Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
civilno društvo / crkve / šibenik
Šibenska Udruga Mladih Š.U.M. o “muškom molitvenom klečanju” : Poziv za potpunu instrumentalizaciju ženskih tijela kao najobičnijeg igrališta za muškarce

Šibenska Udruga Mladih Š.U.M. o “muškom molitvenom klečanju” :
Poziv za potpunu instrumentalizaciju ženskih tijela kao najobičnijeg igrališta za muškarce

Šibenska udruga mladih i udruga Fotopoetika ne planiraju organizirati javno okupljanje 3.lipnja 2023. godine već će nastaviti širiti svijest o mizoginim politikama takozvanih muževa katolika javnim performansima, putem medija i društvenih mreža i preko drugih tijela javne vlasti koja za obvezu imaju očuvanje ustavnog poretka Republike Hrvatske kojima se priznaje ravnopravnost i sloboda naroda te ravnopravnost spolova kao najviša vrednota ustavnog poretka. Umjesto protuokupljanja nasuprot muškarcima koji pred gradskom upravom kleče, i, navodno, mole, Š.U.M. i Fotopoetika uputili su javnosti priopćenje. Donosimo ga u cijelosti.

Trećeg lipnja 2023. godine malobrojni će muškarci kleknuti ispred brončanog reljefa grada Šibenika, dok će im zaleđe držati zgrada šibenske gradske Uprave. U tom ambijentu, koji osobno možemo doživjeti i kao legitimirajući za ono što propagiraju svojim javnim nastupima, poslat će poruke kojima se žene pokušava uporno svoditi na drugotne ukrase lika muškarca, besplatnu radnu i rodnu armiju u domovima, iracionalne, intuitivne njegovateljice djece i donjeg rublja.

Neki će reći da ih ne zanima, da se radi o ridikulima, kakvih svugdje ima, osobama koje ne treba uzimati za ozbiljno. Drugi će u nevjerici gledati taj prizor muškaraca koji kleče i mumljaju svaku prvu subotu, pomalo zavjerenički, tako da ih se ne čuje o čemu konkretno mole.  Premda su iz organizacija koje takve molitve organiziraju odaslali u javnost poruke kako se ne radi o nikakvoj politici, već pukoj molitvi, pravu na vjeroispovijest i javno iskazivanje vjere, već nasumičnim preletom njihovih portala i internetskih stranica nailazimo na niz autorskih članaka kojima se žene prikazuje kao one koje služe muškarcu, kao grešne i pogrešne, kao intuitivne i iracionalne.

Nakon što su određeni predvodnici molitvenog pokreta u Hrvatskoj istupili pred kamerama televizijskih kuća i pred njima iznijeli niz skandaloznih i uvrjedljivih tvrdnji o tome što bi žene trebale biti i moći, muževi katolici brane se u najvećim medijima šutnjom, a na svojem portalu (muzevnibudite.com) bez zadrške i otvoreno pokazuju kakvu politiku vode i što zastupaju. Tako su 15. svibnja, uoči novog kruga klečanja po trgovima sekularne Republike Hrvatske, objavili članak pod naslovom „Kako bi trebali izgledati ljubav i poštovanje u braku“ (Kako bi trebali izgledati ljubav i poštovanje u braku? – Muževni budite (muzevnibudite.com). U članku se iznosi pregled vrlina kojima muževi iskazuju ljubav ženama, a onda pregled zahtjeva kojima žena iskazuje poštovanje mužu. I već u toj malenoj, ali značajnoj razlici ogleda se čitav spektar ideološkog podređivanja žene muškarcima.

Naime, ženama treba ljubav, ali ne i poštovanje, poštovanje je rezervirano za muževe. Žena tako poštovanje prema mužu iskazuje kroz osvajanje, hijerarhiju, autoritet, pronicljivost, odnos i spolni život. Drugim riječima, žena poštovanje mužu iskazuje tako da u potpunosti prihvaća da su njegov lik i djelo, njegove potrebe i njegovo biće uvijek i apsolutno iznad i ispred njenih. Žena mu treba priznati „primarni autoritet“ (što god to bilo, op.a), prihvatiti njegovu ulogu vođe, podupirati ga u svemu što mu padne na pamet. Rekli bismo, očekivano, budući da je jasno da se nalazimo na stranicama koje su marginalne čak i u vjerskoj zajednici. Međutim, tada dolazimo do skandalozne izjave autora članka u kojoj se od žene traži spolni odnos s mužem, čak i onda kada žena nije za to raspoložena. „Kad kažeš da si jednostavno preumorna da bi sa mnom vodila ljubav, osjećam da me ne poštuješ. Razumijem da si umorna, ali nadam se i da ti razumiješ moju potrebu. Nije tu samo stvar u seksu, nego te ja zaista trebam imati uza sebe“, piše autor ovog teksta i otvoreno poziva muškarce da žene prisiljavaju na neželjene spolne odnose jer poštovanje prema muškarcu treba iskazati pristankom na spolni odnos čak i tada – kada nije raspoložena.

Poziv je to za potpunu instrumentalizaciju ženskih tijela kao najobičnijeg igrališta za muškarce. Poziv je to na ignoriranje potreba žena, njihovih osjećaja, želja, osobnosti u ime „primarnog autoriteta“ koji mora biti zadovoljen. Poziv je to na brisanje svih izborenih prava žena, uključujući izborenu svijest o pojavi silovanja u braku. Tekst je ovo koji za cilj ima uvjeriti žene da muškarcima ne treba pristanak za spolni odnos, a čak i kada ga traže, da ga žene nemaju pravo uskratiti. Izjednačavanjem spolnog odnosa bez želje i pristanka žene s poštovanjem partnera, promiče se kultura seksualnog nasilja nad tijelima žena. Prikazujući žene kao one koje poštovanje partneru iskazuju kroz priznavanje njegovog prvenstva u obitelji, njegovog autoriteta ugrožava se žene i otvara narativ koji muškarcima daje ovlasti da žene seksualno iskorištavaju u braku, ali i općenito percipiraju kroz prizmu nemoći, iskoristive robe koju mogu konzumirati, prema vlastitim htijenjima.

Kada su mediji i javnost prozvali molitelje s trgova zbog želje da se javnom molitvom muškarce ustoliči kao autoritete u obitelji, isti su molitelji objavili kako oni nemaju pretenzije na ništa do li bivanja duhovnim autoritetima u obitelji. Preko duhovnog autoriteta došli smo i do primarnog autoriteta, a preko primarnog autoriteta muškarca, dolazimo i do srži politike koja se vodi s hrvatskih javnih trgova svaku subotu u mjesecu. Politike koja ženama planira polako, preko istaknutih predstavnika marginalne, ali opasne manjine, zakonski onemogućiti priliku na svaki izbor o sebi, svojem tijelu i svojem životu.

Kada idući put pogledate prizor molitve ispred brončanog reljefa grada Šibenika, kojima leđa „čuva“ zgrada šibenske gradske Uprave, znajte da je to sve politika, a ne molitva- poručuju iz Šibenske Udruge Mladih ( Š.U.M. ).

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI