Neovisni novinarski portal
24.6.2024.
MORE
Otvara se Centar koralja Zlarin: Za vikend besplatno na otok, predavanja, koncert, radionicu disanja, sporta i ekologije…

Otvara se Centar koralja Zlarin:
Za vikend besplatno na otok, predavanja, koncert, radionicu disanja, sporta i ekologije…

Crveni koralj (Corallium rubrum) spada u skupinu žarnjaka i tipična je vrsta Sredozemnog mora. Njegova rasprostranjenost seže od 5 pa sve do 200 metara dubine. U Jadranu se uglavnom nalazi na vanjskim stranama otoka i to na područjima gdje su godišnje promjene temperature i saliniteta male. Brzina rasta crvenoga koralja iznosi 4 do 8 mm godišnje.

Obrađeni crveni koralj ima iznimno visoku komercijalnu vrijednost i upotrebljava se za izradu nakita poput narukvica, ogrlica, prstenja, privjesaka, broševa i sl.
 
U prošlosti se crveni koralj vadio s pomoću inženja, tj. drvene ili metalne naprave u obliku križa kojoj su na rubovima pričvršćene mreže. U sredini, na križanju, objesio bi se kamen težak od 30 do 50 kilograma te bi se inženj vukao brodom po dnu ili uz litice. Na taj bi se način, osim ciljane vrste. tj. crvenoga koralja, otkidalo i brojne druge organizme. Danas je izlov crvenoga koralja puno selektivniji jer se vadi opremom za autonomno ronjenje i to smiju činiti samo koraljari koji za tu djelatnost imaju koncesiju izdanu od Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Svakom je koraljaru dopušteno izvaditi 200 kilograma crvenoga koralja lijekom lovne sezone. Najveći uzrok opadanja brojnosti populacija crvenoga koralja ilegalni je izlov kojim nesavjesni ronioci opustošuju cijela staništa ne ostavljajući populaciji mogućnost da se obnovi. Osim ilegalnog izlova, na brojnost populacija crvenoga koralja utječu i kočarenje, ribolov mrežama, sidrenje brodova, onečišćenje, a u posljednje vrijeme i globalno zagrijavanje.
 
U Hrvatskoj je crveni koralj zaštićen Zakonom o zaštiti prirode (NN, 70/05 i 139/08). Ministarstvo kulture donijelo je Pravilnik o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim (NN, 7/06 i 99/09) u kojem se crveni koralj navodi kao zaštićena zavičajna vrsta. Trenutačno je u izradi Akcijski plan za zaštitu crvenoga koralja koji bi preko specifičnih ciljeva trebao pružiti osnovu za što učinkovitiju zaštitu te dragocjene vrste.  
 
izvor: DRŽAVNI ZAVOD ZA ZAŠTITU PRIRODE

Nakon što ste doznali ponešto o crvenom koralju, a čije je vađenje iz mora nekoć bila temeljna gospodarska djelatnost na otoku Zlarinu, evo sada i najave kako je za Šibenčane i druge organizirano tijekom prva dva lipanjska vikenda na Zlarinu besplatno razgledavanja novootvorenog  Centra koralja Zlarin, a priređen je i besplatan brodski prijevoz iz Šibenika, javljaju iz ustanove Tvrđava kulture. Više detalja u nastavku…  

Organizirani prijevoz iz Šibenika

Brod Ina s Gata vrulje za Zlarin u prvom vikendu lipnja isplovljava ukupno četiri puta prema sljedećoj satnici:

Subota, 3. lipnja   polazak 10,00 i 15,00 sati
         povratak 19,30 i 20,30 sati
Nedjelja, 4. lipnja polazak 10,00 i 11,00 sati
         povratak 16,30 i 18,00 sati

„Karte za brod mogu se besplatno preuzeti u Kući umjetnosti Arsen, pri čemu je važno voditi računa da se putnici koji su za Zlarin isplovili u prvom terminu vraćaju sa Zlarina u Šibenik također u prvom terminu, a putnici koji su na Zlarin otišli u drugom terminu, vraćaju se drugim terminom, kako bi svi imali osigurano mjesto na brodu. Kapacitet broda je ograničen, i u jednoj vožnji može prevesti najviše 200 putnika.“, naglašavaju iz Tvrđave kulture koja upravlja Centrom koralja.   

Ulaz u Centar, spomenimo, slobodan je od petka 2. lipnja, zaključno s nedjeljom 11. lipnja, do kada posjetitelji mogu razgledati obnovljenu Kuću Kažerma u kojoj je vrlo zanimljivo ispričana priča o neraskidivoj stoljetnoj vezi koralja i Zlarinjana.   Radno vrijeme Centra je od 9 do 21 sat.

Posjetitelji koji Centar požele razgledavati u prva dva lipanjska vikenda, moći će se otokom i provozati biciklima koje će moći bez preuzeti bez naknade. Oba vikenda na Zlarinu traje i akcija slobodnog učlanjenja u Klub prijatelja, koji omogućuje besplatan ulaz na šibenske tvrđave i ulaznice za koncerte po prijateljskim cijenama.

Subota, 3. lipnja

Program u subotu počinje u 11 sati kada na gusterni ispred Kuće Šare počinje predstava Slanko i Vlastica, dok će najmlađi posjetitelji u 12 sati imati priliku sudjelovati na eko radionici ‘More’ u Kući Šare koju će voditi Lidija Lijić, višestruka svjetska rekorderka u ronjenju na dah i direktorica Sea Shepherd Croatia. Radionica je namijenjena osnovnoškolcima kojima će voditeljica približi ljubav prema moru te ukazati na potrebu njegove zaštite. Broj sudionika je ograničen, a prijave su obavezne na citypoint@tvrdjava-kulture.hr, uz navođenje imena i datuma radionice te kontakt podataka sudionika.

„Svi koji žele razgledati novootvoreni Centar koralja za to će imati priliku već u subotu 3. lipnja kada smo organizirali dva stručna vodstva. Prvo počinje u 11.30 sati, a drugo u 12.30 sati Kući Kažerma – izložbenom prostoru sa stalnim postavom koji priča priču o neraskidivoj vezi Zlarinjana i koralja te uključuje prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga. Subotnji program zaključit će u 18 sati predavanje Tajne koralja koje će u Kući Šare održati Pavel Ankon“ poručuju iz Tvrđave kulture. 

Nedjelja, 4. lipnja

Najmlađi će na Zlarinu uživati i u nedjelju ujutro jer u 10.30 sati počinje Fingac Fiesta. Djeca će na zlarinskom Fingacu imati prilike okušati se na speleopoligonu, zip lineu, slack lineu, bacanju frizbija i još puno toga!

– Jako zanimljiv program pripremili smo u nedjelju i u Kući Šare. Od 11 sati počinje radionica disanja, sporta i ekologije nazvana Ronjenje u tišini koju će također voditi Lidija Lijić. Radionica je namijenjena odraslima, a sudionici će tijekom dva i pol sata imati priliku učiti o ronjenju na dah; o tome kako zadržati dah, o važnosti pravilnog disanja te konceptu mindfullnesa, sve kroz predstavljanje rada udruge Sea Shepherd kao vodeće svjetske udruge s ciljem zaštite i očuvanja ribljeg fonda – ističu iz Tvrđave kulture. I za ovu radionicu potrebne su prijave na mail citypoint@tvrdjava-kultu.hr uz kontakt podatke te naznaku imena radionice.

Posjetitelji i u nedjelju imaju priliku s vodičem prošetati Centrom koralja, i to u dva termina – u 11,30 i u 12,30 sati.

Nedjelju će zaključiti koncert grupe JeboTon – koncert počinje u 13 sati na zlarinskom Fingacu.

Hrvatski centar koralja Zlarin s radom počinje 2. lipnja 2023.

-U Hrvatskom centru koralja Zlarin na inovativan i zanimljiv način ispričana je priča o stoljetnoj tradiciji koraljarstva na tom otoku šibenskog arhipelaga. Koraljarstvo je najznačajnije kulturno naslijeđe i najveća posebnost Zlarina, a prvi pisani tragovi o Zlarinjanima kao najpoznatijim lovcima na koralje sežu još u 15. stoljeće. Sve od tada, crvene koraljne grane provlače se kroz sve pore života, povijesti i tradicije Zlarina, „otoka koralja“. Otvaranjem Centra koralja, crveni koralj postaje pokretač razvoja otoka na sasvim drukčiji način. Umjesto eksploatacije, atraktivnost crvenog koralja i njegov status postaje temelj narativa o potrebi očuvanja bioraznolikosti. – vele u Tvrđavi kulture.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI