Neovisni novinarski portal
26.9.2023.
PRAVDOSUĐE / Vlada
Plenkovićev return Dobroniću: Ubuduće, kad se očitujete, osvrnite se na retoriku onih koji obezvrjeđuju sudbenu vlast, a to sigurno nije Vlada…

Plenkovićev return Dobroniću:
Ubuduće, kad se očitujete, osvrnite se na retoriku onih koji obezvrjeđuju sudbenu vlast, a to sigurno nije Vlada…

Mafijaški obračun s propucavanjem jedne osobe u Splitu,  izgorjeli automobil osječke sutkinje u podmetnutom požaru, dva automobila u plamenu na Cresu, i to privatna vozila policijskih službenika, od kojih je jedan šef lošinjske policije, pa onda palež u Solinu, i sve to pet dana za redom,  za svaku ozbiljnu vlast bilo bi zvono na uzbunu. U Hrvatskoj je, međutim, državni vrh o tome nastojao što duže šutjeti, odnosno, jedva da je nešto zucnuo pod pritiskom oporbe i ukupne zabrinute javnosti. Kao da su i sami na meti domaće mafije, pa u strahu za goli život hine da ne vide što im se u državi događa. No, kad je o tome progovorio predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, njegove su riječi trenutno naišle na “oganj i bijes” iz Banskih dvora.

Na sjednici Vlade. u četvrtak. premijer se prije svega pohvalio ekspeditivnim uhićenjem osobe koja je odgovorna za podmetnuti požar na automobilu osječke sutkinje Vlaste Šimenić Kovač, a odmah potom ljutito je očitao bukvicu predsjedniku Vrhovnog suda jer se ovaj usudio prozvati HDZ-ove ministre koji su na zaredale podmetnute požare, sa svim elementima napada na institucije, pa time i državu, doslovce zanijemili. Premijer mu je poručio da se ubuduće, kad se javno očituje, svakako osvrne na retoriku onih koji obezvrijeđuju sudbenu vlast, a to “sigurno nije Vlada”.

Naprotiv,Vlada uvijek osuđuje svaki pokušaj pritiska na pravosuđe, ustvrdio je Plenković, ne propuštajući se pohvaliti policijskom ekspeditivnošću koja je već rezultirala uhićenjem počinitelja u slučaju paleži u Osijeku.

Dobronić mu nije “dobro sjeo”. Zašto bi Vrhovni sud prozivao njegove ministre, kad Vlada apsolutno poštuje neovisnost pravosuđa i dignitet sudaca?!

Njegova vlada, naglasio je, itekako vodi računa o tome da se ne narušava ugled pravosuđa, ne kritizira pravomoćne presude, ne pritišće DORH pozivima na uhićenja, ni vrijeđanjima pravosudnih dužnosnika na profesionalnoj i osobnoj razini, brani se premijer, nego naprotiv uvijek upozorava i osuđuje ponašanje kakvom pribjegavaju predsjednik Republike i oporba.

Pa, ubuduće, kad se javno očituje, bio bi red, poručio je Plenković predsjedniku Vrhovnog suda, da se osvrne na retoriku onih koji obezvrjeđuju sudbenu vlast i doživljavaju je kao trećerazrednu, i narušavaju njen ugled u javnosti. A to sigurno nije Vlada, tvrdi, a ni prozvani ministar pravosuđa, još manje ministar unutarnjih poslova, čvrsto je stao iza svojih kolega Andrej Plenković.

Premijer se zapravo referirao na otvoreno, javno izraženo nezadovoljstvo Vrhovnog suda zbog izostale reakcije  ministra pravosuđa Ivana Malenice i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića na slučaj osječke sutkinje čije je vozilo odletjelo u zrak. VS se oglasio priopćenjem, upozoravajući kako  taj incident ima sasvim sigurno veze sa suđenjem, odnosno predmetima u kojima sudi vlasnica izgorjelog automobila.

Takvu vrstu kritike premijer naprosto ne podnosi, pogotovo jer se on već u utorak, naglasio je, jasno očitovao, a policija je već uspješno detektirala i privela počinitelja.

-Ne radimo pritisak na pravosuđe, niti kroz medije na DORH, USKOK niti na bilo koju drugu instituciju i očekujemo od drugih političkih aktera da se u demokraciji ponašaju kao što se ponašamo mi-rekao je potpuno nekritički Plenković, koji je ne tako davno javno prozivao glavnu državnu odvjetnicu i najavljivao kako će je pozvati na razgovor ( zapravo “na red” ) zbog uhićenja njegovih inkriminiranih prvotimaca.

A, ako je njegova odabrana HDZ-ekipa mjera poželjnog demokratskog ponašanja, teško nama…

Radovan Dobronić (foto N1)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI