Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
INTERVJUI
Interview/ Mile Kekin, nekadašnji frontmen Hladnog piva: Nemam nikakvih političkih ambicija, ali daleko od toga da sam apolitičan, to si mogu dopustiti samo jako bogati nasljednici…

Interview/ Mile Kekin, nekadašnji frontmen Hladnog piva:
Nemam nikakvih političkih ambicija, ali daleko od toga da sam apolitičan, to si mogu dopustiti samo jako bogati nasljednici…

Nekadašnji frontmen legendarnog Hladnog piva Mile Kekin u intervjuu za TRIS u povodu novog albuma koji će svoju pretpremijeru imati u subotu, 1. travnja, u šibenskom klubu Azimut, nije bježao ni od drugih tema koje mu pomalo ulaze pod kožu htio to ili ne. Pretresli smo neke aktualne teme, pa i one političke jer, kako je i sam pjevao,  „politika ga je u životu uvijek pratila u stopu“.

U svakom slučaju, Mile se, kako kaže, veseli pizzi u Azimutu, čuo je da je odlična, a mi se veselimo koncertu.

– Nastupate u šibenskom klubu Azimut, u subotu 1. travnja. Radi se o koncertnoj pretpremijeri albuma. Singl Ratnik svjetla najava je albuma. Koliko ste se u solo karijeri stilski odmakli od Hladnog piva i kakav repertoar publika može očekivati u Azimutu?

U Azimutu ćemo po prvi put odsvirati dio novog albuma. Prve singlove Mala i Ratnik svjetla ćemo također po prvi puta izvesti svi skupa, jer sam ih dosad izvodio samo u trio verziji. Album izlazi uskoro, a bit će na neki način i tematski i žanrovski mješavina svega što sam u zadnjih trideset godina radio. Što znači da će biti i onih glasnijih i otrovnijih pjesama, ali i par balada za koje je bilo razloga u ovih zadnjih pet godina koliko je prošlo od mog zadnjeg albuma.

– Pjesma „Mala“ inspirirana je vašom kćeri. Kako se dogodilo da se pjesma pretvorila u slikovnicu kojoj je uz vas autor i Tomislav Torjanac, koji je ilustrirao i remek-djela „Kako živi Antuntun“ i „Grga Čvarak“?

Naš zajednički prijatelj je čuo Malu, a kako radi u jednoj izdavačkoj kući, predložio je da pjesma dobije i svoju slikovnicu. Naravno da sam se silno razveselio kad sam čuo da će baš Torjanac, kojeg izuzetno poštujem i čije sam slikovnice čitao svojoj djeci, raditi slikovnicu po mojoj pjesmi.

– Turneja kojom ćete promovirati novi album uskoro kreće. Koliko se vaš odnos prema koncertima i putovanjima promijenio u zadnja tri desetljeća?

Pa nije se baš nešto promijenio, i dalje s voljom ulazim u kombi, volim putovati, svirati i općenito mislim da imam najbolji posao na svijetu. Jedino što leđa malo više bole nakon dužih truckanja po kombiju. Dok mi bude gušt putovat ću i nastupati, a kad i ako se zasitim otvaram kafić ili frizeraj.

– Imate prilično pomlađeni bend čiji članovi sviraju u raznim alternativnim grupama. Koliko pratite današnju aktualnu alternativnu scenu?

 Pratim koliko stignem, najviše novih bendova čujem kad sviramo na festivalima. Ima odličnih novih bendova i najgore mi je kad čujem ona kukanja da danas klinci slušaju samo cajke i nitko ne svira gitare.

– Pjesma „Politika“ izašla je pred izbore 2000. godine. U međuvremenu ste otvoreni pristaša zeleno-lijeve koalicije. Imate li neke ozbiljnije političke ambicije ili će sve ostati na potpori?

 Nemam nikakvih političkih ambicija, ali daleko od toga da sam apolitičan jer si taj luksuz ne mogu dopustiti. To mogu jedino jako bogati nasljednici ili oni koji u Hrvatskoj samo ljetuju, ali ne i mi koji ovdje živimo i koji bi htjeli da nam i djeca ovdje ostanu živjeti.

– Na ovim prostorima lijepih stvari ima, ali ima i gluposti dokle pogled seže. Bez obzira bavili se politikom ili ne, sigurno imate mišljenje o tome što treba mijenjati ili koje procese treba ubrzati u Zagrebu, ali i šire?

 Zagrebu treba svašta jer je grad stajao na mjestu dvadeset godina. Sada bi svi htjeli da se u jednom mandatu grad pretvori u Beč, što je razumljivo, ali nemoguće. Otkad nema Bandića više ne čitamo svakodnevno o kumovima,  aferama i zlatnim toaletima, a to je već velika stvar. Zato bi i na nacionalnom nivou trebalo prestati glasati za stranku koja je manje-više, već 30 godina sinonim za korupciju. Mislim da bi trebalo od toga početi. HDZ se svojski trudi sve svesti na izbor između poštenih ali nesposobnih i njih, “možda malko “ korumpiranih ali sposobnih. Ne smijemo upasti u tu klopku.

– Uz Hladno pivo odnedavno je vezana i jedna teška tema, naime jedan od članova već mjesecima proživljava životnu dramu u Zambiji. Možete li to komentirati?

Ne znam šta da komentiram, znam samo ono što čitam u novinama. Nemam razloga sumnjati u plemenite i humane namjere tih bračnih parova, među kojima je i moj bivši gitarist, pa me time još više žaloste zluradi komentari na ovu strašnu situaciju u kojoj su se našli.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI