Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
priroda i društvo
Finale Flore Dalmatice: Predavanja Antonije Mihaljević o permakulturi i uzgoju vlastite hrane, sajam bilja i sjemenja, izložbe i izlet u zeleni Drniš

Finale Flore Dalmatice:
Predavanja Antonije Mihaljević o permakulturi i uzgoju vlastite hrane, sajam bilja i sjemenja, izložbe i izlet u zeleni Drniš

Program drugog festivala prirode Flora Dalmatica u Šibeniku ušao je u zadnji tjedan održavanja: do kraja travnja publiku očekuju predavanja, sajam i razmjena bilja i sjemenja Zelenarijum te čak dvije izložbe, a Flora Dalmatica vodi i na izlet u Drniš. U programu sudjeluju planinarsko – ekološka udruga Stribor iz Šibenika, Udruga Permakultura Dalmacija iz Splita, Antonija Mihaljević te umjetnik Koraljko Greben i Fotoklub Šibenik te Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik. Sva događanja održat će se u nezavisnom kulturnom centru Azimut ili ispred njega te su besplatna za sve zainteresirane sudionike.

Prvo događanje na rasporedu je večeras, u četvrtak, 27. travnja, s početkom u 19 sati. Riječ je o predavanju pod nazivom „Uvod u permakulturu” koju će održati Kristina Dobra, članica planinarsko – ekološke udruge Stribor iz Šibenika. Kako je istaknula, riječ je o predavanju koje će dati odgovore na ona uobičajena pitanja o tome što je permakultura, tko se njome može baviti i čemu nam ona služi.

Nakon toga, također u NKC Azimut u Šibeniku, u 20 sati bit će otvorena izložba „Ljubav” autora Koraljka Grebena koji je itekako poznat domaćoj publici, no ovog se puta umjetnik s obale rijeke Neretve po prvi put u Šibeniku predstavlja samostalnom izložbom. Otvorenje izložbe „Ljubav” ima i glazbenu podlogu u izvedbi domaćeg glazbenog umjetnika poznatog kao Fikcio Monger.

Petak, 28. travnja, u Šibeniku je rezerviran za još jedan program Flore Dalmatice, još jedno predavanja, ovog puta u izvedbi Antonije Mihaljević iz Udruge Permakultura Dalmacija. Mihaljević će održati predavanje pod nazivom „Uvod u uzgoj vlastite hrane” s početkom u 19 sati u Azimutu.

„Prezentacija je prikaz vlastitog iskustva predavača kroz duži niz godina organskog uzgoja hrane”, istaknula je Mihaljević, predana uzgajivačica dobre hrane, članica HGSS-a, HPK ‘Sv. Mihovil’…itd., dodajući kako je predavanje nastalo iz želje da se objedine početne stvari potrebne osobama koji tek kreću u uzgoj vlastite hrane.

Antonija Mihaljević bit će i jedna od izlagačica na sajmu i razmjeni biljki i sjemenja „Zelenarijum” planiranom za subotu, 29. travnja, ispred azimuta od 10 do 14 sati. Prijave za sudjelovanje još traju te se zainteresirani prijaviti mogu na e-mail dalmaticaflora@gmail.com . Sudjelovanje je besplatno i preporučeno jer, osim toga, na istom mjestu u 11 sati bit će otvorena pop up izložba fotografija „Flora Dalmatica – Tragom Roberta Visianija” članova Fotokluba Šibenik.

Antonija Mihaljević (desno)

„U prikazima „Flore Dalmatice“ šibenskih fotografa/kinja „u travi se žute cvjetovi“  Vladimir Vidrića, „široko ti polje“ crvenih makova i sve je toliko lijepo da ničije oči nisu po riječima Dobriše Cesarića „Uprte u zemaljske stvari“.   Fotografije s izložbe „Flora Dalmatica – Tragom Roberta Visianija“ Promatrača  tjera da zastane, duboko udahne i pusti da ga cijelog prožme nepatvoreni svijet prirode”, stoji u opisu izložbe koja slijedi pod, nadaju se organizatori, vedrim nebom u subotu ujutro.

U drugoj godini održavanja, Flora Dalmatica izlazi u Drniš zahvaljujući inicijativi članica Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik koje uz pomoć kolegice Josipe Petrine organiziraju zelenu turu Drnišem također u subotu, 29. travnja, s početkom u 12 sati. Okupljanje je na drniškoj Poljani, a veliko finale u Staroj mlinici u kanjonu rijeke Čikole.

„Drniš je grad u kojem je Robert Visiani proveo čak pet godina u službi općinskog liječnika. Iz Drniša je kretao na svoje izlete po obližnjoj Promini”, podsjetili su šibenski vodiči zašto baš zadnja Zelena tura ide putevima Roberta Visianija kroz Drniš.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI