Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
hadezejština / POLITIKA
U inat oporbi, Plenković sada predlaže ne 6, nego čak 10 mjeseci naknade za roditelje njegovatelje nakon smrti njihova djeteta! Kakav egotrip!

U inat oporbi, Plenković sada predlaže ne 6, nego čak 10 mjeseci naknade za roditelje njegovatelje nakon smrti njihova djeteta! Kakav egotrip!

Što znači vijest koju post festum Sabora, ekskluzivno šef HDZ-a i Vlade Andrej Plenković priopćava javnosti o tome da će roditelji njegovatelji dobivati naknade, ne 6, nego čak 10 mjeseci nakon smrti djeteta? A upravo to je, iako je vladajuća većina u Saboru tek pred koji dan odlučila suprotno, najavio Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. Zar je doista tom čovjeku jedino važno da on bude taj koji će takvu odluku predložiti i svoju poslušnu, nekritičku družbu, kad on to odluči, za to i pridobiti? Takav egotrip još na ovim prostorima nismo vidjeli!

Netom po završenoj sjednici stranačkog Predsjedništva, Plenković se obratio novinarima i prokomentirao teme o kojima se raspravljalo, a između ostalih dotakao se i problema roditelja njegovatelja i njihovog prava na naknadu i nakon smrti djeteta. I gle čuda, iako je baš sve poduzeo da Sabor odbije prijedlog zastupnice oporbenog Glas-a Anke Mrak Taritaš da se izmjenama Zakona roditeljima njegovateljima omogući da nakon smrti bolesnog djeteta primaju naknadu još šest mjeseci, dakle, da ih se ne tjera odmah na burzu rada ili na posao, sada odjednom najavljuje da će roditelji njegovatelji  dobivati naknadu od države čak 10 mjeseci nakon djetetove smrti!?

Kako sad to? Nije li vladajuća većina sa 77 glasova odbila prijedlog Mrak Taritaš, bešćutno se oglušujući o vapaje roditelja koji su bili u sabornici prilikom donošenja te sramotne odluke? Nije pomoglo ništa, pa ni argumenti kako zastupnici i drugi dužnosnici imaju pravo na naknadu 6 +6 nakon mandata, pa čak i oni inkriminirani i pod optužnicama, a roditeljima koji su tek izgubili dijete ne želi se dati naknadu ni šest mjeseci dok ne odžaluju u miru svoj gubitak, veći od bilo kojeg drugog.

Da bi post festum, mrtvo hladno premijer, nakon Predsjendištva HDZ-a,  razmetljivo najavljivao i povećanje iznosa naknada i produljenje razdoblja u kojem će roditelji ostvarivati pravo na naknadu nakon smrti djeteta.

-Čuli smo poruku Sabora kada je riječ o naknadi za roditelje njegovatelje. Danas sam obavio konzultacije s ministrom Piletićem i dao sam mu nalog da se poveća naknada, koju će on predložiti u novom Zakonu o socijalnoj skrbi, i drugo, da se definira period kojim bi se naknada dala roditeljima njegovateljima za 10 mjeseci. To će biti okviri u kojima će ministar izaći s izmjenama, uz druge izmjene koje je pripremalo ministarstvo- pohvalio se Plenković svojom dobrohotnošću. Jer, on je taj koji je dao nalog ministru što će raditi i koliko će mjeseci roditelji njegovatelji imati pravo na naknadu, a neće njemu tamo neka inferiorna oporba govoriti što i kako treba činiti!

I zato roditelji neće primati naknadu šest mjeseci kako je predlagala Mrak Taritaš a podupirala cijela oporba, nego čak 10 mjeseci, što govori koliko je Plenković velikodušan i kako on više i bolje razumije roditelje od bilo koga drugog, nekmoli oporbe…

Kad su ga novinari pitali kako to da se “probudio” tek nakon prijedloga oporbe, pa tek sada, nakon što je odbio oporbeni prijedlog, odlučuje povećati i iznos naknade i produžiti rok konzumiranja prava na nju nakon gubitka djeteta, šef HDZ-a je ispalio klasičan HDZ-ovski ćorak. Jer, kaže, oporba je ranije bila protiv odluke o povećanju naknade za roditelje njegovatelje ( ?! )

I što to znači? Da treba za inat oporbi uskratiti pravo onima kojima je i s naknadom dovoljno teško?! Da na ovako osjetljivom i bolnom pitanju treba egzibicionistički bildati svoj ego, umjesto da se prijedlog prihvatio naprosto jer je opravdan i u duhu socijalne države kakva bi Hrvatska trebala biti, a svakodnevno nam pokazuje da to nije?

Takvo egoistično, nadmeno ponašanje premijera čija uvijek mora biti i prva i zadnja, postalo je krajnje degutantno i za svaku osudu. Plenković definitivno nije političar velikog formata nego sitna, samodopadna duša opijena vlastitom moći. Daleko od demokratskog lidera…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI