Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
županija
Predsjednik Milanović na proslavi Dana Šibensko-kninske županije: U ostvarivanju interesa svoje zemlje i svog naroda budite uspravniji, drskiji, sebičniji…

Predsjednik Milanović na proslavi Dana Šibensko-kninske županije:
U ostvarivanju interesa svoje zemlje i svog naroda budite uspravniji, drskiji, sebičniji…

Dan je Šibensko-kninske županije, njezina 30.obljetnica. Doduše, Dan županije formalno je 17. svibnja, no, kako je na svečanoj sjednici Županijske skupštine kazao župan Marko Jelić, “zbog objektivnih razloga” proslava je odgođena za 22. svibnja ( župan je bio zauzet osnivanjem nove stranke, AP-a ? ). Županija  je utemeljena 15. travnja 1993. godine i tada se zvala Šibenska županija, a obuhvaćala je područje bivših općina Šibenik i Drniš. Tek nakon Oluje, u kolovozu 1995., oslobođen je cijeli teritorij Šibenske županije te joj je tada priključeno i područje bivše općine Knin koje je dotad, formalno bilo dio teritorija Zadarske županije. Svečanoj sjednici u Šibenskom kazalištu, uz brojne goste i uzvanike, bio je prisutan i predsjednik Zoran Milanović.

Marko Jelić  (Foto: Radio Knin)

Predsjednik Županijske skupštine, Stipe Petrina, u ime domaćina je pozdravio sudionike svečanosti, među kojima su bili i saborski zastupnici Branka Juričev Martinčev, Hrvoje Zekanović, Franko Vidović, predstavnici sudbene vlasti, županijski vijećnici, direktori tvrtki i županijskih ustanova, šibenski biskup Tomislav Rogić i biskup u miru Ante Ivas, kolege župani Matija Posavec i Darko Koren, bivši šibensko-kninski župan Goran Pauk te brojni drugi.

Ako je suditi po riječima Petrine, u zadnjih godinu dana učinilo se dosta toga, a u dvije godine mandata otkako je ova vlast preuzela upravljanje županijom, doneseno je preko 350 podzakonskih akata, akata i zaključaka kako bi se osigurala mirna i stabilna vlast, kako bi se u miru mogao raditi posao za koji su izabrani.

-Mislim da je ŽS radila dobro, da je bila izuzetna potpora izvršnoj vlasti ( ? ), a je li izvršna vlast radila kako treba, o tome će netko drugi, i naposljetku birači na izborima- kazao je Petrina  baš kao da nikad nijednog prijepora, kamoli konflikta između njega i župana nije ni bilo.

-Budite ponosni, kakvi mi i jesmo. A mi smo i tvrdoglavi, no, pozivam vas da budemo tako tvrdoglavi, kako smo bili kroz svoju dugu povijest, i u razvoju ovog našeg lijepog kraja- pozvao je žitelje svoje županije Jelić. O projektima županije, kako je izjavio, ne kani, jer zato su napravili video iz kojega je razvidno što se sve radi u ovoj županiji, a koji je na svečanoj sjednici i prikazan. Posebno je apostrofirao projekt Innovamare za koji je kazao da bi, ako bi se taj projekt uspješno nastavio, bili centar svijeta u relevantnim područjima “plave ekonomije”.

Sudionicima svečanosti obratio se i predsjednik Zoran Milanović koji je podsjetio da je prošlo gotovo 10 godina od ulaska Hrvatske u EU, i vrijeme je, smatra, za osvrt, za rekapitulaciju što smo time dobili, jesmo li napredovali, i što nam to stoji na raspolaganju.

-Stalno govorim da je europski novac naš novac i da ga treba koristiti do maksimuma. Svi naši projekti koji su financirani europskim novcem već su viđeni u drugim zemljama, oni nisu generatori razvoja, no grijeh je to ne iskoristiti. Moramo znati da nas se za krupne stvari neće nikad pitati ni u EU, još manje u NATO-u, ali naš je cilj da sustignemo one bogate. U tome i nismo bili baš uspješni, iako ne mogu reći da nije bilo iskoraka. Mi se moramo boriti za svoje interese- rekao je Milanović-  i zato, da bismo se osjećali  kao samosvjesni ljudi sa samopoštovanjem, taj novac mora završiti kod nas. Od toga nećemo postati Austrija, no naš BDP raste, ali raste i drugima, pa smo još među najslabijima u EU.

Spomenuo je za primjer Srbiju koja nije članica EU, ali joj je tijekom pandemije pad bio jedva 1 posto, jer ima proizvodnju,  a mi smo to, kazao je, izgubili.

Prema tome, rekao je u svom obraćanju u Šibeniku predsjednik Milanović, 10 godina Hrvatske u EU sumirajmo bez pretjeranog oduševljenja, jer to nije ispunjenje svih naših zemaljskih i izvanzemaljskih, božanskih želja. Došlo je vrijeme da prestanemo idealizirati i idolizirati EU i njezine principe odlučivanja koji su praktički nedemokratski- ne pita se za mišljenje nas druge ni o ratu ni o miru. Apeliram, poručio je, da u vođenju državnih poslova, u ostvarivanju materijalnih interesa svoje zemlje i svoga naroda budete uspravniji, drskiji, sebičniji, jer kad je u pitanju država ta vrsta sebičnosti je pitanje opstanka. Nikome nije do nas stalo kao nama samima, zato se borite za svoje interese- sugerirao je svojim domaćinima i čestitao im Dan županije.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI