Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
POLITIKA & KRIMINAL
Na Mostovu inicijativu za opoziv Zlate Hrvoj Šipek, Plenković odgovara najavom izmjene Zakona o kaznenom postupku: Za premijera nisu problem informacije same, nego kad one iscure!

Na Mostovu inicijativu za opoziv Zlate Hrvoj Šipek, Plenković odgovara najavom izmjene Zakona o kaznenom postupku:
Za premijera nisu problem informacije same, nego kad one iscure!

Intervjuom u Dnevniku Nove TV, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek doslovce je digla na noge dobar dio javnosti, i napose parlamentarnu oporbu, tvrdnjom da nije prešutjela istinu i da joj ne pada na pamet podnijeti ostavku. Iako ju je objavljena SMS komunikacija s Josipom Rimac demantirala, Hrvoj Šipek je pokušala opovrgnuti da je s njom ikad razgovarala osim dok je bila kninska gradonačelnica. Klub zastupnika Mosta, stoga traži razrješenje glavne državne odvjetnice smatrajući da je zbog svoga postupanja izgubila kredibilitet te da je nedostojna dužnosti koju obnaša. Na sve to premijer odgovara najavom izmjene Zakona o kaznenom postupku tako što će ubuduće curenje informacija biti kazneno djelo (!? )

U  ponedjeljak su iz Mosta u saborsku proceduru uputili zaključak kojim bi Hrvatski sabor obvezao Vladu da sukladno zakonu podnese prijedlog o razrješenju glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek. Optužuju je da su  DORH i ona osobno, u izvješću o radu za 2021., od OLAF-a ( Europskog ureda za borbu protiv prijevara) zataškali dokaze o prijevarama bivše ministrice Gabrijele Žalac . DORH je, naime, prema uredbama EU-a, OLAF-u dužan dostaviti dokumente i dokaze o prijevarama u kojima se izravno nanosti financijska šteta Europskoj uniji, a to u slučaju Žalac nije učinjeno.

Hrvoj Šipek je, tvrdi Klub Mosta, u Saboru prije 14 mjeseci lagala kada je odgovarajući na pitanje zastupnika je li bila upoznata s predmetom Žalac ustvrdila usred Sabora da – nije!?I prošlog tjedna, predstavljajući izvješće o radu DORH-a za 2021. u Saboru, glavna državna odvjetnica nije se pokazala kao vjerodostojna osoba kojoj se može vjerovati i koja ima potrebnu neovisnost i kredibilitet za nepristran i odlučan obračun s korupcijom, kaže se u priopćenju Mosta kojim se najavljuje pokretanje procedura za smjenu Hrvoj Šipek.

U Mostu smatraju da je Hrvoj Šipek takvim postupanjem prekršila Zakon o državnom odvjetništvu ( nanošenje štete ugledu državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti) i stoga predlažu da Sabor obaveže Vladu da u roku od 15 dana podnese prijedlog za razrješenje glavne državne odvjetnice.

Hrvoj Šipek nema samo kao krimen držanje slučaja Žalac u ladicama, nego i višekratno iznošenje neistina, što je eskaliralo prošlog tjedna prilikom njezinog predstavljanja Izvješća o radu DORH-a za 2021., ističu u SDP-u i Klubu zeleno-lijevog bloka, koji također najavljuju pokretanje inicijative za razrješenje glavne državne odvjetnice, a planiraju pozvati i koalicijske partnere HDZ-a da im se svojim potpisima pridruže u toj inicijativi. Posebno napominju da je Hrvoj Šipek, sudeći po objavljenoj sms-.prepisci, dva puta komunicirala s Josipom Rimac, a na izravno pitanje Mostovog zastupnika Nikole Grmoje je nijekala da je s Rimac razgovarala o Vjeroelektranama. To je isto ponovila i u ekskluzivnom intervjuu za Novu TV, posebno naglašavajući da joj ne pada na pamet podnijeti ostavku jer ne vidi nijednog razloga za to.

-To nije normalno, dakle dva puta je uhvaćena u laži u razmaku od tjedan dana. Ne možeš ostati glavni državni odvjetnik nakon toga. Ja sam očekivao u tom intervjuu da će reći da je pogriješila, da će napraviti jedino što je moralno i podnijeti ostavku, ona to nije napravila- komentirao je istup glavne državne odvjetnice u Dnevniku Nove TV  predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić za postupke Hrvoj Šipek čak veli da “ukazuju na sumnju u sposobnost da radi taj posao, s obzirom na argumente koje je koristila da se opravda”.

HDZ i premijer Plenković, međutim, na sve to odgovaraju potporom glavnoj državnoj odvjetnici i najavom izmjena Zakona o kaznenom postupku!? Jer, za hrvatsku vladu nisu problem same informacije u nekom spisu DORH-a, nego kad one iscure u javnost! Pa će stoga, kako premijer najavljuje, curenje informacija biti ubuduće kazneno djelo…

Plenkovića nije impresioniralo, kako reče, to što oporba traži ostavku glavne državne odvjetnice. Smatra očitom spregu “pojedinih distributera informacija iz kaznenih predmeta s nekim zastupnicima. Ovo me u političkom smislu baš jako podsjeća na slovenski scenarij prije izbora”, izjavio je šef HDZ-a ocjenjujući da se ovo “sve skupa pretvara u sport distribucije poruka iz pojedinih predmeta” kojima se želi diskreditirati glavnu državnu odvjetnicu.

Imamo oporbu, rekao je, koja radi enorman pritisak na DORH, sve ovo što se događa je pritisak na neovisno pravosudno tijelo.

– Mi nemamo saznanja o pojedinim predmetima ni koga zovu na ispitivanja ni kako što pokreću ni kako međusobno komuniciraju. To morate pitati njih, to je njihova nadležnost, nije nadležnost Vlade- poručio je, cinično komentirajući inicijativu Mosta za razrješenjem Hrvoj Šipek opaskom – “Poznato je da vapimo za prijedlozima Mosta”.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI