Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
književno / KULTURA
Feđa Štukan u Kući umjetnosti Arsen predstavio autobiografiju Blank: “Da mi život nije bio takav kakav je bio, o čemu bih pisao?”

Feđa Štukan u Kući umjetnosti Arsen predstavio autobiografiju Blank:
“Da mi život nije bio takav kakav je bio, o čemu bih pisao?”

U prepunom šibenskom art klubu, Kući umjetnosti Arsen, sarajevski glumac, aktivist, glazbenik i pilot Feđa Štukan  predstavio je svoju autobiografiju Blank u kojoj je pove otvorio dušu i ogolio vlastiti život.
Razgovor s autorom je moderirala Olja Runjić, spisateljica i direktorica Međunarodnog festivala suvremene književnosti Šibenske književne ure – ŠKURE, koja je publici otkrila zanimljiv detalj: upravo Štukanova knjiga, kad je pročitala, bila je okidač za odluku da pokrene festival.

– Fenomen je što se događa s Blankom. Knjiga ima preko 30 izdanja, prevedena je na nekoliko jezika, uvedena je u lektire… Ja sam osobno stekla dojam da je to i knjiga koja je oda ljubavi prema životu i mislim da baš zato ima dobre reakcije publike  – kazala je Runjić pokušavajući šibenskoj publici  što upečatljivije predstaviti sarajevskog gosta.

Štukan, pak, prema vlastitom priznanju, i ne zna koliko je primjeraka knjige prodano, jer, kako je rekao, “meni je uspjeh tih nekoliko spašenih života, a tiraža me ne zanima toliko. Ljudi me često pitaju bih li promijenio svoj život da se mogu vratit u prošlost. Ja im na to kažem da bih promijenio to da manje patim, ali u tom slučaju bi tim ljudima uskratio pomoć. Da mi život nije bio takav kakav je bio, o čemu bih pisao. Ja sam ono što danas jesam zbog svega što mi se dogodilo, a ne usprkos tome – kazao je Štukan sinoć u Kući umjetnosti Arsen.

Blank je potresno štivo o životu čovjeka koji je prošao sve i svašta; od rata preko heroina do kriminala… Pričajući o iskustvu ratovanja, Štukan je istaknuo kako je na ratištu shvatio da nikome nikada ne želi oduzeti život.

– Otišao sam iz rata jer sam shvatio da imam samo ovaj život i da ga ne želim potrošiti na taj način. Danas toliko cijenim život da mi je dovoljno samo biti živ.

Još jedna zanimljivost: Štukan je knjigu napisao na nagovor holivudskih zvijezda Brada Pitta i Angeline Jolie. Oni su, naime, imali plan snimiti film o Štukanovom burnom životu o kojem su saznali na setu filma “U zemlji krvi i meda”, redateljskom prvijencu Angeline Jolie.

Blank je stvaran, surov, bolan i tragikomičan, a uvršten je u obaveznu literaturu na mostarskom te na londonskom Goldsmith sveučilištu! Knjiga je prevedena na engleski, francuski i talijanski.

Gostovanje Feđe Štukana u Kući umjetnosti Arsen ostvareno je u organizaciji s festivalom ŠKURE.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI