Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
političarenje / Vlada
Plenkovićevo discipliniranje ministara u poslu s obveznicama ili kako je “mali Oleg” stisnuo zube i uplatio, mada nije htio…

Plenkovićevo discipliniranje ministara u poslu s obveznicama ili kako je “mali Oleg” stisnuo zube i uplatio, mada nije htio…

Vlada Andreja Plenkovića šaptom je – pala! Pred državnim obveznicama. Točnije, pred autoritativnim šefom koji ne zna što znači “NE”. Zaludu su se neki od njih opirali, nisu tome skloni, govorili su, ne kupuju ni nekretnine, za njih samo stara sigurna čarapa u ormaru igra, ali naposljetku su se morali pokoriti. Pa i onaj najeksplicitniji među njima, Oleg Butković. Šef je slomio njegov otpor bez milosti, kao kod malog djeteta koje ne voli ribu, plače i odbija, makar moralo gladovati, ali mu je uporni roditelji koji ne trpe pogovora, ipak, prisilno uvale. Tako je i ministru Butkoviću premijer Plenković na kraju uvalio vladine obveznice. Htio ne htio, morao je kupiti bar onaj minimalni paket od 500 eura. Mali Oleg je stisnuo zube, vikao “neću, neću”, ali tata je bio neumoljiv…E hoćeš!

I tako će i potpredsjednik Vlade, ministar prometa Oleg Butković investirati u narodne obveznice koje građani mogu uplatiti zaključno sa 1. ožujka, a potom će biti dostupne institucionalnim investitorima, ali samo 3. ožujka, i gotovo. Vlada je planirala izdanjem obveznice prikupiti milijardu eura, pa je premijer Andrej Plenković pozvao građane da ulažu u narodne obveznice, s kamatom od 3,25 posto godišnje i rokom dospijeća 2025., što je sigurno ulaganje.

Ali, odmah se pokazalo da i neki članovi Vlade nisu osobito raspoloženi prema ovom “nerizičnom poslu”, a Plenkoviću je vjerojatno temperaturu najviše podigao ministar financija Marko Primorac. Kakvog li paradoksa, ministar koji javno promovira obveznicu kao kvalitetno ulaganje i pledira na građane da se odazovu, na pitanje hoće li i sam uložiti, zbunjeno muca kako se mora o tome dogovoriti sa suprugom, ali će se truditi, veli, da bar nešto uloži.

Drugi ministar, prostodušni Oleg Butković koji nije shvatio da se to ne smije, glatko je odbio bilo kakvu mogućnost da se i sam upusti u takvo ulaganje. O tome, rekao je, nije ni razmišljao, ali ne, neće uložiti, nije taj tip, ne ulaže ni u nekretnine.

Na pitanje kako očekivati da građani ulažu ako to neće ministri, jednostavan kakav jest, Butković je rekao da se građani ne moraju baš na njega ugledati.

I malo pomalo, dok su oni najlojalniji “velikom vođi” spremno stavljali “lovu na sunce” i poput ministra gospodarstva, ambicioznog Davora Filipovića, stotinom tisuća uloženih eura šefu svjedočili svoju bespogovornu odanost, skršen je i otpor Primorčeve supruge, pa čak i sasvim odlučnog Butkovića!

Primorac je, ajde da baš ne bude najgori, investirao, kako navodni Večernji list, 20 tisuća eura, tek petinu iznosa  narodnim obveznicama potpuno predanog Filipovića, a Butković je svojim minimalnim upisom svega 500 eura zapravo potvrdio da odluka nije ni njegova ni njegove supruge, nego politička stega koju je bio primoran poštovati.

Jer, za razliku od Primorca koji je svoju početnu rezerviranost pravdao potrebom da se dogovori sa suprugom, Butković je i nakon obiteljskog razgovora ponovio kako su odlučili da to nije za njih.  Na kraju, jest da je upisao simboličan iznos, ali njegova je volja slomljena…

Tako stvari funkcioniraju u modernoj demokršćanskoj, konzervativnoj stranci zvanoj HDZ. Nema tu demokracije. Samo jedan odlučuje, na ostalima je da slušaju i provode ono što je odlučio “big boss”. I naravno, nikome ne pada na pamet pitati šefa koliko je on uložio u narodne obveznice, je li njegova supruga bila suglasna s tim ili i kod kuće samo on odlučuje. Pa tako znamo za Filipovića, povijesno najvećeg stranačkog poltrona ikad, poznato nam je i koliko su upisali oni koji su spram obveznice bili najsuzdržaniji, ali ne i koliko je uložio premijer. To je irelevantno, bitno je da je njegova sljedba poslušno ispoštovala njegovu volju.

Objektivno govoreći doista je nelogično da Vlada koja izdaje obveznicu, taj posao sama sabotira. Jer, država se odlučila obveznicu staviti na tržište s razlogom, naime, na naplatu dospijevaju neodgodivi dugovi države, pa je i ovo način da se novac namakne testirajući povjerenje građana u državu i propitkujući njihovo “srce domoljubno”.  Najmanje je uvjerljivo Primorčevo obrazloženje kako je “cilj u što većoj mjeri uključiti građane te oživjeti tržište kapitala i vratiti građane na njega”.

Ali dobro, kako god uzeli, nekako se logičnim čini da članovi Vlade svojim primjerom ohrabre druge građane u priželjkivanom ulaganju. Pa je svakako iskreni otpor ministra Butkovića, koji čak u dva navrata ponavlja kako neće investirati, a konzultirao se i sa suprugom i zajedno su odlučili da neće ići u taj pothvat, s obzirom na njegovu poziciju u Vladi. neprikladan. A njegova usputna poruka, kako je to dobra stvar ( ulaganje u obveznice ), neiskrena i nepotrebna.

Uostalom, morao je znati da će pokleknuti. Premijer mu je, vjerojatno objasnio da to nije stvar njegove volje i izbora, pa je disciplinirano pristao. Simbolično, s 500 eura uloga. Ali, nema “NE”. To se u HDZ-u ne radi. Znamo kako je prošla oporba kad se drznula odbiti Plenkovićevu prejudiciranu odluku o obuci vojnika iz Ukrajine u Hrvatskoj, pa sad u svakoj prilici slušaju premijerova uvrijeđena etiketiranja rusofilstvom, svrstavanjem na pogrešnu stranu povijesti, sramotom od koje se neće za 150 godina oprati… A što bi tek bilo da mu se suprotstavi netko od njegovih ljudi? Pa taj bi sutra letio iz HDZ-a! A tko je i gdje je onda…?

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI