Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
'rvatska
Ilustracija: Zgrada HRT-a i križ (foto Tris/G. Šimac)

Hrvatsko novinarsko društvo poziva na otvoreni razgovor:
A gdje je HRT danas? Kakav HRT trebamo? U službi javnosti, a ne politike, nestranački i neovisan…

Ilustracija: Zgrada HRT-a i križ (foto Tris/G. Šimac)

Krovna hrvatska organizacija novinara, urednika i drugih djelatnik u medijima, Hrvatsko novinarsko društvo,  poziva na otvoreni razgovor o HRT-u kakav trebamo (a kakav imamo) koji će se održati u Zagrebu u sjedištu HND-a, Novinarskom domu (Perkovčeva 2),  u utorak, 20. lipnja 2023., s početkom u 18 sati.

-Javni medijski servis mora biti u službi javnosti, a ne politike. Mora informirati, educirati i zabaviti različite publike. Nestranački i neovisno. Jer dokazano je da neovisna javna radio televizija doprinosi suzbijanju ekstremizma, sprečavanju korupcije i jačanju pluralizma u društvu. Profesionalni javni medijski servis je temelj demokratskog društva. A gdje je HRT danas? HRT se  obvezao poštivati univerzalnost, neovisnost, izvrsnost, raznolikost, odgovornost i inovaciju, te  raditi na osnaživanju slobodnog društva i demokracije. Gdje je zapelo i što očekujemo od zakonodavca, poslodavca, ali i kreatora sadržaja na HRT-u razgovaramo s ljudima koji razumiju čemu služi javni medijski servis i znaju kakav treba biti. -ističu u HND-u. 

Razgovor moderiraju Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i Europske federacije novinara, i Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a. Uzgred rečeno, oboje su nekada bile istaknuti urednici, reporteri, novinari na HRT-u, ali su, kao i neke druge kolege, marginalizirani, degradirani, otkazana im je suradnja, čak su i sudski gonjeni (H. Zovko je dobio sve sporove u kojima ga je HRT tužio) protiv HRT-a. S HRT-a je posljednjih godina otišla čitava serija ponajboljih novinara i urednika, a zbog neslaganja s radom uprave i zbog činjenice da su se zalagali za objektivno novinarstvo u službi javnosti.

Ilustracija: HRT – foto TRIS/G. Šimac

Na otvorenom razgovoru o HRT-u će sudjelovati niz gostiju, među njima i Mirko Galić, novinar i bivši glavni ravnatelj HRT-a, potom Tena Šimonović Einwalter, Pučka pravobraniteljica, Helena Popović, redovita profesorica na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvoje Hribar, redatelj i scenarist, Dario Špelić, novinar, urednik i član Nadzornog odbora HRT-a i Branko Mijić, novinar i bivši glavni urednik Novog lista.

-Razgovor će biti otvoren i za sudionike iz publike, a zaključke rasprave uputit ćemo kao zahtjeve nadležnim institucijama. – vele u HND-u. 

Inače, ne treba biti posebno upućen niti analitičar medijskog sadržaja – dovoljno je poslušati kratke vijesti ili informativne emisije na Hrvatskom radiju ili pak dnevnike i vijesti na HR1 i  HR4, te političke emisije poput Otvoreno i tome slično, a kako bi se odmah zamijetila otvorena naklonost aktualnim vlastima.

Ilustracija: Zgrada HRT-a i križ (foto Tris/G. Šimac)

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI