja.

U Srpskom narodnom vijeću i SDSS-u civilne žrtve nikada ne dijelimo, a pogotvo to ne činimo na mjestima njihova stradanja. Ovčara, Škabrnja, Glina, Donji Skrad kod Karlovca i Ervenik kod Knina samo su neke od lokacija na kojima odajemo počast svima žrtvama rata. Odavanje pijeteta svim žrtvama za nas predstavlja esencijalno pitanje u procesima pomirenja. To baštinimo iz devedesetih, kroz brojne mirovne inicijative naših pokretača i osnivača, zacementirano osnivačkim aktima unutar procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, što ujedno predstavlja temelj naše manjinske samouprave- kaže se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik SNV-a Eugen Jakovčić.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI