Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
klima(nje)
Brienz

Klima(nje):
Švicarci moraju do sutra napustiti tisućljetno slikovito selo Brienz kako ih ne bi zbrisala golema stijena

Brienz

Na žalost, mještani malog lijepog planinskog sela Brienz u Švicarskoj, pokraj istoimenog gorskog jezera, naglo su shvatili kako upozorenja znanstvenika o drastičnim klimatskim promjenama nisu ekološka tlapnja i bespotrebno  paničarenje. Do sutra ujutro, to jest danas tijekom dana, svi – ali baš svi – moraju napustiti svoje selo koje na tom području postoji barem 2500 godina.

Kako javljaju švicarske vlasti, a onda prenose mediji, žiteljima Brienza je mrtvo ozbiljno naloženo da spakiraju svoje najnužnije stvari i potrepštine i odmah napuste domove. Razlog tome su dva milijuna kubičnih metara stijena s planina koje bi se mogli ubrzo srušiti na selo, a sve uslijed naglog topljenja ledenjaka uzrokovanih klimatskim promjenama i velikih kiša koje se očekuju ovih dana.

Inače, slikovito selo s mahom tradicionalnim kućama koji se zbog toga smatra i svojevrsnim muzejem na otvorenom se nalazi  na zemljištu koje se spušta prema dolini, zbog čega se čak i crkveni toranj naginje i nastaju velike pukotine na zgradama.

-Radilo se na pokušaju stabilizacije zemljišta, te je bilo nekih znakova da bi klizanje moglo usporavati. Ali zlokobna, planinska padina iznad Brienza u međuvremenu se počela raspadati. Geolozi su sada upozorili da se pomicanje stijena ubrzava. Dio stijene, nevino nazvan “otok”, do 2023. kliže sve većom brzinom. – ističu vlasti.

Već se upozoravalo kako bi se ova evakuacija mogla dogoditi ovog ljeta, no nakon što su najnovije procjene rizika pokazale da je odron kamenja neizbježan, naredba za evakuaciju stigla je iznenada u utorak ujutro. Od sada nitko tko ne živi u Brienzu neće smjeti ući u selo, a svi seljani moraju izaći najkasnije do petka.

Brienz

 

-Dogodilo se tako brzo. Svi smo mislili da ćemo imati više vremena, jako je čudan osjećaj – rekao je jedan Brienzčanin medijima koji su se sjatili u tom selu koje bi sutra poslijepodne trebalo biti napušteno, bez žive duše u njemu.

Švicarska je bogata i uređena država, pa je većini stanovnika ponuđen smještaj u susjednim selima, poput ljetovališta Lenzerheide, koje ima dovoljno mjesta jer je skijaška sezona završila, a ljeto još nije počelo. No ni najbogatija država ne može ništa protiv ovakvoga nečega.

Mnogi se sad pitaju zašto bi jedno selo doživjelo takvu sudbinu u Švicarskoj, gdje su građevinski propisi strogi, a procjena rizika stalan proces. No unatoč tome, švicarske alpske regije posebno su osjetljive na globalno zatopljenje. Kako se ledenjaci skupljaju, a permafrost visoko u planinama počinje topiti, stijene postaju sve nestabilnije.

Švicarski ledenjaci zabilježili su najgoru stopu otapanja od početka mjerenja prije više od stoljeća – izgubili su šest posto preostalog volumena ove godine, odnosno gotovo dvostruko više od prethodnog rekorda iz 2003. godine.

Otapanje je ove godine bilo toliko ekstremno da je stijena, zatrpana oko 1.000 godina, ponovo izronila na jednom mjestu, dok su pronađena tijela, pa čak i olupina aviona nestalog na jednom dijelu Alpa prije nekoliko desetljeća.

Brienz

-Znali smo da će do ove situacije doći s klimatskim scenarijima, barem negdje u budućnosti. I shvaćajući da je budućnost već ovdje, upravo sada, ovo je možda bilo najviše iznenađujuće ili najšokantnije iskustvo ovog ljeta – rekao je za Reuters Matthias Huss, voditelj Švicarske mreže za praćenje ledenjaka (GLAMOS).

Više od polovice ledenjaka u Alpama nalazi se u Švicarskoj, u kojoj temperature rastu otprilike dvostruko više od svjetskog prosjeka.

Ako emisije stakleničkih plinova nastave rasti, očekuje se da će alpski ledenjaci izgubiti više od 80 posto svoje sadašnje mase do 2100. godine.

Jače padaline povezane s globalnim zagrijavanjem uzrokuju eroziju i klizanje, a to je ono što se čini da se dogodilo u Brienzu. Prognoze o daljnjoj obilnoj kiši  bile su ono što je potaknulo iznenadnu odluku o evakuaciji.

Sat s kukavicom iz Brienza

-Kako će točno svo to kamenje pasti još nije jasno. Moglo bi se urušavati postupno, no moguće je i da se padina odlomi odjednom, čime bi Brienz bio potpuno uništen. – pojašnjava se.

Inače, prema posljednjem popisu stanovništva, u Brienzu i oklici živi oko 3000 stanovnika, a zbog pejzažne ljepote i mirnog ozračja, tamo je mnoštvo stranaca kupilo  kuće u podnožju planine Brienzer Rothorn, u regiji Bernese Oberland u Švicarskoj.

Dakako, najznačajnija gospodarska grana u tom selu je turizam, a prije je bilo drvorezbarstvo, u čemu su u Brienzu bili čuveni majstori.

Tamnošnja švicarska tvrtka Lötscher proizvodi jedine originalne drvene švicarske satove s kukavicom koji danas postoje u Brienzu.

Simbolično, čini se kako je kukavica iz sata zakukala upozorenje za evakuaciju.

Inače, u tom selu je stopa nezaposlenosti bila nešto veća od jedan posto.

Od sutra tamo biše neće biti nezaposlenih, a niti zaposlenih.

Drvena kuća u Brienzu

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI