Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
djeca / KULTURA
U spomen na veliku Vesnu Parun: Zlarinjani će zapaliti svijeću pod njezinom maslinom, a šibenska Gradska knjižnica i zlarinski KUD “Koralj” organizirali su likovno-literarni natječaj “Mačke”

U spomen na veliku Vesnu Parun:
Zlarinjani će zapaliti svijeću pod njezinom maslinom, a šibenska Gradska knjižnica i zlarinski KUD “Koralj” organizirali su likovno-literarni natječaj “Mačke”

Prošlo je više od stoljeća, skoro sto jedna godina od rođenja Vesne Parun. Budući da se bliži rođendan, pomalo zapostavljene velikanke hrvatske književnosti rođene na otoku Zlarinu, 10. travnja 1922., razgovarali smo sa Katarinom Gregov, direktoricom Turističke zajednice Zlarina, kako bi saznali što Zlarinjani spremaju u spomen na veliku pjesnikinju.

– Hoće li se prigodno, na Zlarinu, proslaviti rođendan Vesne Parun?

Što se tiče obljetnice rođenja, budući da spada na Uskršnji ponedjeljak, vjerojatno ćemo samo zapaliti svijeću pod njenom maslinom.

– Zadnje vrijeme sramežljivo se spominje uređenje rodne kuće Vesne Parun. Kada se može očekivati otvorenje, u kojoj je fazi projekt?

Projekt uređenja kuće Vesne Parun je prekrasna ideja i želja mještana, no koliko znamo nitko ga nije ni pripremio, a kamoli prijavio na neki natječaj- kaže Gregov.

S obzirom da će se zaista skromno obilježiti rođendan Vesne Parun na njenom rodnom Zlarinu, potražili smo prigodni program nešto dalje, u Šibeniku. U gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ otvorena je izložba likovnih i literarnih radova s natječaja za učenike osnovnih škola Šibensko-kninske županije na temu “Mačke”. Podijeljene su nagrade i zahvalnice nagrađenoj djeci i školama.

Osma je godina zaredom kako u organizaciji Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik i Kulturno-umjetničkog društva “Koralj” Zlarin provodimo likovno-literarni natječaj “Mačke” za učenike osnovnih škola Šibensko-kninske županije, u povodu 101. obljetnice rođenja jedne od najpoznatijih hrvatskih književnica, Vesne Parun (Zlarin, 10. 4. 1922. – Stubičke Toplice, 25. 10. 2010.).

U poznatom romanu za djecu “Mačak Džingiskan i Miki Trasi” Vesna Parun nam pripovijeda o dva mačka koji su se okotili jednog davnog ljeta na rtu Bućini na otoku Zlarinu. Nema više Vesne Parun, nema ni Džingiskana, ni Mikija Trasija, ali zato je Zlarin pun nekih drugih mačaka koje sanjaju svoja putovanja i kreću u svoje avanture.

Njima i Vesni Parun, uoči dana njezina rođenja, 10. travnja, posvetili smo ovaj natječaj.

Mačke, te umiljate, drage i korisne životinje, česta su tema likovnih i literarnih djela, stoga smo pozivali osnovce naše županije da se okušaju u ovom likovno-literarnom izazovu i da svojom pjesmom, kratkom pričom, slikom, crtežom ili skulpturom dočaraju svoje džingiskane i mikije trasije.

 Na natječaju ove je godine sudjelovalo čak 267 djece iz 15 škola. Uvažavajući školski program i usklađenost s mogućnostima dobne skupine izborno je povjerenstvo odlučilo dosuditi više nagrada nego inače s ciljem poticanja djece u kreativnom izražavanju, promicanja kulture čitanja i upoznavanja vrijednih djela naše književne baštine i razvijanja ljubavi prema životinjama.

Jako je puno nagrađenih serija likovnih radova jer su, zahvaljujući stručnom i predanom radu mentora, svi uspjeli u ostvarenju likovnog zadatka, tehnički su visokokvalitetni, originalni i kreativni. Dugovječnost ovoga natječaja, zanimljivost teme, te veza s toliko značajnom osobnošću kakva je Vesna Parun, garancija su da će Mačak Džingiskan i Miki Trasi i ubuduće osvajati srca najmlađih – istaknuto je na Facebook stranici knjižnice.

Rezultati likovno-literarnog natječaja “Mačke” 2023.

 Literarni radovi:

Nagrađeni:

  1. “Maca i baka“, Paula Perković – 5. razred, Osnovna škola Primošten, Primošten. Mentorica: Gordana Pulić
  2. “Moja mačka”, Marko Malenica – 1. razred, Osnovna škola Jurja Šižgorića, Šibenik. Mentorica: Marina Vukšić
  3. „Moj Piko“, Hana Mijat – 3. razred, Osnovna škola Meterize, Područna škola Prvić Šepurine. Mentorica: Marisa Krolo

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI