Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
MEDIJI
Neformalna mreža za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji: U dva mjeseca 830 seksističkih članaka

Neformalna mreža za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji:
U dva mjeseca 830 seksističkih članaka

Neformalna mreža za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji, nakon dva mjeseca rada  prikupila je preko 830 seksističkih članaka i razotkrila mizogine prakse nekih hrvatskih medija. O svom radu izvijestili su javnost priopćenjem u kojem se navodi sljedeće:

Neformalna mreža za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji osnovana je 8. ožujka ove godine i otad prati hrvatske lokalne i nacionalne medije. U samo dva mjeseca, Mreža je prikupila preko 830 seksističkih članaka. U broju seksističkih članaka prednjači Dnevno.hr, a za petama su mu 24sata.hr, Net.hr i Slobodna Dalmacija. Seksualna objektivizacija žena najčešći je oblik seksizma (358 članaka), prati ga pogrdno i/ili trivijalizirajuće izvještavanje o izgledu/ponašanju žena umjesto rasprave o stavovima i mišljenjima (245 članaka), podržavanje i promocija rodnih stereotipa sljedeći je oblik seksizma po brojnosti (108 članaka), kojeg prati reproduciranje i održavanje rodnih stereotipa u odnosu na žrtve rodno utemeljenog nasilja (91 članak). Članci koji su mizogini ili sadrže govor mržnje te homo/bi/transfobni članci broje 31 članak.

Imajući na umu kako su mediji glavni kreatori javnog mnijenja, možemo zaključiti da ovakvim izvještavanjem uvelike pridonose rodnoj neravnopravnosti, ponižavaju žene te ih svode na (seksualne) objekte namijenjene muškim pogledima. Neetično i nesenzibilizirano izvještavanje o rodno uvjetovanom nasilju podržava nasilje, dok promocija rodnih stereotipa putem medijskih članaka doprinosi “vraćanju” žena u rodno tradicionalne uloge isključivo majki i kućanica, drugotnih i podređenih muškarcima.

Ovakvim izvještavanjem mediji krše zakone i kodekse kako bi klikovima zarađivali na ženskim tijelima i životima. Više puta razne smo medije prijavljivale nadležnima, no na izrečena upozorenja i preporuke gotovo sva uredništva se oglušuju i nastavljaju s mizoginim praksama izvještavanja.

Neformalna mreža za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji nastavit će pratiti medije te će zagovarati strože sankcije za one koji opetovano krše zakone i kodekse.

Mrežu čine Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za društveni razvoj, istraživanja i inovacije – INOVA, Ženska grupa Karlovac “Korak”, Udruga “Sofija”, Udruga Dugine obitelji,  SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, NDC Osijek – Nansen Dijalog centar, Centar za ženske studije, Udruga ZUM, Udruga HERA, Centar za podršku i razvoj civilnog društva “DELFIN”, te Mreža mladih Hrvatske kao podržavajuća članica.

Mreža je osnovana tijekom provedbe projekta “Seksizam naš svagdašnji”. Projekt provodi Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s Hrvatskim novinarskim društvom i Islandskom organizacijom za ženska ljudska prava Kvenréttindafélag Íslands, financiran sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške iz Fonda za aktivno građanstvo u okviru EGePe grantova u iznosu od €89.812,51, stoji na kraju priopćenja koje potpisuje programska koordinatorica za ženska i LGBTIQ+ ljudska prava, Nataša Vajagić.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI