Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
POLITIKA / županija
Marko Jelić na N1 : Mi smo društvo utemeljeno na podjelama, pa je zanimljivije pričati o sukobima, nego o dobrim stvarima…

Marko Jelić na N1 :
Mi smo društvo utemeljeno na podjelama, pa je zanimljivije pričati o sukobima, nego o dobrim stvarima…

Šibensko-kninski župan Marko Jelić gostovao je na N1 televiziji gdje je govorio o pripremama za proslavu obljetnice Oluje, iako županija izravno ne sudjeluje u organizaicji, nego je to u nadležnosti Grada Knina zajedno s Ministarstvom branitelja i Ministarstvom obrane.  Ali Jelić je govorio i pripremama njegove stranke AP ( Akcija za promjene) za parlamentarne izbore iduće godine, što je vjerojatno i glavni povod njegova medijskog istupa…

Jelić je potvrdio da u Kninu sve teče prema ustaljenom protokolu, što se obilježavanja Oluje tiče, ne vjeruje da bi taj dan bilo tko odgovoran mogao ispolitizirati iz neke svoje uskogrudnosti, pa misli da neće biti nikakvih neugodnih iznenađenja na koja neki aludiraju zbog najave dolaska u Knin premijera i predsjednika Republike.

Nema informacije o tome hoće li u Knin 5. kolovoza doći i Milorad Pupovac ili neki drugi predstavnik srpske manjinske zajednice, smatra da bi bilo u redu da dođe, ali odluka je na njima. Ratni događaji su teški  sami po sebi, za mnoge ljude je to bila strašna trauma, jer napustiti svoj zavičaj u strahu i panici, a što sam i osobno doživio četiri godine ranije, nije lako, i to zna svatko tko je to prošao. Vrijeme je da te događaje postupno svodimo na razinu povijesti, kazao je, naglašavajući da u Kninu ne grade suživot, nego zajednički život Hrvata i Srba. Za mnoge je Oluja bila izvor traume, ali vrijeme je da se počnu koristiti neki drugi pristupi, da se povijest prepusti povjesničarima, a svi ostali građani da zajednički , kroz kompetitivnost i kreativni doprinos, grade bolju budućnost. Dolaskom na obilježavanje obljetnice, građani srpske nacionalnosti pokazali bi da osjećaju da je Hrvatska zajednička domovina i da Oluju gledaju kroz one pozitivne stvari koje je donijela, a to su prije svega sloboda i mir.

A kad je riječ o pripremama za parlamentarne izbore 2024., Jelić potvrđuje da se i dalje kontinuirano razgovara s Damirom Vanđelićem kao potencijalnim kandidatom AP-a na izborima, no neke odluke, kaže Jelić, mora on sam donijeti. Razgovara se s više nezavisnih načelnika i gradonačelnika pa i nekim manjim strankama kao što je Nezavisna lista mladih, Fokus, Nezavisni Đurđevca itd. Sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom nisu razgovarali, sa pulskim gradonačelnikom Filipom Zoričićem jesu, ali on se odredio prema lokalnoj zajednici u kojoj je dobio mandat.

Čelnik AP-a demantirao je neke medijske spekulacije kako je navodno decidirano izjavio da njegova stranka može sa svima osim s Domovinskim pokretom i strankom Možemo!.

-Ne, ja to nikad nisam izjavio. U bitnim  stvarima imam jako dobru komunikaciju s ljudima iz DP-a, primjerice s gospodinom Penavom, Vukovar i Knin su bratski gradovi, a isto je i sa Zagrebom i gospodinom Tomaševićem.  Nama je u fokusu pojedinac koji je uspješan, pošten, sposoban, koji zna i može raditi, i takvi su nam dobro došli. Nažalost, mi smo društvo koje je u dobroj mjeri utemeljeno na podjelama, i kontinuirano se raspravlja o tome što se ne može, a ne o onome što se može, pa je onda, valjda, i zanimljivije pričati o sukobima, nego o dobrim stvarima- zaključio je Jelić, gostujući na N1 televiziji.

Dr. Marko Jelić (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI