Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
PRAVDOSUĐE / štrajk!
Malenica pravosudnim službenicima ponudio 12-postotno povećanja plaća, zapravo, novo -poniženje!

Malenica pravosudnim službenicima ponudio 12-postotno povećanja plaća, zapravo, novo -poniženje!

“Jako dobar premijer”,Andrej Plenković, osim što je u nastupu ciničnog samozadovoljstva konstatirao  kako je puno truda uloženo da bismo bili u poziciji boljoj nego sad kad je “situacija izvanredna, jer je bolja nego prije”, čime je s podsmjehom aludirao na izvanrednu sjednicu Sabora, nije puno poduzeo ni u odnosu na provedbu zaključaka svoje, vladajuće koalicije. Štrajk sudskih službenika i dalje traje, a po onome što im je ponudio ministar pravosuđa Ivan Malenica, mogao bi se i nastaviti. Jer, 60 eura povećanja plaća nije ništa do li novo ponižavanje sudskih službenika i namještenika u štrajku…

-Puno smo truda uložili da budemo u poziciji boljoj nego sad, a sad je izvanredna, jer je bolja nego prije. To nije loše za napomenuti- ironizirao je Plenković netom završeno izvanredno zasjedanje Sabora koje je njegova “grupa za potporu” proglasila nepotrebnim.

To samo znači da HDZ ne kani baš uložiti ni previše napora na provedbi vlastitih zaključaka, donesenih nasuprot onima koje su sugerirali predsjednik Republike i oporba. Jer, situaicja je izvanredna, izvanredno dobra, pa nema potrebe intervenirati i mijenjati je. Makar i na bolje…

Na tom tragu je i prijedlog kojega je ministar Malenica odlučio ( naravno, po naputku premiejra ) ponuditi sudskim zapisničarkama i njihovim kolegama koji se ne daju slomiti, pa čak ni sada kad im se više ne plaćaju dani provedeni u štrajku, iako je nepobitno zakonit! Malenica je priopćio da je razgovarao s predstavnicima sindikata o 12-postotnom povećanju plaća pravosudnih službenika s isplatom koja bi bila u kolovozu. Najavio je poslati im službenu ponudu s rokom do kraja tjedna kada se moraju izjasniti prihvaćaju li ili ne prihvaćaju najnoviju ponudu. Ustvrdio je da su u Vladi spremni uključiti i sindikalne predstavnike u izradu nove uredbe  koja bi stupila na snagu početkom 2024., pa i razgovarati o radnim mjestima i povećanju koje bi uslijedilo s donošenjem nove uredbe. Obećao je i preispitati sindikalni zahtjev  o ukidanju odluke o neplaćenim danima u štrajku.

Malenica ponavlja kako je cilj Vlade dostići prosječnu neto plaću u pravosuđu od 1000 eura, i vjeruje u nastavak razgovora. Prvi korak bi bilo povećanje plaća s isplatom u kolovozu za srpanj, a drugi bi podrazumijevao korekcije koeficijenata s isplatom povećanih plaća u idućoj godini.

No službenici u pravosuđu tim prijedlogom nisu oduševljeni, i kako reče jedna od sudskih zapisničarki, ovako su spremne, ako treba, i do Božića. Ministar Malenica, pak, smatra da bi svima trebao biti cilj  okončanje štrajka i deblokada pravosuđa koje je u nikad težoj situaciji.

Ali, za takva očekivanja Vlada je ipak trebala ponuditi više od novog poniženja  pravosudnih službeni©ka s povišicom od svega 6o, umjesto traženih 400 eura. Ponuda im, kako reče jedna od štrajkašica, ne zvuči dobro. No, o tome će se izjasniti sindikalno članstvo…

Uzgred, za suce nije bio problem ni dana, kamoli tjedna ili mjeseca, osigurati povećanje plaća od čak 500 eura, što je ravno ukupnoj plaći dobrog dijela službenika u štrajku. Što su suci tražili to su odmah i dobili. Službenici u pravosuđu, međutim, osmi tjedan se bore za neko pristojnije povećanje sadašnjih mizernih plaća, ali Vlada koja se hvali da nikad u proračunu nije bilo toliko novaca kao sad, za njih – nema.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI