Neovisni novinarski portal
18.5.2024.
koncert / SCENA
“Za dječačke snove živiš cijeli život”: Nula će svoj san ostvariti 10. svibnja u Boogaloo Clubu u Zagrebu, nastupajući kao predgrupa kultnim The Exploited

“Za dječačke snove živiš cijeli život”:
Nula će svoj san ostvariti 10. svibnja u Boogaloo Clubu u Zagrebu, nastupajući kao predgrupa kultnim The Exploited

Za dječačke snove živiš cijeli život – status je na Facebook stranici bubnjara Vedrana Menige. A odavno se „šuška“ da će legendarni šibenski punk bend Nula zasvirati kao predgrupa, ni manje, ni više, nego škotskom Exploitedu. Snovi su se, dakle, ostvarili, zvijezde punka nastupaju u Boogaloo Clubu, 10.05.2023. godine u 20 sati.

Nakon što smo vidjeli emotivan punk status nazvali smo Menigu, bubnjara Nule

Eto, desilo se i to da je Nula najavljena kao predgrupa kultnim The Exploited, 10. svibnja ove godine u zagrebačkom klubu Boogaloo (gdje su Exploited odsvirali i prvi zagrebački koncert u povijesti, dok se prostor zvao Moša Pijade). Negdje krajem prošle godine dobili smo poziv od, isto tako legendarnog i nepoderivog, zagrebačkog promotora Tomija Edvarda Šege aka Tomija Phantasme iz Twilight promocije, da se pojavimo kao gosti pred planirani zagrebački koncert The Exploited – kaže na Meniga.

Poziv je, nastavlja bubnjar Nule, došao u zadnji tren, netom prije nego što su dogovarali i skoro potvrdili drugi zagrebački koncert u proljeće.

– Tomiju je trebao odgovor čim prije, svi smo se odmah složili, čak i naši ‘metalci’ Roša i Jorde, koji bi možda radije zasvirali sa Slayerom, ali kako oni više ne sviraju, dobro dođe i ovo [smijeh]. Svi smo itekako upoznati s repertoarom i poštujemo nasljeđe tog legendarnog, škotskog punk benda, za razliku od naših vokala Mitre i Frue, koji ga naprosto obožavaju, i kategorizirali su ga kao najdraži bend, barem u tinejdžerskom razdoblju. Utoliko je bilo čudno što ne možemo doći do Frue, koji par dana nije odgovarao na poruke. Napokon smo ga dobili, uz upit je li vidio poziv za svirku sa Exploitedom i može li svirati tog dana, a on je začuđen odgovorio: ‘Čekaj jel’ vi to mene zajebavate da me pitate oću li svirati sa Exploited?!’ – prepričava Vedran Meniga.

– Kampanja za najavu koncerta nije odmah krenula jer je vokal Wattie u međuvremenu dobio srčani udar dok je bio na pozornici tijekom jednog od koncerata usred turneje, što mu se zaredalo i nije prvi put, navodno ima ugrađeno već nekoliko stentova. Prve vijesti nisu izgledale dobro, jer su od prije najavljeni koncerti benda početkom godine otkazani, ali je ubrzo nakon toga i došla vijest da nastavljaju koncertnu turneju na proljeće. Svi držimo fige za njegovo zdravlje, bez obzira da li će se koncert dogoditi ili ne. Nama kao Nuli se koncert odlično uklopio u turneju koju trenutno sviramo povodom reizdanja albuma ‘Pobjedimo laž’, a tijekom koncerata sviramo stvari i s drugih izdanja, neka nova reizdanja tek slijede, a tu su i nove stvari. Nešto više o tome ima na —> www.nulapunk.com. Punk’s not dead – pozdravlja za kraj Meniga.

Osim Menige pokušali smo kontaktirati i vokale Nule.

Ni nama se Ranko Frua nije javio, iako, mi se dobro znamo, ali nije on jedini vokal Nule. Vladimir Mitrović – Mitre odmah je odgovorio na našu messenger poruku.

– Može, večeras ću ti smućkati neki tekst.

Evo što kaže Mitre:

– Evala ti i hvala šta si ovaj nadolazeći koncert prepoznala kao jedan veliki događaj, kako za pankere tako i za one koji se tako osjećaju, i za nas iz Nule. Šta reći, a ne biti nepotrebno skroman. Jednostavno, mislim da je Nula zaslužila stati rame uz rame sa punk veteranima. Exploited je po meni najjača i najbolja punk mašina, ljudi koji žive isključivo na tri lokacije – probe, cesta i bina, a s takvom ekipom svirati je samo još jedna od stvari u nizu koja goni Nulu da ide naprijed, ustvari, da ostvarimo sve naše želje,  da snimimo novi materijal, „udriti“ što više koncerata, i ono najbitnije, probe i druženje. Svirali smo sa G.B.H., uskoro ćemo svirati s Exploited. Tko je sljedeći!? – zapitao se Mitre.

Prisjetimo se, Nula je oformljena ’90. ili ’91. godine (nisu ni oni sigurni), tako ako ih netko pita gdje su bili ’91. odgovor je – na koncertu. U istom su sastavu od ’93. godine. ‘Pobjedimo laž’ njihov je kultni album koji je prije dvije godine doživio svoje reizdanje, zahvaljujući izdavačkoj etiketi PDV Records.

Pobjedimo laž / Kurvini sinovi, Tupilo, Ljubavna pjesma ’92, Anarhija, Monopol, Pandurska idila, Demokracija… neki su od naslova angažiranih pjesama, antiratnih, beskompromisnih i buntovnih stihova koji sirovo i iskreno prodiru u društvenu i političku stvarnost. Nula se nakon stanke vratila na scenu 2019. godine. Od tada održavaju probe, nastupaju, stvaraju nove pjesme, može se reći, stari prijatelji opet su zajedno.

Punk scena očito je živahna i nepoderiva, kao i pjesme Nule koje su jednako aktualne, kao i ratnih ’90-ih. Njihov koncertni nastup moćan je i energičan, u što smo se ponovo uvjerili prošlog listopada kad je Nula nastupila u šibenskom klubu Oksid i „kad je sve otišlo kvragu“. Osim Nule, nastupili su šibenski Stratusi (koji nisu svirali od devedesetih i koji imaju svoj veliki comeback) te bend Raspad.

Punk rock legende The Exploited ponovo dolaze u Zagreb u sklopu svoje Europske turneje „Disorder tour 2023“. The Exploited, legendarni je punk bend osnovan 1979. godine u Edinburghu i slovi za jedan od najbitnijih i najvećih imena punk rock scene.

Kupili smo ulaznice, po akcijskoj cijeni, veselimo se i očekujemo dobru punk zabavu!

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI