Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
IZDVOJENO
Šibenčani nikad brojniji na 1051. festi sv. Vlaha u Dubrovniku

Šibenčani nikad brojniji na 1051. festi sv. Vlaha u Dubrovniku

Po 1051. put Dubrovnik je tradicionalnom svečanošću počastio svog parca Sv. Vlaha čija je Festa 2009. uvrštena u registar nematerijalne baštine UNESCO-a.  Dan sv. Vlaha u Dubrovniku se slavi kao Dan Grada od daleke 972. Tradicionalno slavlje počelo je na Gospu Kandeloru, 2. veljače, puštanjem bijelih golubica, simbola slobode i mira, ispred svečeve crkve i uzdizanjem Vlahovoga barjaka na Orlandov stup. Ove godine u procesiji na festi sv. Vlaha sudjelovali su i brojni Šibenčani…

Na sam dan feste, 3. veljače, u procesiji barjaka i mnoštva vjernika koje hrli u Grad iz čitave dubrovačke okolice i crkvenih velikodostojnika, Stradunom i gradskim ulicama nose se moći sv. Vlaha, a pod baldahinom i najveća od svih relikvija dubrovačke katedrale – Isusova pelenica. Prigoda je to pokazivanja ovog posebnog umijeća, ali i prekrasnih bogatih narodnih nošnji koje plijene originalnošću i ljepotom. Svećenici “grličaju” vjernike koji čitavoga dana pohode crkvu, blagoslovom ispred isprepletenih svijeća jer prema vjerovanju sv.Vlaho čuva od bolesti grla.

Festa sv.Vlaha ujedno je i Dan grada Dubrovnika pa uz duhovni segment slavlja ti dani obiluju i nizom manifestacija. Dubrovnik tom prigodom pohodi diplomatski kor, brojni uglednici hrvatskog poslovnog i političkog svijeta, ali i Europe. U ovogodišnjoj procesiji na dan feste sv. Vlaha Stradunom su prodefilirali i Šibenčani, nikad brojnije zastupljeni. ( pogledajte u foto-galeriji).

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI